Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 26 No. 3 (2016)

Articles

Cultivation and biological value of spaghetti squash

Submitted: May 7, 2019
Published: 2016-09-07

Abstract

The paper presents the literature data on the biology and the impact of the variety, weather conditions, crop conditions, agrotechnical, storage and preservation on the yield and nutritional value of pumpkin pasta. Spaghetti squash is one of the varieties of the botanical species of squash (Cucurbita pepo L.). It is not popular in the cultivation in Poland. The requirements of the species are the smallest within the family Cucurbitaceae. In Poland know two varieties  of spaghetti squash: ‘Makaronowa Warszawska’ and ‘Pyza’. Spaghetti squash deserves greater recognition as it contains significant amounts of carotenoids, sugars, vitamin C, vitamin K, vitamin E and B vitamins, as well as macro- and micronutrients such as phosphorus, potassium, calcium and magnesium.

References

Beany A.H., Stoffella P.J., 1997. Comparison of production, fruit quality, and consumer preference between ‘vegetable’ and ‘Hasta La Pasta’ spaghetti squash. Proc. Fla. State Hort. Soc. 110, 389–390.

Beany A.H., Stoffella P.J., Picha D., 1998. Production, fruit quality, nutritional value, and consumer preference of spaghetti squash. Proc. Fla. State Hort. Soc. 111, 221–223.

Beany A.H., Stoffella P.J., Roe N., Picha D.H., 2002. Production, fruit quality, and nutritional value of spaghetti squash. Trends in new crops and new uses. Florida Agric. Exp. Stn. J., series N-02141, 445–448.

Biesiada A., Kucharska A., Sokół-Łętowska A., 2006. Plonowanie i wartość odżywcza wybranych odmian użytkowych Cucurbita pepo L. oraz Cucurbita maxima Duch. Folia Hortic., 1 Supl., 66–69.

Biesiada A., Nawirska A., Kucharska A., Sokół-Łętowska A., 2011. Chemical composition of pumpkin fruit depending on cultivar and storage. Ecol. Chem. Eng., A 18 (1), 9–18.

Castagnino A.M., Sastre Vázquez P., Díaz K.E., Menet A., Sasale S., Navarro Dujmovich M., 2008. Adaptación de una nueva hortaliza (Cucurbita pepo var. vegetable spaghetti) a diferentes condiciones de cultivo. Rev. Chapingo, Horticultura 14 (3), 281–287.

Castagnino A.M., Sastre Vázquez P., Menet A., Sasale S., 2005. Evaluación de técnicas de defensa y de la densidad en el cultivo de una nueva hortaliza: Cucúrbita pepo var. vegetable spaghetti. Rev. Cien. Agr. Tecnol. Alim. 23.

Ciurzyńska A., Lenart A., Kawka P., 2013. Wpływ temperatury liofilizacji i metod suszenia na wybrane właściwości suszonej dyni. Acta Agrophys. 20 (1), 39–51.

Danilchenko H., 2002. Effect of growing method on the quality of pumpkins and pumpkin products. Folia Hortic. 14 (2), 103–112.

Durau B., 2013. Dynia makaronowa. W: B. Durau, Uprawa mało znanych roślin warzywnych. Wyd. UT-P w Bydgoszczy, 114–117.

Gapiński M., 1993. Warzywa mało znane i zapomniane. PWRiL, Warszawa, 104–105.

Irving D.E., Shingletown J., Hurst P.L., 1999. Starch degradation in buttercup squash. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 124 (6), 587–590.

Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., 2007. Warzywnictwo. Wyd. UP we Wrocławiu, 394–396.

Krzysik K., Bogucka W., 1981. Dynia – wartościowy surowiec do produkcji przetworów dla dzieci. Przem. Ferm. Owoc. Warz. 4, 23–25.

Lim T.K., 2012. Cucurbita pepo ‘Vegetable Spaghetti’. W: T.K. Lim, Edible Medicinal and Non- -Medicinal Plants, Vol. 2, Fruits, 295–297.

Lima M.S., Cardoso A.I.I, Verdial M.F., 2003. Plant spacing and pollen quantity on yield and quality of squash seeds. Hortic. Brasileira 21 (3), 443–447.

Murkovic M., Mulleder U., Neunteufl H., 2002. Carotenoid content in different varieties of pumpkins. J. Food Comp. Anal. 15, 633–638.

Nawirska A., Sokół-Łętowska A., Kucharska A., Biesiada A., Bednarek M., 2008. Porównanie zawartości frakcji włókna pokarmowego w odmianach dyni z gatunku Cucurbita maxima i Cucurbita pepo. Żywn. Nauka Technol. Jakość 1 (56), 65–73.

Nawirska-Olszańska A., Kita A., Biesiada A., Sokół-Łętowska A., 2013. Characteristics of antioxidant activity and composition of pumpkin seed oils in 12 cultivars. Food Chem. 139, 155–161.

Niewczas J., Szweda D., Mitek M., 2005. Zawartość wybranych składników prozdrowotnych w owocach dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima). Żywn. Nauka Technol. Jakość 2 (43) Supl., 147–155.

USDA, 2016. National Nutrient Database for Standard Reference, https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.

Wadas W., Borysiak-Marciniak I., 2016. Selected bionutrient contents in spaghetti squash depending on sowing date and plant spacing. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 15 (1), 55–64.

Wadas W., Kalinowski K., 2010. The effect of selected agricultural factors on the yielding of spaghetti squash (Cucurbita pepo L.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9 (2), 93–101.

Wadas W., Mioduszewska H., 2011. The effect of the sowing date on the content of carotenoids and l-ascorbic acid in spaghetti squash (Cucurbita pepo L.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 10 (1), 41–48.

Wadas W., Mioduszewska H., Kalinowski K., 2012. Effects of selected agronomical factors on the content of health-promoting compounds in spaghetti squash (Cucurbita pepo L. subsp. pepo). Folia Hortic. 24 (1), 33–39.

Wojdyła T., Wichrowska D., Rolbiecki R., Rolbiecki S., Weltrowska-Medzińska B., 2007. Zawartość wybranych składników chemicznych w dyni makaronowej świeżej po zbiorach i po przechowywaniu oraz konserwowanej – w zależności od nawadniania i odmiany. Żywn. Nauka Technol. Jakość 3 (52), 82–89.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.