Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 12 No. 1-2 (2013)

Artykuły

The effect of organic, regional and conventional production on mycotoxins pollution in selected group of food products

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2013.1-2.5
Submitted: April 29, 2022
Published: 2013-12-31

Abstract

The paper presents the influence of production methods of organic, regional and conventional cereal products on its mycotoxin contamination level. In the group of cereal products covered by the survey were: conventional (n = 9), organic (n = 9) and regional breads (n = 10). Selected food products were analyzed for the presence of nivalenol (NIV), fumonisin B1 (FB1) and fumonisin B2 (FB2) using HPLC after purification of sample extracts on immunoaffinity columns (IAC).The research revealed that organic and regional products were less contaminated by fumonisins than conventional products, but in no case exceeding the MRLs set out in Commission Regulation (EC) No 1126/2007 as safe for human health was found. In all cereal products were not detected nivalenol, indicating the lack of this mycotoxin risks arising from the consumption of cereal products regardless of the method of their production.

References

  1. Bancewicz E., 2007. Występowanie mikotoksyn w paszach dla trzody chlewnej i próby określenia metod ich detoksykacji. Praca dokt. UWM w Olsztynie.
  2. Bennett J.W., Klich M., 2003. Mycotoxins. Clin. Microb. Rev. 16(3), 497–516.
  3. Bottalico A., Perrone G., 2002. Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with head blight in small – grain cereals in Europe. Eur. J. Plant Pathol. 108, 611–624.
  4. Cavret S., Lecoeur S., 2006 Fusariotoxin transfer in animal. Food Chem. Toxicol. 44, 444–453.
  5. Chavas J.-P., Posner J.L., Hedtcke J.L., 2009. Organic and Conventional Production Systems in the Wisconsin Integrated Cropping Systems Trial: II. Economic and Risk Analysis 1993–2006. Agron. J. 101(2), 288–295.
  6. Creppy E.E., 2002. Update of survey, regulation and toxic effects of mycotoxins in Europe. Toxicol. Lett. 127, 19–28.
  7. Czerwiecki L., 1997. Mikotoksyny w żywności jako czynnik zagrożenia zdrowotnego. Żywność, Żywienie a Zdrowie 4, 293–300.
  8. Dänicke H., Valenta H., Spilke J., 2004. Effects of long – term storage on Fusarium toxin concentrations in wheat – sources of error of the analytical results. Arch. Anim. Nutr. 58(6), 507–515.
  9. Filipek A., Daniewski M., Bal K., 2001. Mikotoksyny z grupy trichotecenów w żywności. Żywienie, Człowiek i Metabolizm 169–177.
  10. Fink-Gremmels J., 1999. Mycotoxins: Their implications for human and animal health. Vet. Quart. 21, 115–120.
  11. Goliński P., Waśkiewicz A., Gromadzka K., 2009. Mycotoxins and mycotoxicoses under climatic conditions of Poland. Pol. J. Vet. Sci. 12(4), 581–588.
  12. Grajewski J., 2006. Mikotoksyny i grzyby pleśniowe – zagrożenia dla człowieka i zwierzą. Wyd. Uniw. Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz.
  13. IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), 2013. Produkty regionalne i tradycyjne http://www.ijhar-s.gov.pl/produkty-regionalne-i-tradycyjne.90.html dostęp 22.12.2013.
  14. Jasiński J., Rzytki M., 2005. Produkty regionalne. Polska wieś w Europie. Agro Info, 1–27.
  15. Jurgenson J.E., Bowden R.L., Zeller K.A., Leslie J.F., Alexander N.J., Plattner R.D., 2002. A genetic map of Gibeberella zeae (Fusarium graminearum). Genetics 160, 1451–1460.
  16. Kim E.K., Shon D.H., Chung S.H., Kim Y.B., 2002. Survey for fumonisin B1 in Korean cornbased food products. Food Addit. Contam. 19(5), 459–464.
  17. Knudsen I.M.B., Elmholt S., Hockenhull J., Jensen D.F., 1995. Distribution of saprophytic fungi antagonistic to Fusarium culmorum in two differently cultivated field soils, with special emphasis on the genus Fusarium. Biol. Agric. Hortic. 12, 61–79.
