Counteracting wasting of unused food in the light of planned legal acts in Poland

Konrad Żukiewicz

Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin


Abstract

The aim of the study was to characterize the institutional counteraction of food waste in the logistic and legal way, which becomes a global environmental and ethical economic problem. The legal acts of international organizations and action taken to mitigate the problem in selected countries were analyzed. The state of the legislative path of the draft law on counteracting food waste in Poland was presented as well as potential options to supplement the content of the law for the tested solutions in other countries. Cooperation between the distribution sector and non-governmental organizations was discussed as a key factor in limiting the scale of the phenomenon. Research shows the necessity of an appropriate interpretation of the date of minimum validity, verification of this date according to the characteristics of products as well as legal regulation of their further use.

Keywords:

food waste, non-governmental organizations, economy, European Union, distribution sector

Buchner, B., Fischler, C., Gustafson, E., Reilly, J., Riccardi, G., Ricordi, C., Veronesi, U. (2012). Food waste: causes, impacts and proposals. Barilla Center for Food and Nutrition, Rome.

Federacja Polskich Banków Żywności (2012). Raport: Marnowanie żywności w Polsce i Europie 2012, http://www.lubelskie.pl/img/userfiles/files/PDF/organizacje_pozarzadowe/SDZ_2012_10_16_RAPORT.pdf

Federacja Polskich Banków Żywności (2013). Raport: Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa, http://www.niemarnuje.pl/files/raport-marnowanie-zywnosci_2013.pdf

Gustavsson, J., Cederberg, C., Sonesson, U. (2011). Global Food Losses and Food Waste: Extent, Causes and Prevention. FAO, Rome, Italy.

Kołożyn-Krajewska, D. (2016). Jak uniknąć marnotrawienia żywności – strategie poprawy wydajności łańcucha dystrybucji w UE w zakresie przekazywania darowizn żywności na cele charytatywne. Opinie i ekspertyzy (OE-249). Kancelaria Senatu, Warszawa.

Komisja Europejska (2016). Zestawienie informacji. Ograniczenie marnowania żywności: odpowiedź UE na globalne wyzwanie. Bruksela.

FUSIONS (2016). Estimates of European food waste levels [Szacunki poziomów marnotrawienia żywności w Europie], www.eu-fusions.org

Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 19 stycz- nia 2012 r. Jak uniknąć marnotrawienia żyw- ności: strategie na rzecz poprawy wydajności łań- cucha żywnościowego w UE (2011/2175(INI)), http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2012-0014+0+DOC+XML+V0//PL

Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 16 maja 2017 r. w sprawie inicjatywy dotyczącej efektywnego gospodarowania zasobami: ograniczenie marnotrawienia i zwiększenie bezpieczeństwa żywności (2016/2223(INI)), http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2017-0207+0+DOC+XML+V0//PL

Rezolucja przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w dniu 25 września 2015 r. Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030 (A/RES/70/1), http://www.unic.un.org.pl/files/164/Agenda%202030_pl_2016_ostateczna.pdf

Uchwała Senatu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 15 marca 2018 r. w sprawie wniesienia do Sejmu projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, https://www.senat.gov.pl/prace/senat/proces-legislacyjny-w-senacie/inicjatywy-ustawodawcze/inicjatywa,25.html

Ustawa z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (Dz.U. 2003 nr 96 poz. 873).

Ustawa z dnia 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2013 poz. 1027).

Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz.U. 2017 poz. 59).

Waskow, F., Blumenthal, A., Eberle, U., von Borstel, T. (2016). Studie: Situationsanalyse zu Lebensmittelverlusten im Einzelhandel, der Außer-Haus-Verpflegung sowie in privaten Haushalten und zum Verbraucherverhalten (SAVE). Im Auftrag der Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU).

Wilts, H., Nicolas, J., Schinkel, J., Friedrich, C., Steinmann, F., Knappe, F., Theis, S., Reinhard, J. (2018). Dokumentation zum Fachforum 2017: Lebensmittelverschwendung wirksam reduzieren − gemeinsam mehr erreichen. Im Auftrag des Umweltbundesamtes (DBU).

Wrzosek, M., Bilska, B., Kołożyn-Krajewska, D., Krajewski, K. (2014). Ograniczenie strat produktów mleczarskich w handlu detalicznym jako element społecznie odpowiedzialnego biznesu. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz., 16(6), 541–546.

Published
2019-05-15



Konrad Żukiewicz 
Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin



License

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.