Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 74 No. 2 (2019)

Articles

Competitiveness of farms in new European Union member states

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2019.2.7
Submitted: July 3, 2019
Published: 2019-09-04

Abstract

The aim of the study was to assess the competitiveness of farms in new EU member states against the background of the so-called ‘old Union’ countries in the years 2014-2016. The research was carried out using the EU FADN database. As a measure of competitiveness, partial productivity indicators of production factors (land, labor, capital) were adopted. The research has shown the unfavorable competitive position of agricultural holdings in new member states in terms of land and labour productivity. Capital productivity less differentiated the countries studied, and the distance separating them from the EU-15 countries was not as large as in the case of the other two factors of production. The results obtained should be explained, among others, by relatively lower production potential of farms and low investment expenditures. The average value of these outlays per 1 ha of agricultural land in 13 EU countries in the analyzed years was 44% lower than in the EU-15 countries.

References

  1. de Avillez R., 2011. A detailed analysis of the productivity performance of the Canadian primary agriculture sector. CSLS Research Report 2011-06 (Ottawa: Centre for the Study of Living Standards), http://www.csls.ca/reports/csls2011-06.pdf.
  2. Eurostat, https://ec.europa.eu/eurostat/data/database [date of access: 15.09.2018].
  3. Boghean C., State M., 2013. Analysis of the factors affecting the average labour productivity variation in agriculture, forestry and fishing in Romania. USV Ann. Econ. Pub. Admin. 13/2(18), 35–41.
  4. Brandes W., Odening M., 1992. Investition, Finanzierung und Wachstum in der Landwirtschaf. Ulmer, Stuttgard.
  5. European Commission, 2009. European Competitiveness Report 2008. Brussels.
  6. Floriańczyk Z., Osuch D., Płonka R., 2016. Wyniki standardowe 2015 uzyskane przez gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN. IERiGŻ – PIB, Warszawa.
  7. Gorynia M., Jankowska B., 2008. Klastry a międzynarodowa konkurencyjność i internacjonalizacja przedsiębiorstwa. Difin, Warszawa.
  8. Kata R., 2010. Problem wykorzystania kredytu bankowego w finansowaniu rolnictwa w Polsce i w innych krajach Unii Europejskiej. Acta Sci. Pol. Oeconomia 3, 145–156.
  9. Kołodziejczak M., 2015. Efektywność wykorzystania czynników produkcji w rolnictwie polskim na tle Unii Europejskiej. Wieś Roln. 2(167), 169–192.
  10. Kulawik J., 2009. System monitorowania efektywności i produktywności przedsiębiorstw rolniczych. Zag. Ekon. Roln. 3, 33–49.
  11. Latruffe L., 2010. Competitiveness, productivity and efficiency in the agricultural and agri-food sectors. OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers, No. 30, OECD Publishing, http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en.
  12. Mandal S., Dhara A., 2012. Measurement of agricultural productivity and levels of development in South 24 Parganas District, West Bengal. IJASR 2(4), 91–98.
  13. Müller-Frączek I., Muszyńska J., 2014. Zmiana definicji gospodarstwa rolnego a wyniki badań wielkości ekonomicznej gospodarstw. Rocz. Nauk. SERiA 16(2), 189–194.
  14. Nosecka B., Pawlak K., Poczta W., 2011. Wybrane aspekty konkurencyjności rolnictwa. Raport Programu Wieloletniego 2011–2014. IERiGŻ–PIB, Warszawa.
  15. Nowak A., 2016. Konkurencyjność wynikowa gospodarstw rolnych w Polsce na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej w świetle danych FADN. Zag. Doradz. Roln. 3(85), 19–30.
  16. Nowak A., 2017. Konkurencyjność rolnictwa Polski Wschodniej. Wyd. UP w Lublinie, Rozprawy Naukowe 389, Lublin.
  17. Pawlak K., 2013. Typologia krajów Unii Europejskiej według potencjału konkurencyjnego sektora rolnego. Rocz. Ekon. Roln. Rozw. Obsz. Wiej. 100(1), 9–22.
  18. Poczta W., Fabisiak A., 2007. Changes in labour force resources in agriculture in the Central and Eastern European Countries as a result of accession to the European Union. Rocz. Akad. Roln. Pozn. 385, Ekonomia 6, 109–117.
  19. Poczta W., Kołodziejczak M., 2008. Regionalne zróżnicowanie produktywności rolnictwa w Unii Europejskiej. JARD 1, 1–12.
  20. Poczta W., Siemiński P., 2010. Konkurencyjność rolnictwa polskiego po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Wyd. UP w Poznaniu, Poznań.
  21. Rahman S., Salim R., 2013. Six Decades of Total Factor Productivity Change and Sources of Growth in Bangladesh Agriculture (1948–2008). J. Agric. Econ. 64(2), 275–294.
  22. Serrão A., 2003. A comparison of agricultural productivity among European Countries. New Medit 1, 14–20.
  23. Strojny J., 2010. Konkurencyjność międzynarodowa sektorów rolno-żywnościowych państw Unii Europejskiej w ujęciu dynamicznym. Zesz. Nauk. UR Krak., Rozprawy 462(339).
  24. Zawalińska K., 2004. Competitiveness of Polish agriculture before integration with the EU efficiency, productivity, and price adjustement. LAP Lambert Academic Publishing, Köln.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.