W pracy przeanalizowano wpływ warunków składowania kolb kukurydzy cukrowej na właściwości mechaniczne ziarna. Badania zasadnicze poprzedzono określeniem charakterystyki materiału roślinnego. Testy cięcia, penetracji i ściskania ziarna przeprowadzono na uniwersalnej maszynie Instron 6022. Umożliwiła ona wyznaczenie wartości sił i energii cięcia, penetracji oraz ściskania ziarna. Pomiary przeprowadzono przy prędkości przemieszczania głowicy 50 mm/min i jej obciążeniu 100 N. Badane kolby składowano przez 48 godzin w chłodni (0–3°C), w pomieszczeniu zamkniętym (18–22°C) oraz w środowisku wodnym. Uzyskane wyniki badań odnoszono do wyników dla próby kontrolnej, którą stanowiły kolby poddane testom bezpośrednio po ich zbiorze. Analiza wyników badań wykazała, że warunki składowania wpłynęły istotnie na zmniejszenie wartości cech mechanicznych ziarna i poboru energii w przypadku cięcia i penetracji oraz na ich wzrost w przypadku ściskania. Jest to szczególnie ważne w procesie odcinania ziarna od rdzeni kolb i jego dalszej obróbce.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.