
Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Celem przedstawionych badań było określenie wpływu bakterii azotowych Azotobacter vinelandii, aminokwasu L-alfa proliny w stosunku do azotowego nawozu mineralnego, na zawartość azotu mineralnego w glebie w okresie intensywnego wzrostu roślin pszenicy jarej oraz po jej zbiorze. Wybrano dwa czynniki: I. produkty biologiczne: kontrola, Azotobacter vinelandii, L-alfa prolina, Azotobacter vinelandii + L-alfa prolina; II. nawożenie azotem mineralnym: kontrola nienawożona, 60 kg Nּha-1, 90 kg Nּha-1, 90 kg Nּha-1 + nawożenie dolistne. W okresie intensywnego wzrostu roślin pszenicy jarej oraz po zbiorze oznaczono zawartość azotu mineralnego w glebie. Badania wykazały, że w okresie intensywnego wzrostu, rośliny pszenicy jarej miały dostęp do największej ilości azotu mineralnego w wierzchniej warstwie gleby po zastosowaniu Azotobacter vinelandii + L-alfa proliny oraz zastosowanie dawki azotu mineralnego 90 kg Nּha-1, któremu towarzyszyło zmniejszone wymywanie azotu do głębszych warstw gleby.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.