Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 72 No. 3 (2017)

Articles

The effect of fertilization with ash from biomass and lime on the characteristics of grain, flour and dough from winter wheat varieties RGT Kilimanjaro (Triticum aestivum var. Kilimanjaro)

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2017.3.1
Submitted: December 31, 2018
Published: 2017-10-30

Abstract

The effect of biomass ash and lime fertilization on the characteristics of grain, flour
and dough from wheat RGT Kilimanjaro cv. was estimated. The application of ash from straw
resulted in a higher value of the weight of a thousand grains and the rate of sedimentation of
winter wheat grain. Increasing the dose of ashes from biomass and lime fertilizer caused
a significant reduction of the thousand grain weight of winter wheat grain. Differentiated doses of
ash in combination with lime fertilizer did not modify the following parameters of the wheat grain:
Zeleny test, test weight, falling number, protein content and starch and gluten content. Farinograph
tests of flour and dough were not significantly determined by the type and amount of the dose of
ash from biomass with lime, trade name Profitkalk, except dough softening after 12 minutes.
Fertilization used in the experiment did not reduce the grain quality of winter wheat RGT
Kilimanjaro.

References

  1. Achremowicz B., Zając J., 1993. Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk. Rol. A 110(1–2), 149–157.
  2. AOAC, 2012. Official methods of analysis of AOAC International. 19th ed., Gaithersburg.
  3. Biel W., Jaroszewska A., 2016. Ocena wpływu nawozów azotowych na skład chemiczny ziarna pszenżyta jarego. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 71(3), 33–42.
  4. Cieśluk T., Kusza G., Nemś A., 2011. Nawożenie popiołami z termicznego przekształcania biomasy źródłem pierwiastków śladowych dla gleb. Ochr. Śr. Zasobów Nat. 49, 219–227.
  5. Guo X., Chen X., Liu H., 2012. Experimental research on shape and size distribution of biomass particle. Fuel 94, 551–555.
  6. Kowalczyk-Juśko A., 2009. Popiół z różnych roślin energetycznych. Proceedings of ECOpole 3(1), 159–163.
  7. Piekarczyk M., Kotwica K., Jaskulski D., 2011. Skład elementarny popiołu ze słomy i siana w aspekcie jego rolniczego wykorzystania. Acta Sci. Pol., Agricultura 10(2), 97–104.
  8. Piekarczyk M., Jaskulski D., Kotwica K., 2012. Wpływ popiołu ze słomy rzepaku ozimego na pH oraz zawartość przyswajalnych makroelementów (P, K, Mg) i mikroelementów (B, Cu, Mn, Zn, Fe) w glebie lekkiej. Fragm. Agron. 29(3), 127–135.
  9. PN-68/R-74017:1968. Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Oznaczanie masy 1000 ziaren.
  10. PN-EN ISO 20483:2014-02P. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
  11. PN-EN ISO 21415-2:2015-12. Pszenica i mąka pszenna. Ilość glutenu.
  12. PN-EN ISO 3093:2010. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina. Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena.
  13. PN-EN ISO 5529:2010E. Pszenica. Oznaczanie wskaźnika sedymentacyjnego – Test Zeleny’ego.
  14. PN-EN ISO 5530-1:2015-01. Mąka pszenna. Fizyczne właściwości ciasta. Część 1: Oznaczanie wodochłonności i właściwości reologicznych za pomocą farinografu.
  15. PN-EN ISO 7971-3:2010. Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości w stanie zsypnym, zwanej masą hektolitra. Część 3: Metoda rutynowa.
  16. Podolska G., Stypuła G., Stankowski S., 2004. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od intensywności ochrony zasiewów. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 59(1), 269−276.
  17. Rachoń L., Szumiło G., Stankowski S., 2011. Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta) Fragm. Agron. 28(4), 52–59.
  18. Radomski G., Bać A., Mierzejewska S., 2007. Ocena porównawcza wartości wypiekowej mąki pszennej i orkiszowej. Inż. Rol. 5(93), 369–374.
  19. Stankowski S., Smagacz J., Hury G., Ułasik S., 2008. Wpływ intensywności nawożenia azotem na jakość ziarna i mąki odmian pszenicy ozimej. Acta Sci. Pol., Agricultura 7(3), 105–114.
  20. Sumara A., Stankowski S., Gibczyńska M., Jurgiel-Małecka G., 2016. Ocena przydatności do celów nawozowych popiołów z pelletów spalanych przy zastosowaniu palnika zgazowującego typu LESTER. Inż. Ekol. 50, 139–144.
  21. Yeledhalli N.A., Prakash S.S., Ravi M.V., Narayanarao K., 2008. Long-term effect of fly ash on crop yield and soil properties. Karnataka J. Agric. Sci. 21(4), 507–512.
  22. www.ragtsemences.com/rs/pdf_pl/Przewodnik-pszenica-RAGT-2014.pdf.
  23. www.rgtkilimanjaro.pl.
  24. www.weatheronline.pl.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.