Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 78 Nr 4 (2023)

Artykuły

Wpływ odmiany i terminu siewu na przezimowanie i plonowanie grochu siewnego (Pisum sativum L.) w województwie kujawsko-pomorskim

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2023.5224
Przesłane: 20 czerwca 2023
Opublikowane: 18-04-2024

Abstrakt

Przedmiotem badań była ocena plonowania 14 zagranicznych odmian grochu siewnego wysiewanych w 3 terminach jesiennych i terminie wiosennym, w którym wysiewano krajową odmianę Batuta. Ścisłe dwuczynnikowe doświadczenia polowe przeprowadzono w 3 sezonach wegetacyjnych (2017/2018, 2018/2019 i 2019/2020). Określano wiosenną obsadę roślin, plon nasion, zawartość i plon białka w nasionach oraz indeks powierzchni liściowej (LAI). W pierwszym i drugim terminie siewu w 2017 r. nie przezimowały żadne odmiany, a w terminie trzecim – tylko 5 odmian. Z powodu suszy wiosną 2018 r. średni plon nasion wszystkich odmian zagranicznych wynosił zaledwie 1,63 t‧ha–1. W sezonie 2018/2019 dzięki korzystniejszym warunkom termicznym nie przezimowało tylko 6 odmian z pierwszego terminu i 2 odmiany z drugiego terminu siewu. Jednak w 2019 r. zanotowano skrajnie niekorzystne warunki wilgotnościowe, dlatego średni plon nasion z tych terminów wynosił zaledwie 1,90 t‧ha–1. Wszystkie badane odmiany przezimowały jedynie w korzystnym sezonie 2019/2020 i ich średni plon nasion z badanych terminów wynosił 3,52 t‧ha–1, a najwyższy plon uzyskano w trzecim jesiennym terminie siewu.

