Abstrakt
Przedmiotem badań była ocena plonowania 14 zagranicznych odmian grochu siewnego wysiewanych w 3 terminach jesiennych i terminie wiosennym, w którym wysiewano krajową odmianę Batuta. Ścisłe dwuczynnikowe doświadczenia polowe przeprowadzono w 3 sezonach wegetacyjnych (2017/2018, 2018/2019 i 2019/2020). Określano wiosenną obsadę roślin, plon nasion, zawartość i plon białka w nasionach oraz indeks powierzchni liściowej (LAI). W pierwszym i drugim terminie siewu w 2017 r. nie przezimowały żadne odmiany, a w terminie trzecim – tylko 5 odmian. Z powodu suszy wiosną 2018 r. średni plon nasion wszystkich odmian zagranicznych wynosił zaledwie 1,63 t‧ha–1. W sezonie 2018/2019 dzięki korzystniejszym warunkom termicznym nie przezimowało tylko 6 odmian z pierwszego terminu i 2 odmiany z drugiego terminu siewu. Jednak w 2019 r. zanotowano skrajnie niekorzystne warunki wilgotnościowe, dlatego średni plon nasion z tych terminów wynosił zaledwie 1,90 t‧ha–1. Wszystkie badane odmiany przezimowały jedynie w korzystnym sezonie 2019/2020 i ich średni plon nasion z badanych terminów wynosił 3,52 t‧ha–1, a najwyższy plon uzyskano w trzecim jesiennym terminie siewu.
Bibliografia
- Andrzejewska J., Marciniak J., Skinder Z., Skotnicka E., 2005. Wartość gospodarcza ozimych rodów hodowlanych grochu siewnego (Pisum sativum L.) w warunkach regionu kujawsko-pomorskiego. Acta Sci. Pol., Agric. 4 (1), 5–15.
- Annicchiarico P., Iannucci A., 2007. Winter survival of pea, faba bean and white lupin cultivars in contrasting Italian location and sowing times, and implication for selection. J. Agric. Sci. 145(6), 611–622. https://doi.org/10.1017/S0021859607007289
DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859607007289
- Benezit M., Biarnes V., Jeuffroy M-H., 2017. Impact of climate and diseases on pea yield: what perspectives with climate change. Topical issue on: Oil – and protein-crops and climate change. OCL 24(1), D103. https://doi.org/10.1051/ocl/2016055
DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2016055
- Bertrand A., Castonguay Y., 2003. Plant adaptations to overwintering stresses and implications of climate change. Can. J. Bot. 81(12), 1145–1152. https://doi.org/10.1139/b03-129
DOI: https://doi.org/10.1139/b03-129
- Bourion V., Lejeune-Henaut I., Munier-Jolain N., Salon Ch., 2003. Cold acclimation of winter and spring peas: carbon partitioning as affected by light intensity. Eur. J. Agron. 19(4), 535–548. https://doi.org/10.1016/S1161-0301(03)00003-0
DOI: https://doi.org/10.1016/S1161-0301(03)00003-0
- Bozoglu H., Peksen E., Peksen A., Gulumser A., 2007. Determination of the yield performance and harvesting periods of fifteen pea (Pisum sativum L.) cultivars sown in autumn and spring. Pak. J. Bot. 39(6), 2017–2025.
- Castel T., Lecomte Ch., Yves R., Lejeune-Hénaut I., Larmure A., 2017. Frost stress evolution and winter pea ideotype in the context of climate warming at a regional scale. OCL 24(1), D106. https://doi.org/10.1051/ocl/2017002
DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2017002
- Chen Ch., Miller P., Muehlbauer F., Neill K., Wichman D., McPhee K., 2006. Winter pea and lentil response to seeding data and micro- and macro-environments. Agron. J. 98(6), 1655–1663. https://doi.org/10.2134/agronj2006.0085
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2006.0085
- Crîngaşu A., 2015. Perspective in winter peas breeding program. Sci. Pap., B, Hortic. 59.
