Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 31 Nr 4 (2022)

Articles

Capsicum annuum L. (papryka roczna): Roślina o wyjątkowych związkach bioaktywnych, potencjale nutraceutycznym i fitoterapeutycznym. Praca przeglądowa

DOI: https://doi.org/10.24326/ah.2022.4.2
Przesłane: października 10, 2022
Opublikowane: 2023-01-24

Abstrakt

Capsicum annuum L. (papryka roczna) z rodziny Solanaceae jest najczęściej używaną przyprawą na świecie, wysoko cenioną ze względu na swoją ostrość i niepowtarzalny smak. Oprócz walorów przyprawowych roślina ta odznacza się także cennymi właściwościami leczniczymi, wynikającymi przede wszystkim z obecności kompleksu alkaloidów zwanych kapsaicynoidami, które nadają jej owocom specyficzne cechy: ostrość smaku oraz aktywność biologiczną. W owocach papryki znajdują się ponadto inne korzystne dla zdrowia składniki: karotenoidy (prowitamina A), witaminy C i E, flawonoidy, związki fenolowe i składniki mineralne. Najważniejszym i unikatowym składnikiem bioaktywnym owoców papryki  jest kapsaicyna, odznaczająca się szeroką aktywnością biologiczną. Ze względu na jej obecność, owoce odmian o ostrym smaku definiowane są jako surowiec farmakopealny (Capsici fructus). Bogaty kompleks związków aktywnych papryki warunkuje jej działanie przeciwutleniające, a także inne aktywności biologiczne. Owoce papryki mogą być pomocne w chorobach neurologicznych, metabolicznych, sercowo-naczyniowych i onkologicznych.

Bibliografia

  1. Al-Snafi A.E., 2015. The pharmacological importance of Capsicum species (Capsicum annuum and Capscicum frutescens) grown in Iraq. Pharm. Biol. 5(3), 124–142.
  2. Azab A., 2020. Solanaceae plants of Israel and palestine-rich source of medicinally active natural products. Eur. Chem. Bull. 9(8), 199–261. http://dx.doi.org/10.17628/ecb.2020.9.199-261 DOI: https://doi.org/10.17628/ecb.2020.9.199-261
  3. Batiha G.E-S., Alqahtani A., Ojo O.A., Shaheen H.M., Wasef L., Elzeiny M., Ismail M., Shalaby M., Murata T., Zaragoza-Bastida A., Rivero-Perez N., Beshbishy A.M., Kasozi K.I., Jeande P., Hetta H.F., 2020. Biological properties, bioactive constituents, and pharmacokinetics of some Capsicum spp. and capsaicinoids. Int. J. Mol. Sci. 21, 5179. http://dx.doi.org/10.3390/ijms21155179 DOI: https://doi.org/10.3390/ijms21155179
  4. Biratu W., Belew D., Ettissa E., 2021. Evaluation of hot pepper (Capsicum annuum L.) cultivars for growth and dry pod yields against different blended fertilizer and nitrogen rates in raya Azebo, Southern Tigray. Internat. J. Res. Agron. 4(2), 15–22.
  5. Buczkowska H., 1994. Papryka – Capsicum annuum L. W: H. Skąpski, B. Dąbrowska (red.), Uprawa warzyw w polu, Wyd. SGGW, Warszawa.
  6. Casimir O.A., Martin D.K., Philippe E.K., Augustin A.A., Parfait K.E.J., 2018. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of Capsicum annuum var. annuum concentrated extract obtained by reverse osmosis. GSC Biol. Pharm. Sci. 05(02), 116–125. https://doi.org/10.30574/gscbps.2018.5.2.0123 DOI: https://doi.org/10.30574/gscbps.2018.5.2.0123
  7. Chan S.H., Azlan A., Ismail A., Shafie N.H., 2020. Capsaicin: Current understanding in therapeutic effects, drug interaction, and bioavailability. Mal. J. Med. Health Sci. 16(SUPP6), 216–224.
  8. Chávez-Mendoza C., Sanchez E., Muñoz-Marquez E., Sida-Arreola J.P., Flores-Cordova M.A., 2015. Bioactive compounds and antioxidant activity in different grafted varieties of bell pepper. Antioxidants 4, 427-446. https://doi.org/10.3390/antiox4020427 DOI: https://doi.org/10.3390/antiox4020427
  9. Chilczuk B., Marciniak B., Kontek R., Materska M., 2021. Diversity of the chemical profile and biological activity of Capsicum annuum L. extracts in relation to their lipophilicity. Molecules 26, 5215. https://doi.org/10.3390/molecules26175215 DOI: https://doi.org/10.3390/molecules26175215
  10. Coon D., Votava E., Bosland P.W., 2008. The Chile cultivars of New Mexico State University. Res. Report 73, 1–8.
  11. El-Ghorab A.H., Javed Q., Anjum F. M., Hamed S. F., Shaaban H.A., 2013. Pakistani bell pepper (Capsicum annum L.): Chemical compositions and its antioxidant activity. Internat. J. Food Propert. 16, 1, 18–32. http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2010.513616 DOI: https://doi.org/10.1080/10942912.2010.513616
  12. Elvira-Torales L.I., García-Alonso J., Periago-Castón M.J., 2019. Nutritional importance of carotenoids and their effect on liver health: A Review. Antioxidants 8, 229. http://dx.doi.org/10.3390/antiox8070229 DOI: https://doi.org/10.3390/antiox8070229
  13. Florkowska K., Duchnik W., Nowak A., Klimowicz A., 2018. Właściwości antyoksydacyjne papryki ostrej odmiany Hungarian yellow. Pomeranian J. Life. Sci. 64(3), 126–131. DOI: https://doi.org/10.21164/pomjlifesci.455
  14. González-Zamora A., Sierra-Campos E., Luna-Ortega J.G., Pérez-Morales R., Rodríguez Ortiz J.C., García-Hernández J.L., 2013. Characterization of different Capsicum varieties by evaluation of their capsaicinoids content by high performance liquid chromatography, determination of pungency and effect of high temperaturę. Molecules 18, 13471–13486. http://dx.doi.org/10.3390/molecules181113471 DOI: https://doi.org/10.3390/molecules181113471
  15. Grosso G., Bei R., Mistretta A., Marventano S., Calabrese G., Masuelli L., Giganti M.G.,
  16. Modesti A., Galvano F., Gazzolo D., 2013. Effects of vitamin C on health: A review of evidence.
  17. Front. Biosci. 18. 1017–1029.
  18. Guil-Guerrero J. L., Martınez-Guirado C., Rebolloso-Fuentes M.M., Carrique-Perez A., 2006. Nutrient composition and antioxidant activity of 10 pepper (Capsicum annuun) varieties. Eur. Food Res. Technol. 224, 1–9. http://dx.doi.org/10.1007/s00217-006-0281-5 DOI: https://doi.org/10.1007/s00217-006-0281-5
  19. Juszczak K., Thor P.J., 2011. Zastosowanie kapsaicyny i lidokainy w zaburzeniach czynnościowych pęcherza moczowego. Folia Medicina Cracoviensia LI, 1–4, 91–98.
  20. Kantar M.B., Anderson J.E., Lucht S.A., Mercer K., Bernau V., Case K.A., Le N.C., Frederiksen M.K., DeKeyser H.C., Wong Z.-Z., Hastings J.C., Baumler D.J. 2016. Vitamin variation in Capsicum Spp. provides opportunities to improve nutritional value of human diets. PLoS ONE 11(8), e0161464. http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0161464 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161464
  21. Kohlmünzer S., 2007. Farmakognozja, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.
  22. Koudehi M.F., Ardalan A.A., Zibaseresht R., 2020. Chemical constituents of an Iranian grown Capsicum annuum and their cytotoxic activities evaluation. Organic & Medicinal Chem IJ 9(4). http://dx.doi.org/10.19080/OMCIJ.2020.09.555769 DOI: https://doi.org/10.19080/OMCIJ.2019.09.555769
  23. Krstic B., Tepic A., Nikolic N., Gvozdenovic Dj., Tomicic M., 2013. Chemical variability of inedible fruit parts in pepper varieties (Capsicum annuum L.). Bul. J. Agric. Sci. 19(3), 490–496.
  24. Lewinska A., Chochrek P., Smolag K., Rawska E., Wnuk M., 2015. Oxidant-based anticancer activity of a novel synthetic analogue of capsaicin, capsaicin epoxide. Redox Report. 20, 3, 116–125. http://dx.doi.org/10.1179/1351000214Y.0000000113 DOI: https://doi.org/10.1179/1351000214Y.0000000113
  25. Loizzo M.R., Bonesi M., Serio A., Chaves-López C., Falco T., Paparella A.P., Menichini F., Tundis R., 2017. Application of nine air-dried Capsicum annum cultivars as food preservative: Micronutrient content, antioxidant activity, and foodborne pathogens inhibitory effects. Internat. J. Food Proper. 20(4), 899–910. http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2016.1188310 DOI: https://doi.org/10.1080/10942912.2016.1188310
  26. Medina-Juárez L.A., Molina-Quijada D.M.A., Del Toro-Sánchez C.L., González-Aguilar G.A., Gámez-Meza N., 2012. Antioxidant activity of peppers (Capsicum annuum L.) extracts and characterization of their phenolic constituents. Comm. Rep. Comm. 37(8), 588–593.
  27. Mirzaei H.H., Firuzi O., Baldwin I.T., Jassbi A.R., 2017. Cytotoxic activities of different Iranian Solanaceae and Lamiaceae plants and nioassay-guided study of an active extract from Salvia lachnocalyx. Nat. Prod. Comm. 12(10), 1563–1566. DOI: https://doi.org/10.1177/1934578X1701201009
  28. Nanok K., Sansenya S., 2019. α-Glucosidase, α-amylase, and tyrosinase inhibitory potential of capsaicin and dihydrocapsaicin. J. Food Biochem. 44, e13099. http://dx.doi.org/10.1111/jfbc.13099 DOI: https://doi.org/10.1111/jfbc.13099
  29. Nerdy N., 2018. Determination of vitamin C in various colours of bell pepper (Capsicum annuum L.) by titration method. ALCHEMY Jurnal Penelitian Kimia 14(1), 164–177. http://dx.doi.org/10.20961/alchemy.14.1.15738.164-177 DOI: https://doi.org/10.20961/alchemy.14.1.15738.188-202
  30. Nowaczyk L., 2012. Ocena jakości i przydatności technologicznej papryki (Capsicum spp.) linii miękkomiękiszowej (soft-flesh). Żywność, Nauka, Technol., Jakość 3(82), 179–186.
  31. Oh S.-Y., Koh S.C., 2019. Fruit development and quality of hot pepper (Capsicum annuum L.) under various temperaturę regimes. Hortic. Sci. Technol. 37(3), 3103–321. https://doi.org/10.7235/HORT.20190032
  32. Padilha H.K.M., Barbieri R.L., 2016. Plant breeding ofchili peppers (Capsicum, Solanaceae) – A review. Aust. J. Basic Appl. Sci. 10(15), 148–154.
  33. Papathanasiou T., Gougoulias N., Karayannis V.G., Kamvoukou C.-A., 2021. Investigation of the total phenolic content and antioxidant capacity of three sweet pepper cultivars (Capsicum annuum L.) at different development and maturation stages. Period. Polytech. Chem. Eng. 65(2), 219–228. https://doi.org/10.3311/PPch.15553 DOI: https://doi.org/10.3311/PPch.15553
  34. Paredes-Andrade N.J., Monteros-Altamirano A., Bastidas C.G.T., Sørensen M., 2020. Morphological, sensorial and chemical characterization of chilli peppers (Capsicum spp.) from the CATIE Genebank. Agronomy 10, 1732. http://dx.doi.org/10.3390/agronomy10111732 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10111732
  35. Pasierski M., Szulczyk B., 2022. Beneficial effects of capsaicin in disorders of the central nervous system. Molecules 27, 2484. https://doi.org/10.3390/molecules27082484 DOI: https://doi.org/10.3390/molecules27082484
  36. Ramchiary N., Kole Ch., 2019. The Capsicum genome, compendium of plant genomes. https://doi.org/10.1007/978-3-319-97217-6_1 DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-97217-6
  37. Shah V.V., Shah N.D., Patrekar P.V., 2013. Medicinal plants from Solanaceae family. Research J. Pharm. Tech. 6(2), 143–151.
  38. Soare R., Dinu M., Băbeanu C., Popescu M., Popescu A., 2017. Nutritional value and antioxidant activities in fruit of some cultivars of pepper (Capsicum annuum L.). J. Agroalim. Proc. Technol. 23(4), 2017–2022.
  39. Stommel J.R., Kozlov M., Griesbach R.J., 2018. Ornamental pepper (Capsicum annuum L.) cultivars comprising the Christmas Lights cultivar series. HortSci. 53(3), 391–394. https://doi.org/10.21273/HORTSCI12574-17 DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI12574-17
  40. Tripodi P., Acquadro A., Lanteri S., D’Agostino N., 2029. Genome sequencing of Capsicum species: strategies, assembly, and annotation of genes. W: N. Ramchiary, C. Kole (eds.), The Capsicum Genome, Compendium of Plant Genomes, https://doi.org/10.1007/978-3-319-97217-6_8 DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-97217-6_8
  41. Tripodi P., Kumar S., 2019. The Capsicum Crop: An Introduction. W: N. Ramchiary, C. Kole (eds.), The Capsicum Genome, Compendium of Plant Genomes, https://doi.org/10.1007/978-3-319-97217-6_1 DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-97217-6_1
  42. Tundis R., Menichini F., Bonesi M., Conforti F., Statti G., Menichini F., Loizzo M.R., 2013. Antioxidant and hypoglycaemic activities and their relationship to phytochemicals in Capsicum annuum cultivars during fruit development. LWT – Food Sci. Technol. 53, 370e377. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2013.02.013 DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2013.02.013
  43. Vera-Guzmán A.M., Chávez-Servia J.L., Carrillo-Rodríguez J.C., López M.G., 2011. Phytochemical evaluation of wild and cultivated pepper (Capsicum annuum L. and C. pubescens Ruiz & Pav.) from Oaxaca, Mexico. Cil. J. Agric. Res. 71(4), 578–585. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-58392011000400013
  44. Wordliczek J., Zajączkowska R., Leppert W., 2017. Farmakoterapia bólu neuropatycznego. Medycyna Paliatywna w Praktyce 11, 2, 61–73.
  45. Zou Y., Ma K., Tian M., 2015. Chemical composition and nutritive value of hot pepper seed (Capsicum annuum) grown in Northeast Region of China. Food Sci. Technol, Campinas 35(4), 659–663. http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.6803 DOI: https://doi.org/10.1590/1678-457X.6803
  46. Żurawik A., Jadczak D., Panayotov N., Żurawik P., 2020. Macro- and micronutrient content in selected cultivars of Capsicum annuum L. depending on fruit coloration. Plant Soil Environ. 66(4), 155–161. https://doi.org/10.17221/45/2020-PSE DOI: https://doi.org/10.17221/45/2020-PSE
  47. Żurawik A., Jadczak D., Panayotov N., Żurawik P., 2021. Antioxidant properties of pepper (Capsicum annuum L.) depending on its cultivar and fruit colouration. Plant, Soil Environ. 67(11), 653–659. https://doi.org/10.17221/333/2021-PSE DOI: https://doi.org/10.17221/333/2021-PSE

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.