Bibliografia

  1. Andrzejewska J., Marciniak J., Skinder Z., Skotnicka E., 2005. Wartość gospodarcza ozimych rodów hodowlanych grochu siewnego (Pisum sativum L.) w warunkach regionu kujawsko-pomorskiego. Acta Sci. Pol., Agric. 4 (1), 5–15.
  2. Annicchiarico P., Iannucci A., 2007. Winter survival of pea, faba bean and white lupin cultivars in contrasting Italian location and sowing times, and implication for selection. J. Agric. Sci. 145(6), 611–622. https://doi.org/10.1017/S0021859607007289 DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859607007289
  3. Benezit M., Biarnes V., Jeuffroy M-H., 2017. Impact of climate and diseases on pea yield: what perspectives with climate change. Topical issue on: Oil – and protein-crops and climate change. OCL 24(1), D103. https://doi.org/10.1051/ocl/2016055 DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2016055
  4. Bertrand A., Castonguay Y., 2003. Plant adaptations to overwintering stresses and implications of climate change. Can. J. Bot. 81(12), 1145–1152. https://doi.org/10.1139/b03-129 DOI: https://doi.org/10.1139/b03-129
  5. Bourion V., Lejeune-Henaut I., Munier-Jolain N., Salon Ch., 2003. Cold acclimation of winter and spring peas: carbon partitioning as affected by light intensity. Eur. J. Agron. 19(4), 535–548. https://doi.org/10.1016/S1161-0301(03)00003-0 DOI: https://doi.org/10.1016/S1161-0301(03)00003-0
  6. Bozoglu H., Peksen E., Peksen A., Gulumser A., 2007. Determination of the yield performance and harvesting periods of fifteen pea (Pisum sativum L.) cultivars sown in autumn and spring. Pak. J. Bot. 39(6), 2017–2025.
  7. Castel T., Lecomte Ch., Yves R., Lejeune-Hénaut I., Larmure A., 2017. Frost stress evolution and winter pea ideotype in the context of climate warming at a regional scale. OCL 24(1), D106. https://doi.org/10.1051/ocl/2017002 DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2017002
  8. Chen Ch., Miller P., Muehlbauer F., Neill K., Wichman D., McPhee K., 2006. Winter pea and lentil response to seeding data and micro- and macro-environments. Agron. J. 98(6), 1655–1663. https://doi.org/10.2134/agronj2006.0085 DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2006.0085
  9. Crîngaşu A., 2015. Perspective in winter peas breeding program. Sci. Pap., B, Hortic. 59.
  10. Daryanto S., Wang L., Jacinthe P.A., 2015. Global synthesis of drought on food legume production. PLoS One 10(6), e0127401. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0127401 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0127401
  11. Gatien F., Vermure A., Journet E-P., Mathias Ch., Bedoussac L., Justes E., 2020. Contrasted response to climate change on winter and grain legumes in southwestern France. Project: Climate CAFE: Climate change adaptability of cropping and farming systems. Field Crops Res. 259, 107967. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2020.107967
  12. Hebeisen Th., Charles R., 2003. Cultivation of spring peas and winter peas. AGRAR Forschung 10(1), 14–19.
  13. Homer A., Sahin M., Kucukozdemir U., 2016. Evaluation of pea (Pisum sativum L.) germplasm for winter hardiness in Central Anatolia, Turkey, using field and controlled environment. Czech J. Genet. Plant Breed. 52(2), 55–63. https://doi.org/10.17221/186/2015-CJGPB DOI: https://doi.org/10.17221/186/2015-CJGPB
  14. Iantcheva A., Vasileva V., 2021. Winter pea in south-east Europe. Legumes Translated Practice Note 26.
  15. Kilian B., Dempewolf H., Guarion L., Werner P., Coyone C., Warburton M.L., 2020. Crop Science special issue: Adapting agriculture to climate change: A walk on the wild side. Crop Sci. 61(1), 32–36. https://doi.org/10.1002/csc2.20418 DOI: https://doi.org/10.1002/csc2.20418
  16. Maqbool A., Shafig S., Lake L., 2010. Radiant frost tolerance in pulse crops; a review. Euphytica 172, 1–12. https://doi.org/10.1007/s10681-009-0031-4 DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-009-0031-4
  17. Mihailović V., Mikic A., Karagic D., Milosevic B., Pataki I., 2013. Breeding autumn-sown annual legumes for temperate regions. W: A. Miki¢é, D. Rubiales, V. Dordevic (eds), Book of abstracts. First Legume Society Conference 2013: A Legume Odyssey, 9–11 May 2013, Novi Sad, Serbia.
  18. Mikic A., Mihailovic V., Cupina B., Dordevic V., Milic D., Duc G., Stoddard F.L., Lejeune-Henaut P., Marget P., Hanocg E., 2011. Achievements in breeding autumn-sown annual legumes for temperate regions with emphasis on the continental Balkans. Euphytica 180, 57–67. https://doi.org/10.1007/s10681-011-0453-7. DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-011-0453-7
  19. Neugschwandtner R.W., Bernhuber A., Kammlander S., Wagentristl H., Klimek-Kopyra A., Kaul H.P., 2019. Yield structure components of autumn-and spring-sown pea (Pisum sativum L.). Acta Agric. Scan. B Soil Plant Sci. 70(2), 109–116. https://doi.org/10.1080/09064710.2019.1676463 DOI: https://doi.org/10.1080/09064710.2019.1676463
  20. Prusiński J., 2011. Proposals of a new solution in legumes production. Electron. J. Pol. Agric. Univ. 14(2), #03.
  21. Prusiński J., 2016. Overwintering and yield of winter cultivars of field pea Assas and white lupine Orus. Electron. J. Pol. Agric. Univ. 19(4), #04.
  22. Prusiński J., Borowska M., 2022. Effect of Planting density and row spacing on the yielding and morphological features of pea (Pisum sativum L.). Agronomy 12(3), 715. https://doi.org/10.3390/agronomy12030715 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy12030715
  23. Reckling M., Bergkvist G., Watson K., Stoddard F.L., Bachinger J., 2020. Re-designing organic grain legume cropping systems using systems agronomy. Eur. J. Agron. 112, 125951. https://doi.org/10.1016/j.eja.2019.125951 DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2019.125951
  24. Reckling M., Doring T., Bergkvist G., Chmielewski F., Stoddard F.L., Watson C.A., Sedeen S., Bachinger J., 2018. Grain legume yield instability has increased over 60 years in long-term field experiments as measured by a scale-adjuste coefficient of variation. W: R. Carlton, B. Smith, K. Topp, C. Watson (eds), Advances in legume science and practice. Aspects of applied biology 138, 15–20.
  25. Richard B., Bussiere F., Langrume C., Rouault F., Jumel S., Favire R., Tivoli B., 2013. Effect of pea canopy architecture on microclimate and consequences on ascochyta blight infection under field conditions. Eur. J. Plant Pathol. 135, 509–524. https://doi.org/10.1007/s10658-012-0132-0 DOI: https://doi.org/10.1007/s10658-012-0132-0
  26. Rubiales D., Barilli E., Rispail N., Prats E., Fernadez-Aparicio M., Castillejo M.A., Iglesias-Garcia R., Fondevilla S., 2013. Breeding for stress resistance in legumes. W: A. Miki¢é, D. Rubiales, V. Dordevic (eds), Book of abstracts. First Legume Society Conference 2013: A Legume Odyssey, 9–11 May 2013, Novi Sad, Serbia, 187.
  27. Urbatzka O., Gras R., Haase T., Schuler C,. Hes J., 2012. Influence of different sowing dates of winter pea genotypes on winter hardening and productivity as either winter catch crop or seed legume. Eur. J. Agron. 40, 112–119. https://doi.org/10.1016/J.EJA.2012.03.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2012.03.001
  28. Vadez V., Berger J.D., Warkentin T., Asseng S., Ratnakumar P., Poorna Chandra Rao K., Gaur P.M., Munier-Jolain N., Larmure A., VoisinA-S., Sharma H.C., Pande S., Sharma M., Krishnamurthy L., Zaman M.A., 2012. Adaptation of grain legumes to climate change: a review. Agron. Sustain. Dev. 32, 31–44. https://doi.org/10.1007/s13593-011-0020-6 DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-011-0020-6
  29. Vocanson A., Jeuffroy M.H., 2005. Agronomic performance of different pea cultivars under various sowing periods and contrasting soil structure. Agron. J. 100(3), 748–759. https://doi.org/10.2134/agronj2005.0301 DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2005.0301

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.