Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 27 Nr 1 (2017)

Articles

Wpływ zastosowania preparatu Complex PA na wielkość i jakość plonu winorośli

DOI: https://doi.org/10.24326/ah.2017.1.1
Przesłane: stycznia 4, 2019
Opublikowane: 2017-03-28

Abstrakt

Celem pracy było określenie wpływu nawozu dolistnego wyprodukowanego z zastosowaniem nanotechnologii na zdrowotność, wielkość i jakość plonu winorośli odmiany ‘Marechal Foch’. Badania przeprowadzono w 2014 r. w Winnicy Nobilis na Wyżynie Sandomierskiej (50°39'N; 21°34'E). Zastosowanie preparatu Complex PA opartego na nanotechnologii nie miało istotnego wpływu na liczbę i masę gron z jednego krzewu oraz na plon w przeliczeniu na jednostkę powierzchni. Owoce, których krzewy opryskiwano preparatem Complex PA, charakteryzowały się istotnie większą zawartością ekstraktu niż chronione metodą konwencjonalną, różnice te wyniosły ponad 2,5°Bx, tj. 11,4%. Oba programy ochrony, zarówno tradycyjny, jak i ten z użyciem nanotechnologii, skutecznie zapobiegły porażeniu gron i liści winorośli odmiany ‘Marechal Foch’ przez grzyby patogeniczne. Complex PA istotnie ograniczał ponadto występowanie nekroz fizjologicznych liści oraz istotnie zwiększał masę i powierzchnię liści krzewów badanej odmiany winorośli.

Bibliografia

Badawy M.E.I., Rabea E.I., 2009. Potential of the biopolymer chitosan with different molecular weights to control postharvest gray mold of tomato fruit. Postharvest Biol. Technol. 51 (1), 110–117.

Benhamou N., 1996. Elicitor-induced plant defence pathways. Trends Plant Sci. 1, 233–240.

Chan W.C., Nie S.M., 1998. Quantum dot bioconjugates for ultrasensitive nonisotopic detection. Science 281, 2016–2018.

Chien P.J., Sheu F., Lin H.R., 2007. Coating citrus (Murcott tangor) fruit with low molecular weight chitosan increases postharvest quality and shelf life. Food Chem. 100, 1160–1164.

Hu A.W., Fu Z.H., 2003. Nanotechnology and its application in packaging and packaging machinery. Packag. Eng. 24, 22–24.

Li H., Feng L., Wang L., Sheng G., Xin Z., Zhao L., Xiao H., Zheng Y., Qiuhui H., 2009. Effect of nano-packing on preservation quality of Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill. var. inermis [Bunge] Rehd). Food Chem. 114, 547–552.

Meng X., Li B., Liu J., Tian S., 2008. Physiological response and quality attributes of table grape fruits to chitosan preharvest spray and postharvest coating during storage. Food Chem. 106, 501–508.

Mlikota Gabler F., Smilanick J.L., 2001. Postharvest control of table grape gray mold on detached berries with carbonate and bicarbonate salts and disinfectants. Am. J. Enol. Viticult. 52, 12–20.

Mousavi S.R., Rezaei M., 2011. Nanotechnology in agriculture and food production. J. Appl. Environ. Biol. Sci. 1 (10), 414–419.

Oh S.K., Cho D., Yu S.H., 1998. Development of integrated pest management techniques using biomass for organic farming. I. Suppression of late blight and fusarium wilt of tomato by chitosan involving both antifungal and plant activating activities. Korean J. Plant Pathol. 14, 278–285.

Prashanth K.V.H., Tharanathan R.N., 2007. Chitin/chitosan: Modifications and their unlimited application potential – An overview. Trends Food Sci. Technol. 18, 117–131.

Rabea E.I., Badawy M.E.T., Stevens C.V., Smagghe G., Steurbaut W., 2003. Chitosan as antimicrobial agent: applications and mode of action. Biomacromolecules 4, 1457–1465.

Robak J., 2016. Viflo a ochrona roślin warzywnych przed chorobami. Dor. Warz. 1 (6), 14–16.

Romanazzi G., Nigro F., Ippolito A., Di Venere D., Salerno M., 2002. Effects of pre- and postharvest chitosan treatments to control storage greymould of table grapes. J. Food Sci. 67, 1862–1867.

Sokół J.L., 2012. Nanotechnologia w życiu człowieka. Economy and Management 1, 18–29.

Tripathi P., Dubey N.K., 2004. Exploitation of natural products as an alternative strategy to control postharvest fungal rotting of fruit and vegetables. Postharvest Biol. Technol. 32, 235–245.

Yadollahi A., Arzani K., Khoshghalb H., 2010. The role of nanotechnology in horticultural crops postharvest management. Proceedings of Southeast Asia Symposium on Quality and Safety of Fresh and Fresh-Cut Produce. Acta Hortic. 875, 49–56.

Zhang H., Li R., Liu W., 2011. Effects of chitin and its derivative chitosan on postharvest decay of fruits: a review. Int. J. Mol. Sci. 12 (2), 917–934.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.