Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 64 Nr 2 (2009)

Artykuły

Oddziaływanie magnezu i azotu na cechy jakościowe plonu pszenicy ozimej

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.2.9
Przesłane: 19 maja 2020
Opublikowane: 19-06-2009

Abstrakt

Uwzględnienie magnezu w nawożeniu obok podstawowych składników nawozowych (NPK) zwiększa plonowanie roślin oraz wartość technologiczną ziarna konsumpcyjnego pszenicy ozimej. Nawożenie tym składnikiem powoduje zwiększenie zawartości magnezu w ziarnie, a tym samym większy wynos z plonami, co przyczynia się do zwiększenia udziału magnezu w ogniwie łańcucha pokarmowego. Celem pracy było określenie wpływu nawożenia magnezem stosowanego dolistnie i doglebowo na dwóch poziomach nawożenia azotowego 74 i 114 kg N ha-1 na podstawowe parametry jakościowe plonu pszenicy ozimej. Zastosowano cztery obiekty nawożenia magnezem: 1) kontrola – bez magnezu, 2) 5% MgSO4 7 H2O + Wuxal top N stosowany dolistnie, 3) 5% MgSO4 7 H2O stosowany dolistnie, 4) MgSO4 7 H2O stosowany doglebowo. Badania wykazały korzystne oddziaływanie na większość analizowanych cech jakościowych nie tylko azotu, ale również magnezu. Z poszczególnych obiektów nawożenia magnezem najlepsze efekty uzyskano, stosując magnez doglebowo, słabsze po aplikacji dolistnej, szczególnie w zabiegach łączonych z nawozem dolistnym Wuxal top N.

Bibliografia

  1. Biskupski A., 1991. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie oraz zawartość białka ogólnego w ziarnie zbóż ozimych. Frag. Agron., 4(32), 84–90.
  2. Borysewicz J., Budzyński W., Dubis B., 2006. Wpływ nawożenia azotem na plon i technologiczną jakość wybranych odmian pszenicy ozimej. Druga Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż”, 18–19 października, Puławy, 9–10.
  3. Chwil S., 2000. Wpływ intensywności nawożenia mineralnego na plon pszenicy ozimej oraz zawartość magnezu w glebie i roślinie. Biul. Magnezol. 5(4), 278–283.
  4. Chwil S., 2001. Wpływ dolistnego i doglebowego stosowania magnezu na wielkość i strukturę plonu pszenicy ozimej. Biul. Magnezol. 6(2), 118–124.
  5. Jaśkiewicz B., 2004. Organizacyjno-ekonomiczne uwarunkowania zbóż jakościowych w różnych regionach Polski. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy 2004, 45–46.
  6. Komosa A., 1990. Wpływ niektórych właściwości chemicznych roztworów oraz stanu odżywienia roślin na skuteczność nawożenia dolistnego pomidora szklarniowego., Rozpr. Nauk. 210, Wyd. AR Poznań, 109 ss.
  7. Krauze A., Bowszysz T., Witalis M., 1999. Wpływ nawożenia magnezem na wartość odżywczą ziarna pszenicy. Biul. Magnezol. 4(1), 111–115.
  8. Marcinkowski T., 1995. Magnez w łańcuchu troficznym gleba–roślina–bydło mleczne. Wiad. Inst. Mel. Użyt. Ziel., 18(3), 83–97.
  9. Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph., 85, 9–17.
  10. Podolska G., Grabiński J., 2004. Możliwości kształtowania cech jakościowych zbóż chlebowych poprzez zabiegi agrotechniczne. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy, 107–112.
  11. Soral-Śmietana M., Świgoń A., Markiewicz K., 2001. Eksperymentalny produkt z mąki pszennej o obniżonej zawartości sodu a wzbogacony w wapń i magnez. Biul. Magnezol. 6(2), 165–175.
  12. Świgoń A., Soral-Śmietana M., Markiewicz K., 2000. Complexin of calcium, magnesium and zinc with wheat polymers and their in vitro enzyme susceptibility. Ist International IUPAC Symposium, 9-11 October, Warszawa, 75–76.
  13. Szewczuk C., Michałojć Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph. 85, 19–29.
  14. Wójcik P., 1998. Pobieranie składników mineralnych przez części nadziemne roślin z nawożenia pozakorzeniowego. Post. Nauk Roln. 1, 49–64.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.