Abstract
Owoce papryki mają specyficzny, ostry i piekący smak, który uwarunkowany jest obecnością kapsaicynoidów. Celem niniejszej pracy była ocena plonu handlowego i plonu Capsici fructus poszczególnych części owoców polskich odmian ‘Bronowicka Ostra’ i ‘Orkan’ oraz teoretycznego plonu kapsaicynoidów. Średnio największy udział w strukturze plonu handlowego poszczególnych części owoców papryki ostrej stanowił plon owocni – 76,5%, plon łożyska – 10,8%, nasion – 8,4%, a szypułki – 4,3%. Średni plon handlowy owocni papryki ostrej wyniósł 23,09 t·ha–1, plon Capsici fructus – 3,25 t·ha–1, plon kapsaicynoidów: kapsaicyna – 0,566 kg·ha–1, dihydrokapsaicyna – 53,7 g·ha–1.
Downloads
Download data is not yet available.
-
ALI HULAIL NOAEMA,
BARBARA HELENA SAWICKA,
Foliar fertilization in shaping the potato yield in the conditions of south-eastern Poland
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 3 (2019)
-
Ryszard Weber,
Borys Hryńczuk,
The influence of tillage simplifications on variability in yields and yield components of several winter wheat cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
CEZARY KWIATKOWSKI,
Evaluation of some mechanical methods and herbicides in weed management of sweet basil (Ocimum basilicum L.) grown for herbs
,
Agronomy Science: Vol. 64 No. 3 (2009)
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: ONLINE FIRST
-
BARTOSZ RÓŻANOWSKI,
KATARZYNA MOŻDŻEŃ,
JADWIGA WÓJCIK,
RYSZARD NOSALSKI,
PEIMAN ZANDI,
YAOSHENG WANG,
Influence of He-Ne laser irradiation and cadmium and lead on changes in cell cycles at Zea mays L.
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 1 (2020)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
The impact of fertilising agents and different doses of fertilizers on selected soil chemical properties as well as the yield and quality traits of potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 2 (2016)
-
LESZEK RACHOŃ,
ANDRZEJ WOŹNIAK,
Variability of spring durum and common wheat yields in the decade 2009–2018 in the Lublin region
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 1 (2020)
-
BEATA KRÓL,
ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ,
Efektywność stosowania nawozów dolistnych w integrowanej uprawie tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.)
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 2 (2019)
-
KATARZYNA MOŻDŻEŃ,
BEATA BARABASZ-KRASNY,
ANNA SOŁTYS-LELEK,
ALINA STACHURSKA-SWAKOŃ,
JOANNA PUŁA,
Effect of aqueous extracts of shepherd’s-purse (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.) on germination and growth of lettuce variety ‘Maryna’ (Lactuca sativa L. cv ‘Maryna’)
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 2 (2016)
-
KAROLINA PITURA,
ZBIGNIEW JAROSZ,
Chemical composition and biological value of kale depending on the varied mineral fertilization
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
<< < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.