Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 79 Nr 2 (2024)

Artykuły

Oddziaływanie gnojowicy i kondycjonerów glebowych na wybrane parametry wartości pokarmowej traw w uprawie polowej

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5332
Przesłane: 20 stycznia 2024
Opublikowane: 02-12-2024

Abstrakt

W dwuletnim doświadczeniu polowym oceniono współdziałanie gnojowicy z kondycjonerami glebowymi Humus Active i UGmax na wybrane cechy jakościowe dwóch gatunków traw pastewnych. W eksperymencie zastosowano gnojowicę bydlęcą, kondycjonery glebowe UGmax i Humus Active, jak również nawożenie mineralne NPK. Roślinami testowymi były dwa gatunki traw Lolium multiflorum odmiany Dukat oraz Festulolium braunii (K Richt.) A. Camus odmiany Sulino. W ciągu dwóch lat pełnego użytkowania z każdego obiektu zebrano po trzy odrosty uprawianych traw. W materiale roślinnym oznaczono zawartość włókna neutralno-detergentowego (NDF), kwaśno-detergentowego (ADF) i lignin kwaśno-detergentowych (ADL) metodą spektroskopii odbiciowej w bliskiej podczerwieni (NIRS). Na podstawie zawartości NDF i DF określono przydatność surowca paszowego do produkcji zwierzęcej, wyznaczając względną wartość pokarmową RFV. Współdziałanie kondycjonerów glebowych Humus Active i UGmax z gnojowicą zwiększyło zawartości NDF w biomasie, zmniejszyło natomiast pobranie suchej masy DMI, w odniesieniu do biomasy nawożonej samą gnojowicą.

Gnojowica uzupełniona kondycjonerami glebowymi Humus Active i UGmax wpłynęła porównywalnie na zawartości NDF i ADF w otrzymanej biomasie oraz pobranie (DMI) i strawność (DDM) suchej masy, jak gnojowica zastosowana łącznie z nawozami mineralnymi NPK. 

