Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 14 No. 3-4 (2015)

Artykuły

EXPERIMENTAL ASSESSMENT OF HARDNESS OF LYOPHILISED STRAWBERRIES

Submitted: June 22, 2020
Published: 2020-06-23

Abstract

Strawberry fruits of dessert variety ‘Elsanta’ were frozen at diversified freezing rate at 4.9; 9.1 and 42.9 mm h-1 and freeze-dried under pressures of 20, 42, 57 and 70 Pa. Obtained lyophilisates were subjected to hardness study with the use of indenter in the form of cone. It was stated that increase of rate freezing of samples causes growth of hardness of obtained lyophilisates. Likewise, while decreasing pressure of freeze-drying process, hardness of lyophilisates increased.

References

  1. Achremowicz, B. (2009). Nowe produkty a współczesne zalecenia żywieniowe. Przem. Spoż., 63(1), 26–29.
  2. Asami, D.K., Hong, Y.J., Barrett, D.M., Mitchell, A.E. (2003). Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry, and corn grown using conventional, organic, and sustainable agricultural practices. J. Agricult. Food Chem., 51(5), 1237–1241.
  3. Bailey, L.B. (red.) (2010). Folate in health and disease. Taylor & Francis Group.
  4. Basu, A., Betts, N.M., Nguyen, A., Newman, E.D., Fu, D., Lyons, T.J. (2014). Freeze-dried strawberries lower serum cholesterol and lipid peroxidation in adults with abdominal adiposity and elevated serum lipids. J. Nutr., 144, 830–837.
  5. Dobrzycki, J.H., Baryłko-Pikielna, N. (1986). Instrumentalne metody pomiaru tekstury żywności. Prace Instytutu Żywienia i Żywności, 42, Warszawa.
  6. Domin, M., Kluza, F. (2006). Wpływ warunków blanszowania na zmianę wybranych właściwości fizycznych żółtej fasoli szparagowej przeznaczonej do mrożenia. Acta Sci. Pol. Technica Agrar-ia, 5(1), 3–17.
  7. Giampieri, F., Tulipani, S., Alvarez-Suarez, J.M., Quiles, J.L., Mezzetti, B., Battino, M. (2012).The strawberry: Composition, nutritional quality, and impact on human health. Nutrition, 28(1), 9–19.
  8. Kosmala, M., Kołodziejczyk, K. (2006). Procyjanidyny najpopularniejszych w Polsce deserowych odmian jabłek. Żywn. Nauka. Technol. Jakość, Supl., 2(47), 124–134.
  9. Krygier, K., Florowska, A. (2008). Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości. Przem. Spoż., 62(5), 2–6.
  10. Kwiatkowska, E. (2010). Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna. Post. Fitot-er., 4, 211–214.
  11. Michalczyk, M., Macura, R., Matuszak, I. (2009). The effect of air-drying, freeze-drying and stor-age on the quality and antioxidant activity of some selected berries. J. Food Proc. Preserv., 33(1), 11–21.
  12. Parus, A. (2013). Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych. Post. Fitoter., 1, 48–53.
  13. Piątkowska, E., Kopeć, A., Leszczyńska, T. (2011). Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywn. Nauka. Technol. Jakość, 4(77), 24–35.
  14. Rutkowska, J., Adamska, A., Pielat, M., Białek, M. (2012). Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (Rosa rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonal-nego. Żywn. Nauka. Technol. Jakość, 4(83), 32–43.
  15. Rutkowski, A. (2006). Dodatki funkcjonalne do żywności. Geneza i perspektywy. Przem. Spoż., 60(5), 2–8.
  16. Stoner, G.D., Kresty, L.A., Carlton, P.S., Siglin, J.C., Morse, M.A. (1999) Isothiocyanates and freeze-dried strawberries as inhibitors of esophageal cancer. Toxic. Sci. (Suppl.), 52, 95–100.
  17. Tulipani, S., Mezzetti, B., Capocasa, F., Bompadre, S., Beekwilder, J., Ric de Vos, C.H., i in. (2008). Antioxidants, phenolic compounds, and nutritional quality of different strawberry geno-types. J. Agricult. Food Chem., 56, 696–704.
  18. Vattem, D, Shetty, K. (2005). Biological function of ellagic acid: a review. J. Food Biochem., 29, 234–266.
  19. FAO (2014). Baza danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa http://faostat.fao.org (dostęp: 10.03.2014).

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.