Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 36 Nr 4 (2018)

Articles

Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości miodu – badania wstępne

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbbx.2018.4.2
Przesłane: marca 1, 2019
Opublikowane: 2018-12-21

Abstrakt

Narastająca antybiotykooporność drobnoustrojów zmusza do poszukiwania naturalnych źródeł związków wykazujących działanie przeciwdrobnoustrojowe. Miody charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym i zróżnicowanym składem chemicznym zależnym od pochodzenia (strefy klimatycznej) i gatunków roślin wykorzystanych przez pszczoły do ich wytworzenia. W niniejszych badaniach podjęto próbę wstępnej oceny przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych właściwości miodów pochodzących z Lubelszczyzny, jak i tych dostępnych lokalnie na rynku komercyjnym. Analizowano oddziaływanie miodów na najważniejsze drobnoustroje patogenne: paciorkowce, gronkowce koagulazododatnie (Staphylococcus aureus) i koagulazoujemne oraz na drożdżaka Candida albicans. Badane miody wykazywały wysoki potencjał antybakteryjny wobec paciorkowców oraz umiarkowany wobec gronkowców koagulazoujemnych. Nie zaobserwowano działania przeciwdrobnoustrojowego miodów zarówno wobec S. aureus, jak i C. albicans.

Bibliografia

  1. Ahmed M., Sahile S., Subramanian C., 2014. Evaluation of antibacterial potential of honey against some common human pathogens in North Gondar zone of Ethiopia. Int. J. Pure Appl. Zool. 2(4), 286–295.
  2. Allen K.L., Hutchinson G., Molan P.C., 2000. The potential for using honey to treat wounds infected with MRSA and VRE. First World Wound Healing Congress, Melbourne, Australia, 10–13.
  3. Almasaudi S.B., Al-Nahari A.A., El Sayed M., Barbour E., Al Muhayawi S.M., Al-Jaouni S., Azhar E., Qari M., Qari Y.A., Harakeh S., 2017. Antimicrobial effect of different types of honey on Staphylococcus aureus. Saudi J. Biol. Sci. 24(6), 1255–1261, https://doi.org/ 10.1016/j.sjbs.2016.08.007.
  4. Alzahrani H.A., Alsabehi R., Boukraâ L., Abdellah F., Bellik Y., Bakhotmah B.A., 2012. Antibacterial and antioxidant potency of floral honeys from different botanical and geographical origins. Molecules 17(9), 10540–10549, https://doi.org/10.3390/ molecules170910540.
  5. Boukraâ L., Abdellah F., Ait-Abderrahim L., 2013. Antimicrobial properties of bee products and medicinal plants. Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education. http://www.formatex.info/microbiology4/vol2.html [dostęp: 20.05.2017].
  6. Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G., 1999. Antibacterial activity of honey against strains of Staphylococcus aureus from infected wounds. J. Roy. Soc. Med. 92(6), 283–285.
  7. Kato Y., Umeda N., Maeda A., Matsumoto D., Kitamoto N., Kikuzaki H., 2012. Identification of a novel glycoside, leptosin, as a chemical marker of manuka honey. J. Agr. Food Chem. 60(13), 3418–3423, https://doi.org/10.1021/jf300068w.
  8. Lusby P.E., Coombes A.L., Wilkinson J.M., 2005. Bactericidal activity of different honeys against pathogenic bacteria. Arch. Med. Res. 36(5), 464–467, https://doi.org/10.1016/j.arcmed.2005. 03.038.
  9. Mandal M.D., Mandal S., 2011. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac. J. Trop. Biomed. 1(2), 154–160, https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6.
  10. Molan P.C., Cooper R.A., 2000. Honey and sugar as a dressing for wounds and ulcers. Trop. Dr 30(4), 249–250, https://doi.org/10.1177/004947550003000429.
  11. Mundo M.A., Padilla-Zakour O.I., Worobo R.W., 2004. Growth inhibition of foodborne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys. Int. J. Food Microbiol. 97(1), 1–8, https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.025.
  12. Muzzarelli R.A.A., Greco F., Busilacchi A., Sollazzo V., Gigante A., 2012. Chitosan, hyaluronan and chondroitin sulfate in tissue engineering for cartilage regeneration: a review. Carbohydr. Polymers 89, 723–739, https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2012.04.057.
  13. Oelschlaegel S., Gruner M., Wang P.N., Boettcher A., Koelling-Speer I., Speer K., 2012. Classification and characterization of manuka honeys based on phenolic compounds and methylglyoxal. J. Agric. Food Chem. 60(29), 7229–7237, https://doi.org/10.1021/jf300888q.
  14. Osés S.M., Pascual-Maté A., Fuente D. de la, Pablo A. de, Fernández-Muiño M.A., Sancho M.T., 2016. Comparison of methods to determine antibacterial activity of honeys against Staphylococcus aureus. NJAS-Wagen. J. Life Sci. 78, 29–33, https://doi.org/10.1016/ j.njas.2015.12.005.
  15. Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F., 2017. Honey and health: A review of recent clinical research. Pharmacogn. Res. 9(2), 121–127, https://doi.org/10.4103/0974-8490.204647.
  16. Vallianou N.G., Gounari P., Skourtis A., Panagos J., Kazazis C., 2014. Honey and its antiinflammatory, anti-bacterial and anti-oxidant properties. Gen. Med. 2(132), 1–5, https://doi.org/10.4172/2327-5146.1000132.
  17. Zaghloul A.A., El-Shattawy H.H., Kassem A.A., Ibrahim E.A., Reddy I.K., Khan M.A., 2001. Honey, a prospective antibiotic: Extraction, formulation, and stability studies. Pharmazie 56, 643–647.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.