Effect of galliform birds on microbial pollution of soil and water in a chosen agro-tourist farm
Milena Jóźwik
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinBeata Trawińska
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinMarta Kowaleczko
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinAbstrakt
The objective of the present study was to determine the effect of galliform birds on the microbial pollution of soil and water in a chosen agro-tourist farm, where the median samples of
bird litter, soil and water from a pond were collected. The bacteriological qualitative and quantitative evaluation was performed of the samples in the laboratory in compliance with the obligatory norms. The analysis included coli titres, total count of mesophilic and psychrophilic bacteria, bacteria from coli group, proteolytic, actinomycetes, etc. Besides, the basic macro- and microclimatic parameters were established.
Słowa kluczowe:
agro-tourist farm, sanitary-hygienic conditions, microbial pollutionBibliografia
Dach A., Dach J., Zbytek Z., 2000. Warunki rozwoju turystyki w gospodarstwach ekologicznych. Pr. Przem. Inst. Masz. Rol., 39–41.
Kamińska A., Kluczek J.P., Szejniuk B., 1993. Ocena mikologiczna odchodów zwierzęcych w kontekście działania środków dezynfekcyjnych. Pr. Kom. Nauk Rol. Biol., BTN, ser. B, 40, 27–31.
Maciejewska W., 2003. Dlaczego warto rozwijać agroturystykę? Por. Gosp., 1, 24–25.
Mazanowski A., 1988. Kaczki. PWRiL.,Warszawa, 329–333.
Mazanowski A., 1993. Zapobieganie chorobom drobiu czynnikiem ograniczającym skażenie mikrobiologiczne środowiska. Pr. Kom. Nauk Rol. Biol., BTN, ser. B, 40, 41–45.
PN-ISO 9308-1. Jakość wody. Wykrywanie i oznaczanie ilościowe bakterii z grupy coli, bakterii grupy coli termotolerancyjnych i domniemanych Escherichia coli. Metoda filtrów membranowych.
PN-Z-19000-1. Jakość gleby. Ocena stanu sanitarnego gleby. Wykrywanie bakterii z rodzaju Salmonella.
Rachwał A., 2000. Odchody drobiowe a zdrowotność i produkcyjność ptaków oraz ochrona środowiska. Pol. Drob., 7, 5–6.
Sadowski A., 2000. Bakteryjne choroby odzwierzęce. Pol. Drob., 12, 9–11.
Sammel A., Dańczak A. 2002. Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych województwa zachodniopomorskiego – stan obecny i perspektywy. J. Res. Appl. Agricult. Eng., 47(1), 55–57.
Świerczewska E., Siennicka A., 2004. Ściółka jako ważny element w utrzymaniu drobiu. Pol. Drob., 7, 9–11.
Tabor K., 1998. Działalność agroturystyczna i jej wpływ na zmiany w gospodarstwie. Potrzeby oświatowo-doradcze rolników w okresie przemian społeczno-gospodarczych. Konf. Nauk.,
CDiEwR, 175-183.
Wasyl D., Hoszowski A., Fafiński Z., 1999. Salmonellosis in parrots and emu. Med. Wet., 55(10), 662–664.
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Licencja
Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa (CC BY-NC-ND 4.0).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.