Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 73 Nr 4 (2018)

Artykuły

Ekstrakty roślinne zawierające związki fenolowe i ich aktywność antyoksydacyjna

DOI: https://doi.org/10.24326/asx.2018.4.4
Przesłane: 10 stycznia 2019
Opublikowane: 19-12-2018

Abstrakt

Oceniono zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność antyoksydacyjną ekstraktów z cebuli (Allium cepa L.), czosnku (Allium sativum L.), mięty zielonej (Mentha spicata) i mięty pieprzowej (Mentha × piperita). Wszystkie ekstrakty wykazały szeroki zakres całkowitej zawartości polifenoli od 15,10 do 83,90 mg GAE 100 g–1 równoważnika kwasu galusowego, oraz całkowitej zawartości flawonoidów, średnio 0,50 do 9,2 mg ∙ 100 g–1 odpowiednik katechiny. Aktywność przeciwutleniającą (AA) oznaczono przez pomiar siły wychwytywania 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylem (DPPH). Aktywność wychwytywania rodników DPPH (wartości IC50) różnych ekstraktów wahała się od 29,9 do 73,4%. Wyniki badań laboratoryjnych analizowano statystycznie, stosując odpowiednie metody statystyczne.

Bibliografia

  1. Abdou H.M., 2011. Comparative antioxidant activity study of some edible plants used spices in Egypt. J. Am. Sci. 7, 1118–1122.
  2. Bianchini F., Vainio H., 2001. Allium vegetables and organosulfer compounds: Do they help prevent cancer? Environ. Health Perspect. 109, 893–902.
  3. Benkeblia N., 2005. Free-radical scavenging capacity and antioxidant properties of some selected onions (Allium cepa L.) and garlic (Allium sativum L.) extracts. Braz. Arch. Biol. Techn. 48(5), 753–759.
  4. Brunner G., 1994. Gas Extraction. An Introduction to Fundamentals of Supercritical Fluids and the Application to Separation Processes. Springer, New York.
  5. Cai Y.Z., Luo Q., Sun M., Corke H., 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sci. 74, 2157–2184.
  6. Chin Y.G., Duh P.D., Chuang D.Y., 2000. Antioxidant activity of anthraquinones and anthrone. Food Chem. 70(4), 437–441.
  7. Derwich E., Chabir R., Taouil R.. Senhaji O., 2011. In-vitro antioxidant activity and GC/MS studies on the leaves of Mentha piperita (Lamiaceae) from Morocco. Int. J. Pharm Sci. Drug Res. 3(2), 130–136.
  8. Dorman D.H.J., Koşar M., Kahlos K. et al., 2003. Antioxidant properties and composition of aqueous extracts from Mentha species, hybrids, varieties and cultivars. J. Agric. Food Chem. 51, 4563–4569.
  9. El-Hamidi M., El-Shami S.M., 2015. Scavenging activity of different garlic extracts and garlic powder and their antioxidant effect on heated sunflower oil. Am. J. Food Technol. 10(4), 135–146.
  10. Farmakopea Polska VI, 2002. PTF, Warszawa.
  11. Fink-Finowicki C., 1955. Preparatyka galenowa. Zarys farmacji stosowanej [Galenic preparation. Outline of applied pharmacy]. PZWL, Warszawa 7–11, 117–134.
  12. Goudjil M.B., Ladjel S., Bencheikh S.E., Zighmi S., Hamada D., 2015. Chemical compounds profile, antibacterial and antioxidant activities of the essential oil extracted from the Artemisia herba-alba of Southern Algeria. Int. J. Biol. Chem. 9, 70–78.
  13. Lee K.W., Kim Y.J., Lee H.J., Lee C.Y., 2003. Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine. J. Agric. Food Chem. 51, 7292–7295.
  14. Miller H.E., Rigelhof F., Marquart L., Prakash A., Kanter M., 2000. Antioxidant content of whole grain breakfastcereals, fruits and vegetables. J. Am. Coll. Nut. 19, 1–8.
  15. Najda A., 2017a. Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu” [Ontogenetic variability of mint (Mentha species) as a factor conditioning the content of bioactive components in the raw material] Rozpr. Nauk. UP w Lublinie 387, Lublin.
  16. Najda A., 2017b. Skład chemiczny i działanie antyoksydacyjne ekstraktów z Mentha x piperita L. [Chemical composition and antioxidant activity of extracts from Mentha × piperita L.]. Post. Fitoter. 18(4), 252–259.
  17. Nishimura H., Higuchi O., Tateshita K., 2004. Antioxidative activity of sulfur-containing com-pounds in Allium species for human LDL oxidation in vitro. BioFactors 21, 277–280.
  18. Nuutila A.M., Puuponen-Pimiä T., Aarni M., Oksman-Caldentey K.M., 2003. Comparison of antioxidant activities of onion and garlic extracts by inhibition of lipid peroxidation and radical scavenging activity. Food Chem. 81, 485–493.
  19. Pieszko C., Zaremba A., 2013. Zawartość związków fenolowych w ekstraktach z próbek materiału roślinnego [Content of phenolic compounds in extracts from plant material samples]. Bromat. Chem. Toksykol. 46(4), 434–439.
  20. Pluta J., Haznar-Garbacz D., Karolewicz B., Fast M., 2010. Preparaty galenowe [Galenic prepara-tions]. MedPharm Polska, Wrocław 66–77, 103–120.
  21. Qadir M.A., Shahzadi S.K., Bashir A., Munir A., Shahzad S., 2017. Evaluation of phenolic com-pounds and antioxidant and antimicrobial activities of some common herbs. Int. J. Analyt. Chem., doi.org/10.1155/2017/3475738.
  22. Raza S.A. Rashid A., William J., Razzaq A., 2014. Evaluation of oxidative stability of sunflower
  23. oil at frying temperature in presence of butylated hydroxytoluene and methanolic extracts of me-dicinally important plants of Pakistan. Int. Food Res. J. 21, 331–334.
  24. Scharbert S., Hofmann T., 2005. Molecular definition of black tea taste by means of quantitative studies, taste reconstitution and omission experiments. J. Agric. Food Chem. 53, 5377–5384.
  25. Shahid I., Bhanger M.I., Anwar F., 2005. Antioxidant properties and components of some com-mercially available varieties of rice bran in Pakistan. Food Chem. 93(2), 265– 272.
  26. Soobrattee M., Neergheen V.S., Luximon-Ramma A., Aruoma O.I., Bahorum T., 2005. Phenolics as potential antioxidant therapeutic agents: Mechanism and actions. Mut Res. 579, 200–213.
  27. Velioglu Y.S., Mazza G., Gao L., Oomah B.D., 1998. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables and grain products. J. Agric. Food Chem., 46, 4113–4117.
  28. Yin M., Cheng W., 1998. Antioxidant activity of several Allium members. J. Agric. Food Chem. 46, 4097–4101.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 38 39 40 41 42 43 44 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.