Abstrakt
Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, pochodzący z Ameryki Południowej, często nazywany zbożem XXI wieku. Czas jego wegetacji wynosi 160 dni. Temperatura optymalna wegetacji znajduje się w zakresie 26–28°C, wzrost i rozwój zachodzi w temperaturach rzędu od 16°C do 35°C. Pomiary kiełkowania nasion przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych. Proces kiełkowania nasion amarantusa odmian Aztek i Rawa przeprowadzony został na szalkach Petriego, w komorze klimatycznej, w temperaturach: 10°, 12°, 15°, 20°, 25°, 35°, 45° i 55°C, bez dostępu światła. Każda próba liczyła po 100 nasion i doświadczenie (kiełkowanie) przeprowadzone zostało w pięciu powtórzeniach. Do opisu matematycznego kinetyki kiełkowania nasion użyto funkcję logistyczną w postaci: NT = NK [1+exp(β – Kt)]-1. Kiełkowanie nasion amarantusa obu odmian, dla wszystkich rodzajów stymulacji i próbek kontrolnych było najwyższe w temperaturze ok. 20°C i ok. 42°C, a najniższe w temperaturze 10°C.
Bibliografia
- Espitia E., 1992. Amaranth germoplasm development and agronomic in Mexico. Food Rev. Intern. 8, (1), 71–86.
- Glaser R., 1975. Wstęp do biofizyki. PZWL, Warszawa.
- Gładyszewska B., 1998. Ocena wpływu przedsiewnej laserowej biostymulacji nasion pomidorów na proces ich kiełkowania. Rozpr. doktorska. AR Lublin.
- Gładyszewska B., Koper R., 2002a. Ocena wpływu przedsiewnej laserowej biostymulacji nasion pomidorów na proces kiełkowania. Acta Agrophysica, 62, 5–14.
- Gładyszewska B., Koper R., 2002b. Zastosowanie modelowania matematycznego w ocenie żywotności nasion. Inżynieria Rolnicza, 7, 51–58.
- Gładyszewska B., Koper R., Drabarek L., Gładyszewski G., 2001. Analityczne modele procesu kiełkowania nasion. Inżynieria Rolnicza, 2, 57–61.
- Jazwiński J., Pabis S., Wieremiejczyk W., 1975. Symulacyjne metody badań niezawodności systemów technicznych. Materiały na „Szkołę Zimową -75”. Jaszowiec, 13–18 stycznia 1975, Katowice.
- Lityński M., 1982. Biologiczne podstawy nasiennictwa. PWN, Warszawa.
- Nalborczyk E., 1995. Biologia amarantusa oraz perspektywy jego uprawy i wykorzystania w Polsce. Nowe rośliny uprawne – Amaranthus. Wyd. SGGW, Warszawa, 5–20.
- Nalborczyk E., Wróblewska E., Marcinkowska B., 1994. Amaranthus – nowa roślina uprawna. Wyd. SGGW, Warszawa.
- Pabis S., 1985. Metodologia i metody nauk empirycznych. PWN, Warszawa.
- Podleśny J., 1999. Wpływ przedsiewnej biostymulacji laserowej nasion na wzrost i rozwój łubinu białego w zróżnicowanych warunkach wilgotności i temperatury. Pamiętnik Puławski, 117, 61–81.
- Roe Byron P., 1992. Probabilistic and statistics in experimental physics. Springer-Verlag, New York.
- Szot B., 1999. Właściwości agrofizyczne amarantusa (Amaranthus cruentus L.). Acta Agrophysica 18, 7–73.
- Szumiło G., 2006. Amaranthus – cenne zboże Indian. Top Agrar Polska, 3, 148–150.
- Torres M., Frutos G., 1989. Analysis of germination curves of aged fennel seeds by mathematical model. Environmental and Experimental Botany, 29, 3, 409–415.
- Torres M., Frutos G., 1990. Logistic function analysis of germination behaviour of aged fennel seeds. Environm. Experim. Botany, 30, 3, 383–390.
Downloads
Download data is not yet available.