Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

The influence of the European Union sugar reform on the market balance

ANNA BUDZYŃSKA

Katedra Ekonomii i Agrobiznesu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin


Abstract

The paper discusses the problem concerning the balance between supply and demand on the sugar market in the European Union. In the past there was surplus sugar production and stock accumulation, high prices on internal market, which caused small competitiveness on the world market. The European export had to be subsidized. The sugar supply is regulated by law, which is why in the year 2006 the sugar market reform was implemented. The aim of reforming the European Union’s sugar policy is adjusting production to demand and improving the competitiveness of the European Union’s sugar market on the world market. The objective of this paper is assessing the achievement of the main goal of the reform.

Keywords:

sugar market reform, the European Union, market balance

Akty prawne Unii Europejskiej dotyczące mechanizmów WPR administrowanych przez AGR., 2006. ARR Warszawa, 7–8.

Chmielewski Ł., 2014. Światowy Rynek Cukru. Opracowanie sygnalne, FAMMU, FAPA, Warszawa, 7–12.

Chudoba Ł., 2004. Wpływ systemu regulacji rynku cukru na przemysł cukrowniczy w Polsce i 15 krajach Unii Europejskiej. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy 500, IERiGŻ, Warszawa.

F.O. Licht, 2011. World Sugar Statistics, Informa UK Limited, London, 23–53.

Hryszko K., Szajner P., 2013. Sytuacja na światowym rynku cukru i jej wpływ na możliwości uprawy buraków cukrowych w Polsce. IERiGŻ, Warszawa, 29–55.

Rozporządzenie Rady nr 320 z dnia 20 lutego 2006 r. ustanawiające tymczasowy system restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego we Wspólnocie i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1290/2005 w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej (Dz.U. L 58 z 28.02.2006 r.).

Rynek Cukru. Stan i Perspektywy, 2006–2014, nr 26–41.

Sugar Policy Reform in the European Union and in World Sugar Markets, 2007. OECD Paryż, 21.

Sugar Year Book, 2015. ISO London, 12–32.

www.cefs.org

www.usda.gov

Published
2016-05-27



ANNA BUDZYŃSKA 
Katedra Ekonomii i Agrobiznesu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.