Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Nasiona fasoli, tak jak i innych roślin strączkowych, zawierają dużo białka o wysokiej wartości biologicznej. Regulacja zachwaszczenia jest ważnym elementem technologii uprawy fasoli. W trzyletnich badaniach polowych określano wpływ różnych metod regulacji zachwaszczenia na plon nasion i zawartość białka fasoli zwyczajnej (‘Aura’ i ‘Mela’). Doświadczenie przeprowadzono w latach 2010–2012 w gospodarstwie indywidualnym położonym w powiecie zamojskim (50˚44′0″N, 23˚39′0″E). Schemat badań obejmował metody regulacji zachwaszczenia: A – kontrola nieodchwaszczana, B – dwukrotne opielanie międzyrzędzi; C – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3 ha–1 + dwukrotne opielanie międzyrzędzi; D – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3·ha–1 + Basagran 480 SLw dawce 2,5 dm3·ha–1 + Pantera 040 EC w dawce 1 dm3·ha–1; E – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3·ha–1 + Basagran 480 SL w dawce 1,25 dm3 ·ha–1 + Basagran 480 SL w dawce 1,25 dm3·ha–1 + Pantera 040 EC w dawce 1 dm3·ha–1. Najwyższy plon nasion fasoli otrzymano, gdy do regulacji zachwaszczenia użyto trzech herbicydów (kombinacja E). Dwukrotne opielanie międzyrzędzi istotnie zwiększyło plon nasion w porównaniu z nieodchwaszczaną kontrolą. Jednak w porównaniu z herbicydami mechaniczna regulacja nie była efektywna. Mechaniczna regulacja zachwaszczenia spowodowała obniżenie plonu nasion i zawartości białka w porównaniu z metodą chemiczną.
<< < 55 56 57 58 59 60 61 62 63 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.