Efficency of production of juice from root vegetables depending on degree of pulp comminution and piston velocity during pressing

Katarzyna Strzałkowska

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Rafał Nadulski

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Katarzyna Wróblewska-Barwińska

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Abstract

This work shows the results of research on the influence of piston velocity and degree of comminution of vegetable pulps on yield and energy consumption of the process of pressing. The research was carried out on carrot roots, celery and beetroot. It was stated that the yield of the process depends on the material type, degree of pulp comminution and piston velocity, whereas the energy consumption is dependent on material type and its degree of comminution.

Keywords:

pressing operation, yield, energy consumption, juice, root vegetables

Decereau R.V., 1985. Microwaves in the Food Processing Industry. Academic Press, New York, 560 ss.

Innings F., Snah E.I., 1998. Effect of Pulsed Electric Fields on Apple Juice Yield. Fruit Process. 8(10), 412–416.

Kaczmarski Ł., Lewicki P., 2005. Zastosowanie technik ultradźwiękowych w przetwarzaniu żywności. Przemysł Ferment. Owoc.-Warz. 9, 34–36.

Knorr D., Zenker M., Heinz V., Lee D.U., 2004. Applications and Potential Ultrasonics in Food Proc.. Trends Food Sci. Tech. 15, 261–266.

Krugła E., Zdziennicka D., Kostrzewa E., 2001. Napoje i soki owocowo-warzywne – nośniki składników funkcjonalnych. Przem. Spoż. 3, 20–21, 23.

Lewicki Piotr P., Lenart A., Mazur M., 1989. Energochłonność pozyskiwania moszczu jabłkowego w prasach koszowych. Zeszyty Probl. Post. Nauk Roln. 355, 95–99.

Mitchel G.E., Isaacs A. R., Williams D.J., McLauchlan R.L., Nottingham S.M., 1991. Low Dose Irradiation Influence on Yield and Quality of Fruit Juice. J. Food Sci. 56(6), 1628–1631.

Nadulski R., 2002. Wpływ obróbki mikrofalowej na efektywność tłoczenia soku z wybranych warzyw korzeniowych. Inżynieria Roln.. 4, 227–233.

Nadulski R., 2010. Wpływ prędkości tłoka i stopnia rozdrobnienia surowca na wydajność i energochłonność tłoczenia miazg warzywnych. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Roln. 546, 237–243.

Nadulski R., Wawryniuk P., 2009. Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg warzywnych. Inżynieria Roln. 2(111), 123–130.

Nowak D., Tempczyk A., 2004 Zastosowanie obróbki enzymatycznej do otrzymywania soku z marchwi. XXXV Sesja Nauk. Komitetu Nauk o Żywności PAN: Żywność – aspekty technologiczne

i prozdrowotne. Łódź, 129

Płocharski W., Banaszczyk J., 1990. Laboratory Method for Estimation of Juice Yield of Apples. Fruit Sci. Rep. Skierniewice. 1, 29–31.

PN-90/A-75101/02. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.

PN-EN 1132:1999. Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie pH.

Praporscic I., Lebovka N.I., Ghnimi S., Vorobiev E., 2006. Ohmically Heated, Enhanced Expression of Juice from Apple and Potato Tissues. Biosystems Eng.93 (2), 199–204.

Wang W-C., Sastry S.K., 2004 Effects of moderate electrothermal treatments on juice yield from cellular tissue. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 3, 371–377.


Published
2011-12-31



Katarzyna Strzałkowska 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Rafał Nadulski 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Katarzyna Wróblewska-Barwińska 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



License

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)