Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 64 Nr 4 (2009)

Artykuły

Wpływ sposobu ugorowania pola na retencjonowanie wody w glebie ciężkiej

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.4.15
Przesłane: 20 maja 2020
Opublikowane: 21-12-2009

Abstrakt

Badania prowadzono w latach 2004–2006 w Gospodarstwie Doświadczalnym Bezek, należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ich celem była ocena wpływu jednorocznego ugorowania gruntu ornego na retencjonowanie wody w glebie. Porównywano 5 sposobów ugorowania pola: A – ugór czarny, B – ugór uprawowo-herbicydowy, C – ugór herbicydowy,  D – ugór zielony na paszę, E – ugór zielony na nawóz. W czasie prowadzenia badań oznaczano wilgotność i gęstość objętościową gleby w warstwach 0–20, 20–40 i 40–60 cm. Pomiaru dokonywano trzykrotnie: na początku wegetacji, w połowie wegetacji i po zakończeniu ugorowania. Uzyskane wyniki przeliczano na zapas wody w glebie. Badania wykazały, że niezależnie od sposobu ugorowania najmniej wody retencjonowała gleba w warstwie powierzchniowej, najwięcej zaś na głębokości 40–60 cm. Przeciętnie najwięcej wody zatrzymywała gleba pod ugorem uprawowoherbicydowym i herbicydowym. Najgorsze warunki wodne panowały w glebie pod ugorem zielonym, zwłaszcza przeznaczonym na zieloną paszę.

Bibliografia

  1. Czyż E., 2000. Uwilgotnienie gleb i zużycie wody przez rośliny w zależności od wybranych czynników agrotechnicznych. Rozp. hab., Pam. Puł. 123, 7–24.
  2. Dzienia S., Koźmiński Cz., Dojss D., 1997. Wpływ płodozmianu i ugorowania na niektóre właściwości fizyczne gleby lekkiej. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie 181, 87–89.
  3. Ignaczak S., 1998. Systemy konserwacji gleby odłogowanej – zmiany temperatury, wilgotności i zasolenia różnych warstw. Bibl. Fragm. Agron. 5, 225–237.
  4. Krężel R., 1990. Dynamika zmian właściwości fizycznych gleby lekkiej w różny sposób użytkowanej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 376, 25–30.
  5. Kuźniar K., 1978. Przyrodnicze kryteria wykorzystania wody przez rośliny w profilu glebowym. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 140, 129–142.
  6. Laskowski S., 1972. Działanie zaoranej masy organicznej na zmiany zapasu wilgoci glebowej w trzyletnim ogniwie zmianowania. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie 38, 195–210.
  7. Łopatka A., Stuczyński T., Czyż E., Kozera J., Jadczyszyn J., 2007. Analiza warunków wodnych i zagrożeń związanych z suszą na przykładzie województwa podlaskiego. Studia i raporty IUNG-PiR 5, 79–104.
  8. Nowicki J., Marks M., Makowski P., 2007. Ugór jako element współczesnego krajobrazu rolniczego. Fragm. Agron. 4, 48–57.
  9. Podstawka-Chmielewska E., Kurus J., Kosior M., 2004. Wpływ różnych sposobów konserwacji ugoru na zapas wody w glebie lekkiej. Ann. UMCS, 59, sec. E, Agricultura 2, 731–736.
  10. Pranagal J., Domżał H., 2001. Stan fizyczny rędziny w różnych systemach uprawy. Acta Agroph. 56, 247–257.
  11. Pudełko J., Wright D. L., Wiatrak P., 1994. Stosowanie ograniczeń w uprawie roli w Stanach Zjednoczonych AP. Post. Nauk Rol. 1, 153–162.
  12. Słowińska-Jurkiewicz A., Podstawka-Chmielewska E., Pałys E., Pranagal J., 1999. Wpływ odłogowania na wybrane właściwości fizyczne gleby. Fragm. Agron. 2, 72–81.
  13. Włodek S., Pabin., Biskupski A., 2007. Dynamika wilgotności wierzchniej warstwy gleby w zależności od sposobu uprawy roli. Fragm. Agron. 4, 254–260.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.