Abstrakt
Uwzględnienie magnezu w nawożeniu obok podstawowych składników nawozowych (NPK) zwiększa plonowanie roślin oraz wartość technologiczną ziarna konsumpcyjnego pszenicy ozimej. Nawożenie tym składnikiem powoduje zwiększenie zawartości magnezu w ziarnie, a tym samym większy wynos z plonami, co przyczynia się do zwiększenia udziału magnezu w ogniwie łańcucha pokarmowego. Celem pracy było określenie wpływu nawożenia magnezem stosowanego dolistnie i doglebowo na dwóch poziomach nawożenia azotowego 74 i 114 kg N ha-1 na podstawowe parametry jakościowe plonu pszenicy ozimej. Zastosowano cztery obiekty nawożenia magnezem: 1) kontrola – bez magnezu, 2) 5% MgSO4 7 H2O + Wuxal top N stosowany dolistnie, 3) 5% MgSO4 7 H2O stosowany dolistnie, 4) MgSO4 7 H2O stosowany doglebowo. Badania wykazały korzystne oddziaływanie na większość analizowanych cech jakościowych nie tylko azotu, ale również magnezu. Z poszczególnych obiektów nawożenia magnezem najlepsze efekty uzyskano, stosując magnez doglebowo, słabsze po aplikacji dolistnej, szczególnie w zabiegach łączonych z nawozem dolistnym Wuxal top N.
Bibliografia
- Biskupski A., 1991. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie oraz zawartość białka ogólnego w ziarnie zbóż ozimych. Frag. Agron., 4(32), 84–90.
- Borysewicz J., Budzyński W., Dubis B., 2006. Wpływ nawożenia azotem na plon i technologiczną jakość wybranych odmian pszenicy ozimej. Druga Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż”, 18–19 października, Puławy, 9–10.
- Chwil S., 2000. Wpływ intensywności nawożenia mineralnego na plon pszenicy ozimej oraz zawartość magnezu w glebie i roślinie. Biul. Magnezol. 5(4), 278–283.
- Chwil S., 2001. Wpływ dolistnego i doglebowego stosowania magnezu na wielkość i strukturę plonu pszenicy ozimej. Biul. Magnezol. 6(2), 118–124.
- Jaśkiewicz B., 2004. Organizacyjno-ekonomiczne uwarunkowania zbóż jakościowych w różnych regionach Polski. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy 2004, 45–46.
- Komosa A., 1990. Wpływ niektórych właściwości chemicznych roztworów oraz stanu odżywienia roślin na skuteczność nawożenia dolistnego pomidora szklarniowego., Rozpr. Nauk. 210, Wyd. AR Poznań, 109 ss.
- Krauze A., Bowszysz T., Witalis M., 1999. Wpływ nawożenia magnezem na wartość odżywczą ziarna pszenicy. Biul. Magnezol. 4(1), 111–115.
- Marcinkowski T., 1995. Magnez w łańcuchu troficznym gleba–roślina–bydło mleczne. Wiad. Inst. Mel. Użyt. Ziel., 18(3), 83–97.
- Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph., 85, 9–17.
- Podolska G., Grabiński J., 2004. Możliwości kształtowania cech jakościowych zbóż chlebowych poprzez zabiegi agrotechniczne. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy, 107–112.
- Soral-Śmietana M., Świgoń A., Markiewicz K., 2001. Eksperymentalny produkt z mąki pszennej o obniżonej zawartości sodu a wzbogacony w wapń i magnez. Biul. Magnezol. 6(2), 165–175.
- Świgoń A., Soral-Śmietana M., Markiewicz K., 2000. Complexin of calcium, magnesium and zinc with wheat polymers and their in vitro enzyme susceptibility. Ist International IUPAC Symposium, 9-11 October, Warszawa, 75–76.
- Szewczuk C., Michałojć Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph. 85, 19–29.
- Wójcik P., 1998. Pobieranie składników mineralnych przez części nadziemne roślin z nawożenia pozakorzeniowego. Post. Nauk Roln. 1, 49–64.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Dariusz Jaskulski,
Iwona Jaskulska,
Emilian Różniak,
Ocena innowacyjnych właściwości nawozów dolistnych z dodatkiem żelującym oraz ich oddziaływania na biomasę i plonowanie wybranych roślin uprawnych
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
ANNA KOCOŃ,
Efektywność dolistnego dokarmiania pszenicy i rzepaku ozimego wybranymi nawozami w warunkach optymalnego nawożenia i wilgotności gleby
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 2 (2009)
-
Anna Płaza,
Robert Rudziński,
Rafał Górski,
Plon i zawartość białka ogółem w mieszankach łubinu wąskolistnego z pszenżytem jarym uprawianych na zieloną masę w rolnictwie zrównoważonym
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
SYLWIA ANDRUSZCZAK,
PIOTR KRASKA,
EWA KWIECIŃSKA-POPPE,
NATALIA GIERASIMIUK,
PAWEŁ GIERASIMIUK,
EDWARD PAŁYS,
Wpływ herbicydów i dolistnego dokarmiania roślin na plonowanie i zachwaszczenie oplewionej (Avena sativa L.) i nagoziarnistej (Avena nuda L.) formy owsa
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 4 (2017)
-
Grzegorz Kulczycki,
Rafał Januszkiewicz,
Artur Jachymczak,
Wpływ nawozów dolistnych Ekolist na plon i skład chemiczny kukurydzy
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 4 (2008)
-
Lesław Zimny,
Ryszard Gandecki,
Roman Wacławowicz,
Roman Śniady,
Produkcyjność płodozmianu: burak cukrowy – pszenica jara – jęczmień ozimy uwarunkowana zróżnicowanym nawożeniem organicznym i wzrastającymi dawkami azotu mineralnego
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA,
MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO,
JAROSŁAW MAZURKIEWICZ,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK,
MAŁGORZATA SZAFRANEK,
SYLWIA RÓG,
STANISŁAW MLEKO,
Wybrane właściwości fizykochemiczne glutenu otrzymanego z nowych rodów pszenicy
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
-
Józefa Harasim,
Produkcyjność zbiorowisk trawiastych użytkowanych kośnie i pastwiskowo na trwałych i przemiennych użytkach zielonych
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Cezary Trawczyński,
Ocena stabilności plonowania ziemniaka w uprawie ekologicznej
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 3 (2024)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.