Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 5 No. 2 (2006)

Artykuły

Some biological effects of statistic loads of a single hulled and husky barley grain

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2006.2.7
Submitted: October 24, 2022
Published: 2006-12-31

Abstract

The experiment was carried out in 2001–2003 at Mydlniki near Cracow. The aim of the study was to determinate an immediate crushing strength of grain by measuring the force within microdamage range. The grains of Rastik, hulled barley and Bies, husky barley (from the experimental field with different seed rates) were analyzed. Damaged grains were germinated then initial and final germination capacity were calculated. Biological value of damaged and undamaged grains was compared. Hulled barley was characterized by lower grain resistance to damages in  comparison with husky barley regardless the different seed rates. Lower values of initial and final germination capacity as the result mechanical grain damages were stated.

References

  1. COBORU, 1999. Lista odmian roślin rolniczych. Słupia Wielka.
  2. Figiel A., Konieczna M., 2003. Wytrzymałość na ściskanie ziarna jęczmienia suszonego metodą mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Inż. Roln. 9, 189–197.
  3. Gieroba J., Dreszer K., Dudkowski J., Nowak J., 1988. Czynniki warunkujące jakość ziarna siewnego zbieranego kombajnami. Probl. Agrofizyki 57.
  4. Jeżowski S., Niewczas J., 2000. Ocena zmienności stopnia uszkodzeń wewnętrznych bielma ziarniaków jęczmienia. Biul. IHAR 216, 243–247.
  5. Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Cierniewska A., Gąsiorowski H., 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce. Pam. Puł., 85–91.
  6. Konieczna M., Figiel A., 2001. Właściwości mechaniczne i biologiczne nieoplewionego ziarna jęczmienia suszonego mikrofalowo-konwekcyjnie i konwekcyjnie. Inż. Roln., 13 (33), 194–199.
  7. Mohsenin N. N., 1970. Application of engineering techniques to evaluation of texture of solid food materials. J. Text. Stud. 1.
  8. Panasiewicz M., 2001. Procesy hydrotermiczne w technologii wytwarzania płatków jęczmiennych. Inż. Roln. 13 (33), 330–336.
  9. Polska Norma PN-R-65950. 1994. Materiał siewny. Metody badania nasion.
  10. Spychaj R., Sowa M., Gil Z., Liszewski M., 2002. Wpływ technologii uprawy i terminu zbioru na wybrane wyróżniki wartości żywieniowej ziarna jęczmienia jarego nieoplewionego i oplewionego. Żywn. Nauka Techn. Jako 3(32) Suplement, 179–189.
  11. Wołoch R., Pisulewski P., 2002. Wpływ procesów technologicznych na zmiany zawartości włókna pokarmowego i frakcji β-glukanów w ziarnie nieoplewionych i oplewionych form jęczmienia i owsa. Żywn. Nauka Techn. Jako 3(32) Suplement, 207–212.
  12. Złobecki A., 1995. Zależność strat jakościowych ziarna pszenicy od warunków zbioru kombajnem. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 423, 243–253.
  13. Złobecki A., 2002. Porównanie wytrzymałości doraźnej ziarna jęczmienia okryto i nagoziarnistego. Inż. Roln. 6, 315–318.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.