Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

The impact of chosen factors on feeding effectiveness of fodder area in farms specializing in milk cattle breeding

JAN ZUBA

Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin


Abstract

This paper identifies and examines land use in the production of animal protein necessary to supply people nutritional demand. As the ratio describing land use, the author assumed the quantity of protein in meat and milk produced per 1 ha of land intended for fodders production for milk cattle in specialist farm /year. The second ratio describing the above mentioned research problem was the number of people whose annual demand for minimum necessary protein quantity can be supplied from protein production on 1 ha cattle fodder area. The levels of the first ratio were analyzed dependently upon the values of five chosen factors. The factors which had the greatest impact on the ratios of land use are as follows: soil quality and cow milk efficiency. The levels of the second analyzed ratio were determined basing upon the value of the first ratio as well as the assumed three possible shares ( 25%, 50% and 75%) of animal protein in total annual protein demand of a person weighing 70 kg. It should be noted that the number of persons for whom one can produce necessary annual protein quantity in milk and meat of cattle from 1 fodder area ha hesitated from 6.9 to 37.3 persons.

Keywords:

feeding effectiveness of fodder area, specialized farms, milk cattle breeding, factors

Florek M., 2002. Wartość rzeźna tusz buhajków i jałówek w zależności od klasy umięśnienia i otłuszczenia EUROP. Annales UMCS, sec. EE, 20, 6, 31–37.

Gertig H., Przybysławski J., 2007. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa.

Jerzak M., 1974. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.

Kielanowski J., 1960. Ekonomika bezpieniężna w planowaniu produkcji zwierzęcej. Nowe Roln. 18. 4–7.

Litwińczuk Z., Szulc T., 2005. Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL, Warszawa.

Normy żywienia bydła, owiec i kóz, 2001. Inst. Zootechniki, Kraków.

Piekarska J., Szczygieł A., Łoś-Kuczera M., 1983. Popularne tabele wartości odżywczych żywności. PZWL, Warszawa.

Rocznik statystyczny rolnictwa, 2009. GUS, Warszawa.

Zuba J., 1979. Przetwarzanie pasz na przykładzie 15 zakładów Państwowych Przedsiębiorstw Gospodarki Rolnej. I Bydło. Zesz. Nauk AR-T w Olsztynie, Zootechnika 18, 51–59.

Zuba J., 1984a. Produkcja i przetwarzanie pasz w Stacji Hodowli Roślin Ulhówek. Część I. Efektywność przetwarzania energii i białka w chowie bydła i świń. Annales UMCS Lublin, sec. EE, 2, 43, 419–425.

Zuba J., 1984b. Produkcja i przetwarzanie pasz w Stacji Hodowli Roślin Ulhówek. Część II. Organizacja i efektywność powierzchni paszowej. Annales UMCS Lublin, sec. EE, 2, 427–433.

Published
2019-06-15



JAN ZUBA 
Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)