Celem pracy była analiza cen skupu żywca wieprzowego i wołowego w Polsce w latach 2005–2012. Materiał do analizy stanowiły oficjalne dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ceny skupu analizowanego żywca rzeźnego charakteryzowały się znacznym zróżnicowaniem. W przypadku świń rzeźnych ceny skupu za kilogram wagi żywej wahały się od 3,15 do 6,08 zł, natomiast za bydło rzeźne płacono od 3,70 zł do 6,70 zł. Największe zróżnicowanie odnotowano w 2012 r. Różnica między ceną najniższą a najwyższą żywca wieprzowego w 2012 r. wyniosła 2,9%, żywca wołowego zaś – aż 12,8%. Duże zróżnicowanie cen skupu żywca rzeźnego może świadczyć o nieprzewidywalności produkcji bydła i trzody chlewnej. W przypadku żywca wieprzowego wystąpiła pewna zależność między ceną skupu wieprzowiny a czasem jej występowania w roku kalendarzowym. Najniższe ceny za żywiec wieprzowy były jesienią i zimą, natomiast w okresie wiosennym i letnim okazały się wyższe niż w pozostałej części roku. Rozpatrując ceny skupu żywca rzeźnego w danym roku analizy, można zauważyć, że mają one raz tendencję spadkową, innym razem wzrostową, jednak na przestrzeni ośmiu lat nastąpił ich wyraźny wzrost. W początkowym okresie analizy były to ceny na poziomie 3,5 zł, a w ostatnim roku osiągnęły wartość 5,5 zł za kg wagi żywej trzody chlewnej i ponad 6 zł za kg żywca wołowego.