Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 73 Nr 4 (2018)

Artykuły

Stan produkcji fasoli konsumpcyjnej w Polsce w latach 2004–2017 oraz właściwości prozdrowotne nasion (Phaseolus ssp.)

DOI: https://doi.org/10.24326/asx.2018.4.6
Przesłane: 10 stycznia 2019
Opublikowane: 19-12-2018

Abstrakt

W pracy przedstawiono stan produkcji w Polsce jadalnych roślin strączkowych, ze szczególnym uwzględnieniem fasoli, na podstawie danych i opracowań GUS z lat 2004–2017. Powierzchnia uprawy strączkowych jadalnych ogółem w Polsce ulegała dużym wahaniom i wynosiła od 27,3 tys. ha w 2008 r. do 91,0 tys. ha w 2015 r. Udział uprawy fasoli w tym okresie był średnio największy i wynosił 43,5%, mniejszy był grochu jadalnego – 39,8%, a najmniejszy bobu – 4,9%. W analizowanym okresie produkcja nasion strączkowych jadalnych charakteryzowała się dużym zróżnicowaniem – od 56,4 tys. ton w 2008 r. do 180,0 tys. ton w 2016 r., a od 2010 r. zaznaczyła się wyraźna tendencja wzrostowa w wielkości produkcji. Produkcja nasion fasoli konsumpcyjnej również zwiększała się od 2010 r. – od 33,4 tys. ton do 59,6 tys. ton w 2016 r.

Prozdrowotne właściwości nasion fasoli wynikają z dużej zawartości błonnika pokarmowego, skrobi, witamin z grupy B, składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu o właściwościach zasadotwórczych oraz związków polifenolowych (fenolokwasów i flawonoidów), wykazujących m.in. właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe, antyhepatotoksyczne, żółciotwórcze, antymutagenne.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.