Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Właściwości reologiczne, teksturalne i sensoryczne napowietrzonych serków twarogowych

MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

AGNIESZKA BARUK

Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

KATARZYNA DOMAŃSKA

Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA

Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

STANISŁAW MLEKO

Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

SYLWIA RÓG

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin


Abstrakt

Celem badań było określenie właściwości reologicznych, teksturalnych i sensorycznych napowietrzonych serków twarogowych. Określono zawartość frakcji powietrznej serków, zmierzono ich lepkość przy użyciu lepkościomierza ultradźwiękowego, przeprowadzono profilową analizę tekstury oraz analizę sensoryczną. Napowietrzone serki twarogowe pod względem właściwości reologicznych zachowywały się jak słabe żele. Bardziej napowietrzone serki charakteryzowały się mniejszą lepkością, mniejszymi wartościami modułu zachowawczego G’ i wielkości te były skorelowane. Wraz ze wzrostem zawartości powietrza zaobserwowano spadek spoistości i adhezyjności serków. Parametry tekstury wyznaczone za pomocą profilowej analizy tekstury charakteryzowały się podobnymi tendencjami zmian do parametrów otrzymanych przy użyciu analizy sensorycznej.

Słowa kluczowe:

ser, twaróg, reologia, tekstura, analiza sensoryczna

PN-67/A-86430. Mleko, przetwory mleczarskie. Lody. Metody badań.

Sikorski Z.E., 2007. Białka – budowa i właściwości. W: Chemia żywności. WNT, Warszawa.

Sołowiej, B., 2013. Wpływ preparatów serwatkowych na przylegalność analogów serów topionych do różnych materiałów opakowaniowych. Żyw. Nauka Technol. Jakość 87, 80–91.

Sołowiej B., Dylewska A., Tomczyńska-Mleko M., Mleko S., 2014. Wpływ skrobi modyfikowanych na teksturę i topliwość analogów serów topionych. Żyw. Nauka Technol. Jakość 92, 52–65.

Thakur R K., Vial C., Djelveh G., 2003. Foaming of commercial grade food products in a continuous stirred column. Trans. I. Chem. E., 81, 1083–1089.

Thakur R K., Vial C., Djelveh G., 2008. Effect of composition and process parameters on elasticity and solidity of foamed food. Chem. Eng. Process. 47, 474–483.

Tomczyńska-Mleko M., 2013. Structure and stability of iron induced whey protein aerated gels. Czech J. Food Sci., 31, 211–216.

Tomczyńska-Mleko M., Gustaw W., Piersiak T., Terpiłowski K., Sołowiej B., Wesołowska- -Trojanowska M., Mleko S., 2014. Whey protein aerated gels as a new product obtained using ambient temperature magnesium and iron(II) induced gelation process. Acta Alim. 43, 465–472.

Vial C., Thakur R.K., Djelveh G., Picgirard L,. 2006. Continuous manufacturing of a light-textured fresh cheese by dispersion of a gas phase. I. Influence of process parameters. J. Food Eng. 77, 1–13.
Pobierz

Opublikowane
28-12-2014



MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
AGNIESZKA BARUK 
Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
KATARZYNA DOMAŃSKA 
Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA 
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin
STANISŁAW MLEKO 
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin
SYLWIA RÓG 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora