Ocena technologii produkcji pszenżyta ozimego na plantacjach produkcyjnych w województwie łódzkim
ZDZISŁAW WYSZYŃSKI
Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 WarszawaBEATA MICHALSKA-KLIMCZAK
Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 WarszawaSONIA KAMIŃSKA
Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 WarszawaJOANNA LEŚNIEWSKA
Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 WarszawaAbstrakt
W latach 2009–2012 w województwie łódzkim przeprowadzono badania ankietowe obejmujące 189 plantacji produkcyjnych pszenżyta ozimego. Badane plantacje podzielono na dwie grupy o areale: I < 2,0 ha i II ≥ 2,0 ha. Wskaźnik kompleksowości technologii produkcji (Wk) wyniósł 47,4 i 60,9% odpowiednio w I i II grupie. Plon ziarna z pól o powierzchni ≥2,0 ha wyniósł średnio 4,3 t∙ha-1 i był większy o 0,3 t∙ha-1 (7,5%) od uzyskanego na plantacjach <2,0 ha. Czynnikami występującymi najczęściej na poziomie zgodnym z wymaganiami pszenżyta w obu grupach plantacji były: pH gleby, znajomość uprawianej odmiany, odpowiedni termin siewu i stosowanie herbicydów. Wysiew kwalifikowanego materiału siewnego, występowanie ścieżek technologicznych, dawka potasu ≥60 kg K2O∙ha-1, stosowanie nawożenia dolistnego, fungicydów, insektycydów i regulatorów wzrostu to czynniki agrotechniczne, dla których wskaźnik Wk był mniejszy od 35,0%.
Słowa kluczowe:
pszenżyto ozime, plantacje produkcyjne, technologia produkcji, wskaźnik kompleksowości technologii produkcjiKatedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.
Samoarchiwizacja
Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.