Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 73 No. 3 (2018)

Articles

Effect of chlorophenoxy herbicides residues on probing behavior of cereal aphid

DOI: https://doi.org/10.24326/asx.2018.3.3
Submitted: November 29, 2018
Published: 2018-11-29

Abstract

Chlorophenoxyacetic herbicides such as 4-chloro-2-methylphenoxyacetic acid (MCPA) and 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) are used for cereal protection. However, some of them penetrate the tissues of protected plants and also get in contact with cereal pathogens. The up-to-
date studies concerned their effectiveness in combating the weeds without paying attention to the herbivores occurring in cereal agrocenoses. Therefore, the aim of the present study was to determine the effect of chlorophenoxyacetic herbicides on the probing behavior of grain aphid, Sitobion avenae (F.), bird cherry-oat aphid, Rhopalosiphum padi (L.) and rose-grain aphid, Metopolophium dirhodum (Walk.). The experiment was carried out on wingless females feeding on winter wheat seedlings of Tonacja cv. using the electronic penetration graph (EPG) method. Tested herbicide preparations exerted an influence on the probing behavior of all aphids examined. The inhibitory effect of MCPA and 2,4-D on the uptake of phloem juice was found. It has been shown that chlorophenoxyacetic herbicides are not only effective in combating the weeds of cereal crops, but can also have positive side-effects in the form of limiting the cereal aphids population.

References

  1. Cichocka E., Goszczyński W., Leszczyński B., 1998. Wykorzystanie techniki EPG do oceny podatności roślin na mszyce. Prog. Plant Prot. 38(1), 165–171.
  2. Ciepiela A.P., Sempruch C., 2001. Relationship between the content of some protein fractions, and population density of grain aphid (Sitobion avenae F.) on the winter triticale treated with Chwastox D 179 SL. Aphids Other Homop. Ins. 8, 195–204.
  3. Ciszewska R., 1977. Fitotoksyczność i selektywność herbicydów triazynowych oraz ich wpływ na niektóre chemiczne składniki roślin. Post. Nauk. Rol. 2, 61–76.
  4. Goławska S., 2005. Wpływ wybranych metabolitów lucerny na biologię Acyrtosiphon pisum Harris. Dissertation, Akademia Podlaska, Siedlce.
  5. Goszczyński W., Cichocka E., 1990. Elektroniczny zapis żerowania mszyc. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 392, 9–19.
  6. Grygiel K., Sadowski J., Snopczyński T., Wysocki A., 2012. Pozostałości herbicydów w płodach rolnych. J. Ecol. Health 16(4), 159–163.
  7. Harrewijn P., 1990. Resistance mechanism of plant genotypes to varoius aphid species. In: Camp-bell & Eikenbary, Aphid-Plant Genotype Interactions. Elsevier, Amsterdam, 117–130.
  8. Jakubiak E., 2017. Ocena fitotoksycznego działania cieczy jonowych zawierających anion 4-chloro-2-metylofenoksyoctanowy i ich pozostałości w uprawie pszenicy ozimej. Prog. Plant Prot. 57(4), 272–277.
  9. Krzyżanowski R., 2017. Wybrane aspekty prowadzenia badań behawioralnych owadów. In: Cha-rakterystyka wybranych aspektów badawczych w teorii i praktyce. Ed. J. Nowakowska-Grunt, L. Shulgina. Wyd. Nauk. Sophia, Katowice, 35–44.
  10. Krzyżanowski R., Gadalińska-Krzyżanowska A., Leszczyński B., 2007. Wpływ herbicydów chlo-rofenoksyoctowych na mszyce zbożowe. Prog. Plant Prot. 47(1), 61–66.
  11. Krzyżanowski R., Leszczyński B., 2006. Application of SPME/GC-MS for determination of chlo-rophenoxy herbicide residues within weed tissues. In: Chemistry for Agriculture 7. Ed. H. Górecki, Z. Dobrzański, P. Kafarski. Czech-Pol-Trade, Prague-Brussels, 967–971.
  12. Krzyżanowski R., Leszczyński B., 2007. Determination of (4-chloro-2-methyl-phenoxy)acetic acid residues in soil under cereal cultivation of winter wheat. EJPAU, ser. Biology 10(4), art. 40.
  13. McLean D.L., Kinsey M.G., 1964. A technique for electronically recording aphid feeding and salivation. Nature 202, 1358–1359.
  14. Ostapczuk E., Rola H., Sykut A., Nowicka B., 1997. Wpływ herbicydów stosowanych w różnych terminach na zawartość białka i skład aminokwasowy w ziarnie pszenicy ozimej odmiany Arda i Juma. Pestycydy 1–2, 59–65.
  15. Pawłowska J., Makarska E., Kukuła S., 1995. Ocena działania preparatów herbicydowych w uprawie kilku odmian pszenżyta ozimego. Fragm. Agron. 3(4), 79–84.
  16. Pernak J., Syguda A., Janiszewska D., Materna K., Praczyk T., 2011. Ionic liquids with herbicidal anions. Tetrahedron 67, 4838–4844.
  17. Polit J.T., Praczyk T., Pernak J., Sobiech Ł., Jakubiak E., Skrzypczak G., 2014. Inhibition of ger-mination and early growth of rape seed (Brassica napus L.) by MCPA in anionic and ester form. Acta Physiol. Plant. 36(3), 699–711.
  18. Praczyk T., Skrzypczak G., 2004. Herbicydy. PWRiL, Poznań.
  19. Sempruch C., Czerniewicz P., Leszczyński B., Rudzka A., 2010. Wpływ MCPA+DICAMBA na relacje pomiędzy zawartością azotu a liczebnością mszycy zbożowej na pszenżycie ozimym. Prog. Plant Prot. 50(1), 491–494.
  20. Smolarz S., 1969. Biologia mszycy śliwowo-trzcinowej Hyalapterus pruni (Geoffroy). Dissertation, SGGW, Warszawa.
  21. Tjallingii W.F., 1988. Electrical recording of stylet penetration activities. In: Aphids: Their biology, natural enemies and control, vol. 2B. Eds A.K. Minks, P. Harrewijn. Elsevier, Amsterdam, 95–108.
  22. Tomlin C.D.S., 2009. MCPA. In: The pesticide manual: a world compendium. Ed. C.D.S. Tomlin. 14th ed. BCPC Publication, Hampshire, 709–712.
  23. Zimdahl R.L.1999. Fundamentals of Weed Science. Academic Press – Elsevier Inc.
  24. Zwolińska-Śniatałowa Z., 1980. Biochemical aspects of the effect of pesticide on cultivated plants. Proc. 20 Scientific Session IOR, Poznań, 239–247.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.