- Daryanto S., Wang L., Jacinthe P.A., 2015. Global synthesis of drought on food legume production. PLoS One 10(6), e0127401. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0127401
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0127401
- Gatien F., Vermure A., Journet E-P., Mathias Ch., Bedoussac L., Justes E., 2020. Contrasted response to climate change on winter and grain legumes in southwestern France. Project: Climate CAFE: Climate change adaptability of cropping and farming systems. Field Crops Res. 259, 107967.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2020.107967
- Hebeisen Th., Charles R., 2003. Cultivation of spring peas and winter peas. AGRAR Forschung 10(1), 14–19.
- Homer A., Sahin M., Kucukozdemir U., 2016. Evaluation of pea (Pisum sativum L.) germplasm for winter hardiness in Central Anatolia, Turkey, using field and controlled environment. Czech J. Genet. Plant Breed. 52(2), 55–63. https://doi.org/10.17221/186/2015-CJGPB
DOI: https://doi.org/10.17221/186/2015-CJGPB
- Iantcheva A., Vasileva V., 2021. Winter pea in south-east Europe. Legumes Translated Practice Note 26.
- Kilian B., Dempewolf H., Guarion L., Werner P., Coyone C., Warburton M.L., 2020. Crop Science special issue: Adapting agriculture to climate change: A walk on the wild side. Crop Sci. 61(1), 32–36. https://doi.org/10.1002/csc2.20418
DOI: https://doi.org/10.1002/csc2.20418
- Maqbool A., Shafig S., Lake L., 2010. Radiant frost tolerance in pulse crops; a review. Euphytica 172, 1–12. https://doi.org/10.1007/s10681-009-0031-4
DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-009-0031-4
- Mihailović V., Mikic A., Karagic D., Milosevic B., Pataki I., 2013. Breeding autumn-sown annual legumes for temperate regions. W: A. Miki¢é, D. Rubiales, V. Dordevic (eds), Book of abstracts. First Legume Society Conference 2013: A Legume Odyssey, 9–11 May 2013, Novi Sad, Serbia.
- Mikic A., Mihailovic V., Cupina B., Dordevic V., Milic D., Duc G., Stoddard F.L., Lejeune-Henaut P., Marget P., Hanocg E., 2011. Achievements in breeding autumn-sown annual legumes for temperate regions with emphasis on the continental Balkans. Euphytica 180, 57–67. https://doi.org/10.1007/s10681-011-0453-7.
DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-011-0453-7
- Neugschwandtner R.W., Bernhuber A., Kammlander S., Wagentristl H., Klimek-Kopyra A., Kaul H.P., 2019. Yield structure components of autumn-and spring-sown pea (Pisum sativum L.). Acta Agric. Scan. B Soil Plant Sci. 70(2), 109–116. https://doi.org/10.1080/09064710.2019.1676463
DOI: https://doi.org/10.1080/09064710.2019.1676463
- Prusiński J., 2011. Proposals of a new solution in legumes production. Electron. J. Pol. Agric. Univ. 14(2), #03.
- Prusiński J., 2016. Overwintering and yield of winter cultivars of field pea Assas and white lupine Orus. Electron. J. Pol. Agric. Univ. 19(4), #04.
- Prusiński J., Borowska M., 2022. Effect of Planting density and row spacing on the yielding and morphological features of pea (Pisum sativum L.). Agronomy 12(3), 715. https://doi.org/10.3390/agronomy12030715
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy12030715
- Reckling M., Bergkvist G., Watson K., Stoddard F.L., Bachinger J., 2020. Re-designing organic grain legume cropping systems using systems agronomy. Eur. J. Agron. 112, 125951. https://doi.org/10.1016/j.eja.2019.125951
DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2019.125951
- Reckling M., Doring T., Bergkvist G., Chmielewski F., Stoddard F.L., Watson C.A., Sedeen S., Bachinger J., 2018. Grain legume yield instability has increased over 60 years in long-term field experiments as measured by a scale-adjuste coefficient of variation. W: R. Carlton, B. Smith, K. Topp, C. Watson (eds), Advances in legume science and practice. Aspects of applied biology 138, 15–20.
