Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 5 Nr 2 (2006)

Artykuły

Niektóre biologiczne skutki obciążeń statycznych pojedynczych ziarniaków nieoplewionego oraz oplewionego jęczmienia

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2006.2.7
Przesłane: października 24, 2022
Opublikowane: 2006-12-31

Abstrakt

Badania prowadzono w latach 2001–2003 w Mydlnikach koło Krakowa. Dotyczyły one określenia odporności na obciążenia ziarniaków jęczmienia poprzez pomiar siły w chwili pojawienia się mikrouszkodzeń. Badaniom poddano ziarniaki jęczmienia nieoplewionego odmiany Rastik oraz oplewionego odmiany Bies, pochodzące z poletek o zróżnicowanej gęstoci wysiewu. Uszkodzone ziarniaki poddawano kiełkowaniu, określając wstępną i końcową zdolność kiełkowania. Porównano wyniki kiełkowania ziarniaków uszkodzonych z nieuszkodzonymi. Stwierdzono mniejszą odporność ziarniaków jęczmienia nieoplewionego na uszkodzenia w porównaniu z ziarniakami oplewionymi, niezależnie od zastosowanej gęstości wysiewu, a także obniżonych wartości parametrów kiełkowania pod wpływem obciążeń statycznych.

Bibliografia

  1. COBORU, 1999. Lista odmian roślin rolniczych. Słupia Wielka.
  2. Figiel A., Konieczna M., 2003. Wytrzymałość na ściskanie ziarna jęczmienia suszonego metodą mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Inż. Roln. 9, 189–197.
  3. Gieroba J., Dreszer K., Dudkowski J., Nowak J., 1988. Czynniki warunkujące jakość ziarna siewnego zbieranego kombajnami. Probl. Agrofizyki 57.
  4. Jeżowski S., Niewczas J., 2000. Ocena zmienności stopnia uszkodzeń wewnętrznych bielma ziarniaków jęczmienia. Biul. IHAR 216, 243–247.
  5. Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Cierniewska A., Gąsiorowski H., 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce. Pam. Puł., 85–91.
  6. Konieczna M., Figiel A., 2001. Właściwości mechaniczne i biologiczne nieoplewionego ziarna jęczmienia suszonego mikrofalowo-konwekcyjnie i konwekcyjnie. Inż. Roln., 13 (33), 194–199.
  7. Mohsenin N. N., 1970. Application of engineering techniques to evaluation of texture of solid food materials. J. Text. Stud. 1.
  8. Panasiewicz M., 2001. Procesy hydrotermiczne w technologii wytwarzania płatków jęczmiennych. Inż. Roln. 13 (33), 330–336.
  9. Polska Norma PN-R-65950. 1994. Materiał siewny. Metody badania nasion.
  10. Spychaj R., Sowa M., Gil Z., Liszewski M., 2002. Wpływ technologii uprawy i terminu zbioru na wybrane wyróżniki wartości żywieniowej ziarna jęczmienia jarego nieoplewionego i oplewionego. Żywn. Nauka Techn. Jako 3(32) Suplement, 179–189.
  11. Wołoch R., Pisulewski P., 2002. Wpływ procesów technologicznych na zmiany zawartości włókna pokarmowego i frakcji β-glukanów w ziarnie nieoplewionych i oplewionych form jęczmienia i owsa. Żywn. Nauka Techn. Jako 3(32) Suplement, 207–212.
  12. Złobecki A., 1995. Zależność strat jakościowych ziarna pszenicy od warunków zbioru kombajnem. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 423, 243–253.
  13. Złobecki A., 2002. Porównanie wytrzymałości doraźnej ziarna jęczmienia okryto i nagoziarnistego. Inż. Roln. 6, 315–318.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.