Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 4 No. 1 (2005)

Artykuły

Influence of methods of parsley root pretreatment before convection drying on kinetics of dried product rehydration

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2005.1.3
Submitted: February 1, 2023
Published: 2005-06-30

Abstract

The influence of methods of parsley root pretreatment (different slices dimensions and blanching) before convection drying on the kinetics of dried product rehydration were examined. Kinetics of the process was tested within the range of 0–6 hours. Relative increase in mass of dried parsley root was determined. The approximation of experimental data with assumed kinetic equation gave good results. Analysis of the rehydration course showed that slices dimensions and blanching influence the kinetics of dried parsley root rehydration.

References

  1. Bąkowski J., Michalik H., 1982. Ocena przydatności marchwi, selerów, pietruszki, cebuli, porów i pieczarek do produkcji suszu. Biul. Wyd. XXVI – Część II. Instytut Warzywnictwa – Skierniewice, 331–360.
  2. Kaleta A., 1999. Metody obróbki wstępnej stosowane w procesie konwekcyjnego suszenia warzyw i grzybów. Probl. Inż. Rol. 7(3), 43–56.
  3. Kramkowski R., Gawlik P., Banasik K., Czachor G., 2001. Kinetyka rehydratacji warzyw korzeniowych suszonych sublimacyjnie. Inż. Rol. 12, 137–142.
  4. Kwang S.Y., Dong H.B., Yong H.Ch., 1997. Effect of pretreatments on the drying characteristics of dried vegetables. Korean J. Food Sci. Technol. 29(2), 292–301.
  5. Lewicki P.P., 1998. Some remarks on rehydration of dried foods. J. Food Eng. 36, 81–87. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00022-3
  6. Lis T., 1996a. Wpływ warunków suszenia selera korzeniowego na cechy jakościowe suszu. Z. Probl. Post. Nauk Rol. 425, 135–140.
  7. Lis T., 1996b. Wpływ warunków suszenia pora na kinetykę procesu i cechy jakościowe suszu. Z. Probl. Post. Nauk Rol. 444, 271–278.
  8. Lis T., Lisowa H., 1998. Wpływ warunków suszenia warzyw liściastych na przebieg procesu i cechy jakościowe suszu. Z. Probl. Post. Nauk Rol. 454, 431–438.
  9. Neumann H.J., 1972. Dehydrated celery: Effect of predrying treatments and rehydration procedures on reconstitution. J. Food Sci. 37, 437–441. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1972.tb02658.x
  10. Piekarska J., Łoś-Kuczera M.,1983. Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. PZWL Warszawa.
  11. Polska Norma PN-90/A-75101/19. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zdolności pochłaniania wody.
  12. Ravindra M.R., Chattopadhyay P.K., 2000. Optimization of osmotic preconcentration and fluidised bed drying to produce dehydrated quick-cooking potato cubes. J. Food Eng. 44(1), 5–11. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00159-4
  13. Witrowa-Rajchert D., 1999. Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Fundacja Rozwój SGGW Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.