Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 32 No. 3 (2014)

Articles

Wpływ preparatu probiotycznego na wyniki odchowu młodych indorów

Submitted: August 7, 2019
Published: 2014-09-17

Abstract

Celem badań było określenie wpływu preparatu probiotycznego zawierającego szczep Enterococcus faecium, DSM 10663 NCIMB 10415, na wyniki odchowu młodych indorów podczas doświadczenia trwającego 105 dni, w którym zastosowano 5-fazowy program żywienia. Materiał doświadczalny stanowiło 450 piskląt indyczych płci męskiej, mieszańców BUT Big 6, podzielonych losowo na dwie grupy (9 powtórzeń po 25 ptaków). Wszystkie ptaki karmiono mieszankami izoenergetycznymi i izobiałkowymi. Grupa kontrolna (C) otrzymywała mieszankę bazową, a w grupie doświadczalnej (EF) dietę bazową uzupełniano preparatem z Enterococcus faecium w ilości 1,05 × 109 jtk kg-1 paszy (30 g t-1 paszy). Określono następujące cechy odchowu: masa ciała, spożycie paszy oraz współczynnik wykorzystania paszy. Dodanie preparatu probiotycznego zawierającego Enterococcus faecium do mieszanki grupy doświadczalnej (EF) istotnie (p ≤ 0,05) zwiększyło masę ciała indyków określoną w 77. i 105. dniu życia – odpowiednio o około 4,4 i 3,3%, w porównaniu z grupą kontrolną (C). Taką samą tendencję obserwowano w odniesieniu do przyrostów masy ciała ptaków. Wyniki doświadczenia potwierdzają wcześniejsze doniesienia naukowe dotyczące stosowania probiotyków i ich korzystnego wpływu na cechy produkcyjne. Probiotyki stanowią alternatywę dla antybiotyków paszowych, których stosowania zakazano w krajach Unii Europejskiej. Zastosowanie Enterococcus faecium, DSM 10663 NCIMB 10415, może wpływać stabilizująco na wyniki produkcyjne indyków podczas stosunkowo długiego okresu odchowu

References

Buteikis G., Matusevicius P., Januskevicius A., Jankowski J., Mikulski D., Blok J., Kozlowski K., 2008. Use of synbiotic preparations in turkey diets and their effect on growth performance. Vet. Med. Zoot. 43(65), 14–19.

Freitag M., Hensche H.-U., Schulte-Sienbeck H., Reichelt B., 1998. Kritische Betrachtung des Einsatzes von Leistungsförderern in der Tierernährung. Forschungsbericht des Fachbereiches Agrarwirtschaft Soest, Universität-Gesamthochschule Paderborn, Germany, 199.

Ghadban G., 2002. Probiotics in broiler production. Arch. Geflügelk. 66, 49–58.

Grashorn M., 1998. Use of probiotics, digestion enhancers and growth promoters in diets for heavy turkeys. Proc. 10th European Poultry Conference, Jerusalem, Israel, 21–26 June, 407–410.

Jeroch H., Strobel E., Zachmann R., 2004. Untersuchungen zur Wirksamkeit des Probiotikums Bacillus cereus toyoi in der Putenmast. Vet. Med. Zoot. 28(50), 57–60.

Macha M., Taras D., Vahjen W., Arini A., Simon O., 2004. Specific enumeration of the probiotic strain Enterococcus faecium NCIMB 10415 in the intestinal tract and in faeces of piglets and sows. Arch. Anim. Nutr. 58, 443–452.

Männer K., Jadamus A., Vahjen W., Frackenpohl U., Simon O., 2002. Effekte probiotischer Zusätze bei Puten auf Leistungsmerkmale und intestinale Mikroflora. Tagungsbericht 7. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Institut für Ernährungswissenschaften, 26–28 November, 78–80.

Männer K., 2003. Use of probiotics as a safety factor in turkeys. Proceedings of International Meeting “Turkey production: Balance act between consumer protection, animal welfare and economics aspects”. Berlin, Germany 27th February and 1st March, 61–69.

Naumann C., Bassler R., 1993. Methodenbuch Band III. Die chemische Untersuchung von Futtermitteln. VDLUFA-Press, Darmstadt.

Simon O., Flachowsky G., 2006. Futterzusatzstoffe in der Tierernährung. In: Futtermittelzusatzstoffe, Technologie und Anwendung (Publisher: H.-C. Pape), Agrimedia GmbH Bergen/Dumme.

Smulikowska S., Rutkowski A., 2005. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Normy żywienia drobiu. 4th ed. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna.

StatSoft Inc., 2011. Statistica (data analysis software system), version 10.0, www.statsoft.com.

Taras D., Vahjen W., Simon O., 2009. Wirkungsweise von Probiotika. Tagungsbericht 2.–4. September „Nutztierernährung morgen: Gesunde Tiere – effiziente und nachhaltige Erzeugung – wertvolle Produkte. Schriftenreihe aus dem Institut für Nutztierwissenschaften, Gruppe Ernährung-Produkte-Umwelt, ETH-Zentrum Zürich. 32, 53–62.

Vahjen W., Jadamus A., Simon O., 2002. Influence of a probiotic Enterococcus faecium strain on selected bacterial groups in the small intestine of growing turkey poults. Arch. Anim. Nutr. 56, 419–429.

Vanbella M., Teller E., Focant M., 1990. Probiotics in animal nutrition: a review. Anim. Nutr. 40, 453–460.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.