Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 10 No. 3-4 (2011)

Artykuły

Efficency of production of juice from root vegetables depending on degree of pulp comminution and piston velocity during pressing

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2011.3-4.4
Submitted: March 25, 2022
Published: 2011-12-31

Abstract

This work shows the results of research on the influence of piston velocity and degree of comminution of vegetable pulps on yield and energy consumption of the process of pressing. The research was carried out on carrot roots, celery and beetroot. It was stated that the yield of the process depends on the material type, degree of pulp comminution and piston velocity, whereas the energy consumption is dependent on material type and its degree of comminution.

References

  1. Decereau R.V., 1985. Microwaves in the Food Processing Industry. Academic Press, New York, 560 ss.
  2. Innings F., Snah E.I., 1998. Effect of Pulsed Electric Fields on Apple Juice Yield. Fruit Process. 8(10), 412–416.
  3. Kaczmarski Ł., Lewicki P., 2005. Zastosowanie technik ultradźwiękowych w przetwarzaniu żywności. Przemysł Ferment. Owoc.-Warz. 9, 34–36.
  4. Knorr D., Zenker M., Heinz V., Lee D.U., 2004. Applications and Potential Ultrasonics in Food Proc.. Trends Food Sci. Tech. 15, 261–266.
  5. Krugła E., Zdziennicka D., Kostrzewa E., 2001. Napoje i soki owocowo-warzywne – nośniki składników funkcjonalnych. Przem. Spoż. 3, 20–21, 23.
  6. Lewicki Piotr P., Lenart A., Mazur M., 1989. Energochłonność pozyskiwania moszczu jabłkowego w prasach koszowych. Zeszyty Probl. Post. Nauk Roln. 355, 95–99.
  7. Mitchel G.E., Isaacs A. R., Williams D.J., McLauchlan R.L., Nottingham S.M., 1991. Low Dose Irradiation Influence on Yield and Quality of Fruit Juice. J. Food Sci. 56(6), 1628–1631.
  8. Nadulski R., 2002. Wpływ obróbki mikrofalowej na efektywność tłoczenia soku z wybranych warzyw korzeniowych. Inżynieria Roln.. 4, 227–233.
  9. Nadulski R., 2010. Wpływ prędkości tłoka i stopnia rozdrobnienia surowca na wydajność i energochłonność tłoczenia miazg warzywnych. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Roln. 546, 237–243.
  10. Nadulski R., Wawryniuk P., 2009. Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg warzywnych. Inżynieria Roln. 2(111), 123–130.
  11. Nowak D., Tempczyk A., 2004 Zastosowanie obróbki enzymatycznej do otrzymywania soku z marchwi. XXXV Sesja Nauk. Komitetu Nauk o Żywności PAN: Żywność – aspekty technologiczne
  12. i prozdrowotne. Łódź, 129
  13. Płocharski W., Banaszczyk J., 1990. Laboratory Method for Estimation of Juice Yield of Apples. Fruit Sci. Rep. Skierniewice. 1, 29–31.
  14. PN-90/A-75101/02. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.
  15. PN-EN 1132:1999. Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie pH.
  16. Praporscic I., Lebovka N.I., Ghnimi S., Vorobiev E., 2006. Ohmically Heated, Enhanced Expression of Juice from Apple and Potato Tissues. Biosystems Eng.93 (2), 199–204.
  17. Wang W-C., Sastry S.K., 2004 Effects of moderate electrothermal treatments on juice yield from cellular tissue. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 3, 371–377.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.