  18. Komorowska D., 2009. Rozwój produkcji i żywności ekologicznej. Stow. Ekonom. Roln. i Agrobiznesu. Rocz. Nauk. 3, 183–187.
  19. Korbas M., Horoszkiewicz-Janka J., 2007. Znaczenie i możliwości ograniczenia szkodliwych metabolitów pochodzenia grzybowego. Prog. Plant Protect./Post. Ochr. Rośl. 47(2), 141–148.
  20. Kovacic S., Pepeljnjak S., Petrinec Z., Segvic Klaric M., 2009. Fumonisin B1 neurotoxicity in young carp (Cyprinus Carpió L.). Arti. Hig. Rada. Toksicol. 60, 419–426.
  21. Kwaśna H., Chełkowski J., Zajkowski P., 1991. Grzyby. T. XXII. PAN, Warszawa–Kraków.
  22. Laciaková A., Popelka P., Pipová M., Laciak V., 2005. Review of the most important micotoxins. Med. Wet. 61, 490–493.
  23. Mazurkiewicz J., Solarska E., Kuzdraliński A., Muszyńska M., 2008. Wpływ sposobu nawożenia na występowanie toksyn fuzaryjnych w pszenicy ozimej. J. Res. Appl. Agric. Eng. 53(4), 15–17.
  24. Minorsky P.V., 2002. The Hot and the Classic. Plant Physiol. 129, 929–930.
  25. Mruczyk K., Jeszka J., 2013. Ocena poziomu zanieczyszczeń mikotoksynami wybranych produktów spożywczych z terenu województwa lubuskiego. Bromat. Chem. Toksykol. 46, 1, 89–95.
  26. PN-EN 14352:2005 Artykuły żywnościowe – Oznaczanie fumonizyn B1 i B2 w kukurydzianych produktach żywnościowych – Metoda HPLC z oczyszczaniem na kolumnie powinowactwa immunologicznego.
  27. Pokrzywa P., Cieślik E., Topolska K., 2007. Ocena zawartości mikotoksyn w wybranych produktach spożywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(52), 139–146.
  28. Reby E., Kowalik M., 1998. Aktywność fungistatyczna ACE (podchlorynu sodu) i chloraminy T (do odkażania materiału roślinnego w kulturach in vitro). Zesz. Nauk. AR w Krakowie. Sesja Nauk. 57(333), t. 2.
  29. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
  30. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do toksyn Fusarium w kukurydzy i produktach z kukurydzy.
  31. Satora P., 2008. Ochratoksyny – niebezpieczne metabolity grzybów. Laboratorium 12, 32–35.
  32. Seweryn R., 2009. Marka produktów regionalnych narzędziem promocji turystycznej obszarów wiejskich. W: Marka wiejskiego produktu turystycznego, Palich P. (red.). Monografia. Wyd. Akad. Morskiej w Gdyni, 107–115.
  33. Silva L.J.G., Lino C.M., Pena A., Molto J.C., 2007. Occurrence of fumonisins B1 and B2 in Portuguese maize and maize-based foods intended for human consumption. Food Addit. Contam. 24(4), 381–390.
  34. Solarska E., Marzec M., 2012. Mikotoksyny w produktach zbożowych z upraw ekologicznych. J. Res. Apel. Agric. Eng. 57(4), 103–107.
  35. Stępień M., Sokół-Leszczyńska B., Łuczak M., 2007. Mykotoksyny, produkty spożywcze a zdrowie człowieka. Post. Mikrobiol. 46(2), 167–177.
  36. Suchorzyńska M., Misiewicz A., 2009. Mikotoksynotwórcze grzyby fitopatogeniczne z rodzaju Fusarium i ich wykrywanie technikami PCR. Post. Mikrobiol. 48(3), 221–230.
  37. Śliżewska K., 2008. Mikotoksyny w paszy. Indyk Polski 3, 14–20.
  38. Świderski F., Żebrowska-Krasuska, Waszkiewicz-Robak B., 2010. Ocena towaroznawcza rynkowych soków i nektarów owocowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Przem. Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 1, 3–5.
  39. Task Force Report, 2003. Mycotoxins: Risks in plant, animal, and human systems. Council for Agricultural Science and Technology, Ames, Iwowa, USA.
  40. Tyburski J., Żakowska-Biemans S., 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa.
  41. Varga J., Péteri Z., Tábori K., Téren J., Vágvölgyi C., 2005. Degradation of ochratoxin A and other mycotoxins by Rhizopus isolates. Int. J. Food Microb. 99, 321–328.
  42. Wójcik A., Horoszkiewicz-Janka J., Korbas M., 2010. Oznaczanie trichotecenów z grupy B metodą HPLC w pszenicy ozimej chronionej fungicydami. Prog. Plant Protect./Post. Ochr. Rośl. 50(4), 1995–2000.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.