Wpływ rasy owiec i systemu utrzymania na wybrane parametry krwi i mięsa

JAN KNAPIK

Instytut Zootechniki PIB, Dział Genetyki i Hodowli Zwierząt, 32-083 Balice k. Krakowa

MAGDALENA KONIECZNY

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J. Grodka w Sanoku, Instytut Rolnictwa, ul. Mickiewicza 21, 38-500 Sanok



Abstrakt

Materiał doświadczalny stanowiły jagnięta trzech ras (czarnogłówka, merynos polski i wrzosówka), po 120 każdej z ras (tryczki i maciorki), łącznie 360 sztuk. Celem poznawczym doświadczenia było poszukiwanie współzależności pomiędzy parametrami jakości mięsa u jagniąt utrzymywanych w różnych systemach chowu i żywienia a genetycznymi i fizjologicznymi wskaźnikami krwi. Na podstawie  wyników badań stwierdzono wpływ intensywności żywienia na umięśnienie i otłuszczenie zwierząt. Żywienie miało również znaczący wpływ na zawartość tłuszczu w m.l. dorsi, w tym na stosunek frakcji kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, co decyduje o wartościach smakowych i prozdrowotnych mięsa. Wykazano również, że charakteryzowane grupy rasowe owiec odznaczały się dużym zróżnicowaniem grup krwi oraz polimorficznych wariantów transferryny i hemoglobiny. To zróżnicowanie przy małej liczebności doświadczenia nie upoważnia jednak do jednoznacznego stwierdzenia zależności pozwalających na utylitarne wykorzystanie wybranych wskaźników genetycznych i fizjologicznych do prac hodowlano- -selekcyjnych. Wyniki te uznać należy za wstępne w poszukiwaniu genetycznych cech mięsności oraz cech warunkujących poziom tłuszczu tkankowego (w tym stosunku kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych) w mięsie jagnięcym.

Słowa kluczowe:

jakość mięsa, systemy chowu, kwasy tłuszczowe, fizjologiczne wskaźniki krwi

Belury M.A., 2002. Dietary conjugated linoleic acid in health: Physiological effects and mechanisms of action. Ann. Rev. Nutr. 22, 505–531.

Bodkowski R., Patkowska-Sokoła B., Zawadzki W., 2010. An improvement of lamb meat quality by supplementing with thermally processed rape seed (part II). Acta Sci. Pol., Medicina Veterinaria 9, 3–10.

Bojczuk H., Bojczuk B., Żurkowski M., 1991. Dystans genetyczny między rasami i liniami syntetycznymi owiec. Zesz. Nauk. PTZ 4, 8–15.

Borys B., Borys A., 2009. Wybrane zagadnienia z zakresu jakości mięsa jagnięcego na 54. Międzynarodowym Kongresie Nauki i Technologii Mięsa w Kapsztadzie. Wiad. Zoot. 4, 57–66.

Buis R.C., Tucker E.M., 1983. Relationship between rere breeds sheep in the Netherlands as based on blood typing. Anim. Blood Groups Biochem. Genet. 14, 17–26.

Dankowski A., 1994. Wstępne badania wartości rzeźnej jagniąt ubijanych w różnym wieku i masie ciała. Prz. Hod. Zesz. Nauk. 13, 149–157.

Drożdż A., 2008. Linia mięsna owiec dla regionu karpackiego. Wiad. Zoot. 3, 23–28.

Niedziółka R., Pieniak-Lendzion K., 2005. Wstępne badania współzależności między poziomem wybranych kwasów tłuszczowych a oceną sensoryczną mięsa koziołków i tryczków. Żywność 3, 169–176.

Nowicki B., Kosowska B., 1995. Genetyka i podstawy hodowli zwierząt. PWRiL, Warszawa, 92–98.

O'Quinn P.R., Nelssen J.L., Goodband R.D., Tokach M.D., 2000. Conjugated linoleic acid. Anim.

Health Res. Rev. 1, 35–46.

Szewczuk M., Czerniawska-Piątkowska E., Lachowski W., Żychlińska–Buczek J., 2009. Wybrane czynniki warunkujące jakość mięsa jagnięcego. Wiad. Zoot. 2, 25–31.

Szymański P., Borys A., Tyszkiewicz S., 2008. 54 Międzynarodowy Kongres Nauki o Mięsie i Technologii. Gosp. Mięs. 12, 34–43

Pobierz

Opublikowane
2014-12-17



JAN KNAPIK 
Instytut Zootechniki PIB, Dział Genetyki i Hodowli Zwierząt, 32-083 Balice k. Krakowa
MAGDALENA KONIECZNY 
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J. Grodka w Sanoku, Instytut Rolnictwa, ul. Mickiewicza 21, 38-500 Sanok



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.