Bibliografia

  1. Bac S., Koźmiński C., Rojek M., 1993. Agrometeorologia. PWN, Warszawa, 32−33.
  2. Baert J., Van Waes C., 2014. Improvement of the digestibility of tall fescue (Festuca arundina-cea Schreb.) inspired by perennial ryegrass (Lolium perenne L.). Grassl. Sci. Eur. 19, 172–174.
  3. Barszczewski J., Wróbel B., Jankowska-Huflejt H., Mendra M., 2010. Wpływ zróżnicowanych sposobów nawożenia na ruń łąkową oraz jakość pozyskiwanych kiszonek. Zesz. Nauk. WSA Łomży 46, 7–16.
  4. Belanger G., Virkajarvi P., Duru M., Tremblay G.F., Saarijarvi K., 2013. Herbage nutritive in less–favoured areas of cool regions. Grassl. Sci. Eur. 18, 57–70.
  5. Brzóska F., Śliwiński B., 2011. Jakość pasz objętościowych w żywieniu przeżuwaczy i metody jej oceny. Cz. II. Metody analizy i oceny wartości pokarmowej pasz objętościowych. Wiad. Zootech. 4, 57–68.
  6. Burns G.A., Gilliland T.J., McGilloway D.A., O’Donovan M., Lewis E., Blount N., O’Kely P., 2010. Using NIRS to predict composition characteristics of Lolium perenne L. cultivars. Advanc. Anim. Biosci. 1, 321−321. https://doi.org/10.1017/S2040470010004644
  7. Czępińska-Kamińska D. (red.), 2011. Systematyka gleb Polski. Roczn. Glebozn./Ann. Soil Sci. 62, 128–132.
  8. Dymnicka M., 2001. Węglowodany. W: Podstawy żywienia zwierząt, M. Dymnicka, J. Sokół (red.). Wyd. SGGW, Warszawa, 15–19.
  9. Dyrektywa Rady z dnia 12 grudnia 1991 r. w sprawie ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowa-nymi przez azotany pochodzenia rolniczego (91/676/EWG) (Dz.U. UE L z dnia 31 grudnia 1991 r.). https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/dyrektywa-91-676-ewg-dotyczaca-ochrony-wod-przed-przednimi-67456932 [dostęp: 15.01.2024 r.].
  10. Gaweł E., Żurek J., 2003. Wartość pokarmowa wybranych odmian lucerny. Biuletyn IHAR 225, 167–174.
  11. Godlewska A., Ciepiela G.A., 2021. Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) fiber fraction content and dry matter digestibility following biostimulant application against the back-ground of varied nitrogen regime. Agronomy 11, 39. https://doi.org/10.3390/agronomy11010039
  12. INRA, 2007. Alimentation des bovis, ovis et caprins. Besoins des anumaux – Valeirs des ali-ments. Tables INRA, Editions Quae.
  13. Jonavičienė K., Paplauskienė V., Lemežienė N., Butkutė B., 2008. Quality of timothy (Phleum pratense L.) and causality of its variation. Grassl. Sci. Eur. 13, 471–473.
  14. Kodeks dobrej praktyki rolniczej, 2004. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Środowiska, Warszawa, 1–98.
  15. Kotlarz A., Stankiewicz S., Biel W., 2010. Skład botaniczny i chemiczny siana z półnaturalnej łąki oraz jego wartość pokarmowa dla koni. Acta Sci. Pol., Zootechnica 9(4), 119–128.
  16. Linn J.G., Martin N.P., 1989. Forage quality test and interpretation. Minnesota Extension Service, University of Minesota, 1–5.
  17. Mertens D.R., 2012. Mertens Innovation & Research LLC, Belleville, WI, Personal Communi-cations, 2012.
  18. Raffrenato E. R., Fievisohn, K.W., Cotanch K.W., Grant R.J., Chase L.E, Van Amburgh M.E., 2017. Effect of lignin linkages with other plant cell wall components on in vitro and in vivo neutral detergent fiber digestibility and rate of digestion of grass forages. J. Dairy Sci. 100, 8119–8131. https://doi.org/10.3168/jds.2016-12364
  19. Reddersen B., Fricke T., Wachendorf M., 2012. Influence of NIRS – method on the calibration of N-, ash- and NDF-content of grassland hay and silage. Grassl. Sci. Eur. 17, 385–387.
  20. Salama H., Lösche M., Herrmann A., Gierus M., Taube F., 2008. Digestibility and fiber frac-tions of perennial ryegrass (Lolium perenne L.) as affected by cultivar and ploidy level. Grassl. Sci. Eur. 13, 504–506.
  21. Skowera B., Puła J., 2004. Skrajne warunki pluwiotermiczne w okresie wiosennym na obszarze Polski w latach 1971–2000. Acta Agroph. 3(1), 171−177. https://doi.org/10.31545/ aagr/134841
  22. Sosnowski J., 2012. Wartość produkcyjna, energetyczna i pokarmowa Festulolium braunii (K. Richt.) A. Camus zasilanej mikrobiologicznie i mineralnie. Fragm. Agron. 29(2), 115–122.
  23. Sosnowski J., Jankowski K., 2013. Względna wartość pokarmowa mieszanek Festulolium brau-nii z lucerną mieszańcową uprawianych w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem. Folia Pomer. Univ. Technol., Stetin. Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 307(28), 99–106.
  24. StatSoft, Inc. 2014. Statistica (data analysis software system), version 12. www.statsoft.com.
  25. Trętowski J., Wójcik A.R., 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych, Siedlce. WSRP, 538.
  26. Truba M., Wiśniewska-Kadżajan B., Jankowski K., 2017. Wpływ preparatów biologicznych oraz nawożenia mineralnego NPK na zawartość frakcji włókna u Dactylis glomerata i Lo-lium perenne. Fragm. Agron. 34(1), 107–116.
  27. Truba M., Jankowski K., Wiśniewska-Kadżajan B., Sosnowski J., Malinowska E., 2020. The effect of soil conditioners on the quality of selected forage grasses. Appl. Ecol. Environ. Res. 18(4), 5123–5133. http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1804_51235133
  28. Van Soest P.J., Robertson J.B., Lewis B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583–3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
  29. Wiśniewska-Kadżajan B., Jankowski K., 2019. Changes in the content of structural carbohy-drates and lignin in the biomass of Lolium multiflorum (Lam.) after applying slurry with biopreparations and with NPK, Acta Sci. Pol. Agricultura 18, 4, 171–179. http//:dx.doi.org/10.37660/ aspagr.2019.18.4.3
  30. Wiśniewska-Kadżajan B., Jankowski K., 2020a. Effects of interaction between slurry, soil conditioners and mineral fertilizers on the content of fibre fractions in Lolium multiflorum (Lam). J. Ecol. Engin. 21(4), 160–167. https://doi.org/10.12911/22998993/119812
  31. Wiśniewska-Kadżajan B., Jankowski K., 2020b. Effects of the interaction between slurry, soil conditioners, and mineral NPK fertilizers on selected nutritional parameters of Festulolium braunii (K. Richt.) A. Camus. Agron. Res. 18, 1573–1583. https://doi.org/10.15159/ar.20.12
  32. Wiśniewska-Kadżajan B., Jankowski K., 2021. Effect of slurry used with soil conditioners and fertilizers on structural, non-structural carbohydrate and lignin content. Agron. J. 113, 2812–2820. https://doi.org/10.1002/agj2.20670
  33. Wiśniewska-Kadżajan B., Malinowska E., 2022. The effects of spent mushroom substrate on the yield and nutritional value of Festulolium braunii (K. Richt.) A. Camus. Agriculture 12, 1537. https://doi.org/10.3390/agriculture12101537
  34. Wiśniewska-Kadżajan B., Malinowska E., Novak J., 2023. Changes in selected forage parame-ters of meadow timothy (Phleum pratense L.) biomass and in the soil as a response to slur-ry interaction with soil conditioners. Sustainability 15, 2502. https://doi.org/10.3390/su15032502
  35. Wiśniewska-Kadżajan B., Stefaniak G., 2020. Effects of slurry applied with soil conditioners and mineral fertilizers on fiber fraction content in Festulolium braunii (K. Richt.) A. Ca-mus. Appl. Sci. 10(18), 6554. https://doi.org/10.3390/app10186554
  36. Wróbel B., Zielińska K.J., Fabiszewska A.U., 2013. Wpływ nawożenia gnojówką bydlęcą na jakość runi łąkowej i jej przydatność do zakiszania. Probl. Inż. Roln. 2(80), 151–164.
  37. Wykaz nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowa-nia w rolnictwie ekologicznym, 2021. IUNG, https://iung.pl/images/pdf/Wykaz_ekologia.pdf [dostęp: 16.01.2024].
  38. Zarzecka K.E., Gugała M.J., Mystkowska I., Sikorska A.. 2020. Total and true protein content in potato tubers depending on herbicides and biostimulants. Agronomy 10(8), 1106. https://doi.org/10.3390/agronomy10081106

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.