Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Wpływ wybranych czynników oraz regionów na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego

JAN ZUBA

Katedra Ekonomiki i Organizacji Agrobiznesu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin


Abstrakt

Głównym celem pracy była analiza wpływu wybranych siedmiu czynników na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w 24 gospodarstwach w województwie lubelskim specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w okresie czterech lat. Największy wpływ na wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na 1 sztukę dużą bydła miał poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na jednostkę tej powierzchni oraz udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw. Najmniejszy  wpływ na zróżnicowanie poziomu analizowanej wielkości powierzchni paszowej miała wydajność mleczna krów w tych gospodarstwach. Największy wpływ na zróżnicowanie poziomów produkcyjności analizowanej powierzchni paszowej miał udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw oraz poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na ha rozpatrywanej powierzchni. W pracy ponadto określono analogiczne wskaźniki charakteryzujące powierzchnię paszową w 10 gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionie Bieszczad. Wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na sztukę dużą bydła w tym regionie była większa średnio o 12,8%, a wydajność tej powierzchni mierzona w jednostkach zbożowych była mniejsza średnio o 21,0% niż w badanych gospodarstwach na Lubelszczyźnie.

Słowa kluczowe:

wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej, gospodarstwa specjalistyczne, chów bydła mlecznego, czynniki, regiony

Encyklopedia ekonomiczno-rolnicza, 1994. PWRiL, Warszawa.

Jerzak M., 1970. Przegląd metod wyceny produkcyjności i ekonomicznej efektywności powierzchni paszowej. Nowe Rol. 1, 22–24.

Jerzak M., 1974. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.

Kazimierczak M., 1967. Wielkość, struktura i wykorzystanie powierzchni paszowej w gospodarce chłopskiej. Zagad. Ekon. Rol., 1, 45–60.

Małasiuk Z., 1975. Analiza powierzchni paszowych w sześciu wybranych gospodarstwach wielkorolnych województwa lubelskiego. Praca magisterska. AR w Lublinie.

Normy żywienia bydła, owiec i kóz. 2001. Praca zb. Inst. Zootechniki, Kraków.

Rocznik statystyczny, 2008. GUS, Warszawa.

Skarżyńska A., Pokrzywa T., 2003. Produkcja, koszty i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2001–2002, IERiGŻ, Warszawa.

Ziętek I. i in. 2008. Produkcja, koszty i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2006– 2007, IERiGŻ, Warszawa.

Pobierz

Opublikowane
21-12-2009



JAN ZUBA 
Katedra Ekonomiki i Organizacji Agrobiznesu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora