Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 72 Nr 4 (2017)

Artykuły

Wykorzystanie zasobów genowych udostępnianych przez przechowalnię Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych IHAR ̶ PIB w Radzikowie

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2017.4.9
Przesłane: 30 grudnia 2018
Opublikowane: 19-12-2017

Abstrakt

Przeprowadzono analizę jakościową i ilościową dystrybucji i wykorzystania zasobów genowych zgromadzonych w przechowalni Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych w okresie od 1 stycznia 2007 r. do 15 sierpnia 2017 r. Zidentyfikowano 297 niepowtarzalnych odbiorców, którym udostępniono łącznie 11 323 próby obiektów spośród 456 taksonów. Największą grupą byli naukowcy (52% odbiorów, 68% wszystkich udostępnionych prób). Kolejne grupy to odbiorcy indywidualni (odpowiednio 20% i 14%) i hodowla (odpowiednio 13% i 10%). Te trzy grupy łącznie stanowiły 85% odbiorców i pozyskały 92% prób. Pozostałe grupy, tj. edukacja, banki genów, ogrody botaniczne i inne, stanowiły łącznie 15% odbiorców i pobrały 8% prób. W ostatnich latach rośnie liczba odbiorców indywidualnych, co może sprzyjać zahamowaniu erozji genetycznej, ale zwiększa eksploatację zasobów zgromadzonych w banku genów.

Bibliografia

  1. Bulińska-Radomska Z., Zaczyński M., 2010. System informacyjny obsługujący kolekcje „Krajowego programu zasobów genowych roślin użytkowych”. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 555, 109–114.
  2. Dhillon B.S, Dua R.P., Brahmi P., Bisht I.S., 2004. On-farm conservation of plant genetic resources for food and agriculture. Current Sci. 87(5), 557–559.
  3. FAO, 2010. The second report on the state of the world’s plant genetic resources for food and agriculture. Rzym.
  4. FAO, 2013. Genebank standards for plant genetic resources for food and agriculture. Rzym.
  5. FAO, 2017. WIEWS – World Information and Early Warning System on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, http://www.fao.org/wiews/map-test/en/ [dostęp 28.09.2017].
  6. Google Trends, 2017. https://trends.google.com/trends/ [dostęp 28.09.2017].
  7. Gryziak G., Zaczyński M., Klimont K., 2016. Roślinne zasoby genetyczne i ich wykorzystanie w hodowli i badaniach naukowych. Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania. Idea Knowledge Future Wrocław, 75–83.
  8. Hammer Ø., Harper D.A.T., Ryan P.D., 2001. PAST: paleontological statistics software package for education and data analysis. Palaeontol. Electr. 4(1).
  9. IHAR – PIB, 2017a. EGISET. Dystrybucja obiektów, http://egiset.ihar.edu.pl/ [dostęp 28.09.2017].
  10. IHAR – PIB, 2017b. http://pw.ihar.edu.pl/ [dostęp 28.09.2017]
  11. Krebs C., 1989. Ecological methodology. HarperCollins, New York.
  12. Międzynarodowy traktat o zasobach genetycznych roślin dla wyżywienia i rolnictwa, sporządzony w Rzymie dnia 3 listopada 2001 r. Dz.U. nr 159 poz. 1128.
  13. Poudel D., 2015. On farm conservation of crop genetic resource: declining de facto diversity and optimal funding strategy. Nat. Res. 6(3), 196–207.
  14. Tajer K., 2015. Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym. Ogród eksperymentalny w grodzisku Żmijowiska. Rekonstrukce a prezentace archeologických objektů 4, 7–17.
  15. Urlich S.E. (red.), 2011. Barley: production, improvement, and uses. Wiley-Blackwell, Ames, Iowa.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.