Abstrakt
Dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono latach 2001–2003 w RSD Zawady na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Obiektem doświadczenia była pszenica jara. Badanymi czynnikami były: zróżnicowane dawki nawożenia azotem, zastosowane w różnych fazach wzrostu i dodatkowo nawożenie dolistne oraz cztery odmiany pszenicy jarej: Eta, Henika, Banti, Jasna. Badania wykazały, że wzrastające dawki azotu powodowały systematyczny wzrost plonu ziarna i słomy badanych odmian pszenicy jarej w porównaniu z obiektami bez nawożenia azotem. Najwyższy plon ziarna uzyskano, stosując najwyższą dawkę azotu, tj. 160 N kg · ha-1, a plon słomy był najwyższy przy nawożeniu dawką 60 N kg · ha-1 + nawożenie dolistne. Z przeprowadzonych badań wynika, że wskaźniki wartości technologicznej ziarna pszenicy jarej zmieniały się w zależności od dawki nawożenia azotem i nawożenia dolistnego. Zwiększone dawki azotu powodowały wzrost zawartości białka ogólnego, glutenu, liczby glutenowej i liczby opadania.
Bibliografia
- Achremowicz B., Dziamba Sz., Styk B., 1988. Wpływ nawożenia mineralnego na jakość ziarna trzech odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR, 166, 7–15.
- Brzozowski J., Brzozowska J., Sarnowski J., 1996. Efektywność zabiegów ochronnych i ochronno-nawozowych w uprawie pszenicy ozimej. Fragm. Agronom. 4(52), 216–217.
- Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T., 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Pam. Puł., 118, 45–56.
- Czuba R., 1993a. Efekty dolistnego dokarmiania roślin uprawnych. Cz. I. Reakcja roślin na dolistne stosowanie azotu. Rocz. Gleb., 45 (3/4), 69–78.
- Czuba R., 1993b. Efekty dolistnego dokarmiania roślin uprawnych. Cz. II. Reakcja roślin na dolistne stosowanie mikroelementów i azotu łącznie z mikroelementami. Rocz. Gleb., 45 (3/4), 79–87.
- Domska D., Rogalski R., 1993. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość odżywczą białka ziarna żyta i pszenicy uprawianych w warunkach północno-wschodniej Polski. Fragm. Agronom., 10(3), 59–69.
- Grabski J., 1976. Jakość ziarna pszenicy ozimej przy zróżnicowanym nawożeniu mineralnym i w zmiennych warunkach glebowych. Hod. Rośl. Aklim., 20(4), 371–382.
- Mazurek J., Kuś J., 1991. Wpływ nawożenia azotem, terminu i ilości wysiewu na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenicy jarej uprawianej po różnych przedplonach. Cz. I. Biul. IHAR, 177, 123–136.
- Mazurek J., Kuś J., Maj L., 1992. Wpływ dawek azotu na plonowanie odmian pszenicy jarej w różnych warunkach siedliska. Biul. IHAR, 181/182, 53–60.
- Mazurek J., Sułek A., 1996. Plonowanie pszenicy jarej na różnych glebach w zależności od gęstości siewu. Pam. Puł., 107, 5–13.
- Mazurek J., Sułek A., 1999. Wpływ różnych dawek i technik nawożenia azotem na plon i cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł., 118, 271–274.
- Podolska G., Stankowski S., 2001. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR, 218, 127–137.
- Różyczka A., 1992. Efektywność deszczowania i nawożenia azotowego zbóż ozimych na glebach lekkich. Zesz. Nauk ART Bydgoszcz, Rol., 32, 117–123.
- Shewry P., 1990. Quality of cereals for breadmaking and feed. IACR Rap. Rothamsted.
- Skiba T., Próchniak A., Sykut M., 1995. Zastosowanie N w badaniach nad doglebowym i dolistnym nawożeniem roślin. Konf. nt. Nauki rolnicze w warunkach integracji europejskiej – produkcja roślinna, 2/4, 140–146.
- Stankowski S., Piech M., Podolska G., Mazurek J., 1999. Wpływ różnych sposobów nawożenia azotem na jakość ziarna odmian pszenicy ozimej. Pam. Puł., 118, 405–415.
- Suwara I., Gawrońska-Kulesza A., 1994. Wpływ przedplonów i nawożenia azotem na plony pszenicy ozimej. Zesz. Nauk ART Bydgoszcz, Rol., 35 (187), 113–119.
- Wojnowska U., Panak H., Sienkiewicz S., 1995. Plonowanie roślin w zależności od poziomu nawożenia azotem w płodozmianie. Acta Acad. Agric. Ac Tech. Olszten. Agricult., 61, 147–155.
Downloads
Download data is not yet available.