- Richard B., Bussiere F., Langrume C., Rouault F., Jumel S., Favire R., Tivoli B., 2013. Effect of pea canopy architecture on microclimate and consequences on ascochyta blight infection under field conditions. Eur. J. Plant Pathol. 135, 509–524. https://doi.org/10.1007/s10658-012-0132-0
DOI: https://doi.org/10.1007/s10658-012-0132-0
- Rubiales D., Barilli E., Rispail N., Prats E., Fernadez-Aparicio M., Castillejo M.A., Iglesias-Garcia R., Fondevilla S., 2013. Breeding for stress resistance in legumes. W: A. Miki¢é, D. Rubiales, V. Dordevic (eds), Book of abstracts. First Legume Society Conference 2013: A Legume Odyssey, 9–11 May 2013, Novi Sad, Serbia, 187.
- Urbatzka O., Gras R., Haase T., Schuler C,. Hes J., 2012. Influence of different sowing dates of winter pea genotypes on winter hardening and productivity as either winter catch crop or seed legume. Eur. J. Agron. 40, 112–119. https://doi.org/10.1016/J.EJA.2012.03.001
DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2012.03.001
- Vadez V., Berger J.D., Warkentin T., Asseng S., Ratnakumar P., Poorna Chandra Rao K., Gaur P.M., Munier-Jolain N., Larmure A., VoisinA-S., Sharma H.C., Pande S., Sharma M., Krishnamurthy L., Zaman M.A., 2012. Adaptation of grain legumes to climate change: a review. Agron. Sustain. Dev. 32, 31–44. https://doi.org/10.1007/s13593-011-0020-6
DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-011-0020-6
- Vocanson A., Jeuffroy M.H., 2005. Agronomic performance of different pea cultivars under various sowing periods and contrasting soil structure. Agron. J. 100(3), 748–759. https://doi.org/10.2134/agronj2005.0301
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2005.0301
Downloads
Download data is not yet available.
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
KAROL BUJAK,
MARIUSZ FRANT,
Plonowanie grochu siewnego w zależności od sposobu uprawy roli i poziomu nawożenia mineralnego
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
Józef Kołodziej,
Krzysztof Liniewicz,
Hanna Bednarek,
Przezimowanie pszenicy ozimej w okolicy Lublina
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 1 (2007)
-
MARIUSZ PIEKARCZYK,
Wpływ poziomu nawożenia, ochrony roślin i gęstości siewu na zachwaszczenie pszenicy ozimej uprawianej w krótkotrwałej monokulturze
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
-
Marcin Ciebień,
Leszek Rachoń,
Warunki meteorologiczne Padołu Zamojskiego i ich wpływ na straty plonu maliny (Rubus idaeus L.) odmian powtarzających owocowanie w zależności od zagęszczenia roślin
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 1 (2021)
-
ELŻBIETA HARASIM,
DOROTA GAWĘDA,
Wpływ międzyplonów ścierniskowych na plonowanie i efektywność energetyczną produkcji zbóż jarych
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
ZDZISŁAW WYSZYŃSKI,
BEATA MICHALSKA-KLIMCZAK,
SONIA KAMIŃSKA,
JOANNA LEŚNIEWSKA,
Ocena technologii produkcji pszenżyta ozimego na plantacjach produkcyjnych w województwie łódzkim
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 1 (2017)
-
JOLANTA ZIEMIŃSKA,
MAŁGORZATA WYRZYKOWSKA,
MARZENA LISOWSKA,
JOANNA WOLIŃSKA,
Plonowanie odmian uprawnych prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.) w warunkach środkowo-wschodniej Polski
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
-
MAREK NIEWĘGŁOWSKI,
MARIA SZCZYGIELSKA,
KRZYSZTOF KAPELA,
ANNA SIKORSKA,
EWA KRASNODĘBSKA,
KRYSTYNA ZARZECKA,
MAREK GUGAŁA,
Ekonomiczna ocena stosowania nawożenia azotem i biostymulatorów wzrostu w produkcji kukurydzy uprawianej na ziarno
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
DOROTA GAWĘDA,
Wpływ międzyplonów ścierniskowych na zachwaszczenie pszenicy jarej uprawianej w monokulturze
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 3 (2009)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.