Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu prędkości tłoka i stopnia rozdrobnienia miazg warzywnych na wydajność i energochłonność tłoczenia. Badania prowadzono na korzeniach marchwi, selera i buraka ćwikłowego. Stwierdzono, że wydajność procesu zależy od rodzaju surowca, stopnia rozdrobnienia miazgi i prędkości tłoka, natomiast na energochłonność wpływa rodzaj surowca i stopień jego rozdrobnienia.
Bibliografia
- Decereau R.V., 1985. Microwaves in the Food Processing Industry. Academic Press, New York, 560 ss.
- Innings F., Snah E.I., 1998. Effect of Pulsed Electric Fields on Apple Juice Yield. Fruit Process. 8(10), 412–416.
- Kaczmarski Ł., Lewicki P., 2005. Zastosowanie technik ultradźwiękowych w przetwarzaniu żywności. Przemysł Ferment. Owoc.-Warz. 9, 34–36.
- Knorr D., Zenker M., Heinz V., Lee D.U., 2004. Applications and Potential Ultrasonics in Food Proc.. Trends Food Sci. Tech. 15, 261–266.
- Krugła E., Zdziennicka D., Kostrzewa E., 2001. Napoje i soki owocowo-warzywne – nośniki składników funkcjonalnych. Przem. Spoż. 3, 20–21, 23.
- Lewicki Piotr P., Lenart A., Mazur M., 1989. Energochłonność pozyskiwania moszczu jabłkowego w prasach koszowych. Zeszyty Probl. Post. Nauk Roln. 355, 95–99.
- Mitchel G.E., Isaacs A. R., Williams D.J., McLauchlan R.L., Nottingham S.M., 1991. Low Dose Irradiation Influence on Yield and Quality of Fruit Juice. J. Food Sci. 56(6), 1628–1631.
- Nadulski R., 2002. Wpływ obróbki mikrofalowej na efektywność tłoczenia soku z wybranych warzyw korzeniowych. Inżynieria Roln.. 4, 227–233.
- Nadulski R., 2010. Wpływ prędkości tłoka i stopnia rozdrobnienia surowca na wydajność i energochłonność tłoczenia miazg warzywnych. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Roln. 546, 237–243.
- Nadulski R., Wawryniuk P., 2009. Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg warzywnych. Inżynieria Roln. 2(111), 123–130.
- Nowak D., Tempczyk A., 2004 Zastosowanie obróbki enzymatycznej do otrzymywania soku z marchwi. XXXV Sesja Nauk. Komitetu Nauk o Żywności PAN: Żywność – aspekty technologiczne
- i prozdrowotne. Łódź, 129
- Płocharski W., Banaszczyk J., 1990. Laboratory Method for Estimation of Juice Yield of Apples. Fruit Sci. Rep. Skierniewice. 1, 29–31.
- PN-90/A-75101/02. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.
- PN-EN 1132:1999. Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie pH.
- Praporscic I., Lebovka N.I., Ghnimi S., Vorobiev E., 2006. Ohmically Heated, Enhanced Expression of Juice from Apple and Potato Tissues. Biosystems Eng.93 (2), 199–204.
- Wang W-C., Sastry S.K., 2004 Effects of moderate electrothermal treatments on juice yield from cellular tissue. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 3, 371–377.
Downloads
Download data is not yet available.