Abstract
The aim of this study was to compare the selected production parameters and utility value of rainbow trout of two weight sorts. The study involved 20 trouts from a fish farm localized in the Lublin voivodeship. Two sorts considering the weight of fish were distinguished, i.e. M (up to 500 g, n = 10) and D (above 500 g, n = 10). Fattening of fish from M sort lasted for 18 weeks with a total gain averaged 202.57 g per individual, and trout from D sort were fattened for 50 weeks with the average total gain amounting to 602.40 g. The average daily gain for heavy fish amounted to 1.72 g per individual and was significantly (p ≤ 0.01) greater than for lighter ones (about 1.32 g). The percentage of edible parts as well Fulton index were similar in the compared sorts of fish. However, fillets of trouts from D sort had significantly (p ≤ 0.05) lower pH after 24 h and were darker compared with the fillets from lighter fish (M sort).
References
Antychowicz J., Mazur W., 2010. Podstawy hodowli ryb łososiowatych. Życie Wet. 85 (10), 845–849.
CIE, 2004. Colorimetry (3rd ed.). Commission International de l’Eclairage. Vienna, Austria.
Czubak C., 1966. Wskaźniki hodowlane dla chowu karpia. Acta Hydrobiol. 8 (3–4), 161–216.
Dell Inc., 2016. Dell Statistica (data analysis software system), version 13. software.dell.com.
El Rammouz R., Abboud J., Abboud M., El Mur A., Yammine S., Jammal B., 2013. Physicochemical characteristics of fillet in commercial freshwater farm – Rainbow trout (Oncorynchus mykiss) subjected to two different slaughter methods. J. Appl. Sci. Res. 9 (10), 6404–6413.
Fulton T.W., 1904. The rate of growth of fishes. Fisheries Board of Scotland Annual Report 22. Edinburgh (Part 3), 141–241.
Hryszko K., 2014. Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
Kurnia A., Satoh S., Haga Y., Kudo H., Nakada M., Matsumura H., Watanabe Y., Adachi S., 2015. Muscle Coloration of Rainbow Trout with Astaxanthin Sources from Marine Bacteria and Synthetic Astaxanthin. J. Aquacult. Res. Dev. 6 (337), DOI:10.4172/2155-9546.1000337.
Kuźmiński H., 2012. Populacje samicze pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) w polskiej akwakulturze. Materiały XXXVII Krajowej Konferencji-Szkolenia dla Hodowców Ryb Łososiowatych, Rumia, 11–12 października, 165–174.
Lirski A., Hryszko K., 2017. Rybactwo Śródlądowe. Rynek Ryb. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 20–25.
Pieńkowska B., Hryszko K., 2017. Spożycie ryb i owoców morza oraz ich przetworów. Rynek ryb. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 28–31.
Skałecki P., Florek M., Litwińczuk A., Zaborska A., 2013a. Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) z uwzględnieniem masy ciała ryb. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zootech. 9 (1), 69–73.
Skałecki P., Staszowska A., Kaliniak A., Florek M., 2013b. Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss Walb.) z chowu ekstensywnego i intensywnego. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zootech. 9 (3), 59–67.
Tasaduq H. Shah, Balkhi M.H., Najar A.M., Oyas A. Asimi, 2011. Morphometry, length-weight relationship and condition factor of farmed female rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum) in Kashmir. Indian J. Fish. 58 (3), 51–56.
Tkaczewska J., Migdał W., 2012. Porównanie wydajności rzeźnej, zawartości podstawowych składników odżywczych oraz poziomu metali ciężkich w mięśniach pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) pochodzącego z różnych rejonów Polski. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (84), 177–186.
Wiśniewska A.M., Guziur J., Dobosz S., Goryczko K., Szarek J., Zakrzewski J., 2012. Metodyka oceny wskaźników hodowlano-użytkowych pstrągów handlowych z obiektów o zróżnicowanej technologii produkcji. W: J. Szarek, K.A. Skibniewska, J. Zakrzewski, J. Guziur (red.), Narzędzia oceny stosowanych w Polsce technologii chowu pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) w świetle badań własnych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Pracownia Wydawnicza „ElSet”, Olsztyn, 13–21.
Downloads
Download data is not yet available.