Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 68 Nr 2 (2013)

Artykuły

Wpływ terminu siewu i dolistnego stosowania kwasu salicylowego na plon paszy i jakość karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus L.)

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2013.2.6
Przesłane: 23 maja 2019
Opublikowane: 28-06-2013

Abstrakt

W strefie północnych szerokości geograficznych na plon roślin paszowych mogą wpłynąć warunki pogodowe podczas siewu oraz zbioru. Zastosowanie odpowiedniego terminu siewu oraz regulatorów wzrostu może pomóc uniknąć stresu środowiskowego podczas tych wrażliwych etapów oraz polepszyć jakość paszy. Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus L.) został ostatnio wprowadzony do uprawy jako roślina alternatywna w północno-zachodnim Iranie. W doświadczeniu polowym zbadano cechy morfologiczne, plon oraz jakość paszy z liści karczocha w zależności od terminu siewu (19 kwietnia, 5 maja i 20 maja) oraz dolistnego stosowania kwasu salicylowego (o stężeniu 0, 700 i 1400 µM). Dolistne stosowanie 700 i 1400 µM roztworu kwasu salicylowego spowodowało, odpowiednio, 18- i 26-procentowe zwiększenie liczby liści. Stwierdzono, że zarówno termin siewu, jak i zastosowany roztwór kwasu salicylowego istotnie modyfikowały strawność suchej masy, zawartość białka surowego, tłuszczu surowego oraz popiołu. Największą strawność suchej masy zanotowano podczas trzeciego terminu siewu z zastosowaniem 700 µM kwasu salicylowego. Natomiast maksymalny plon i zawartość suchej masy, surowego tłuszczu oraz białka zaobserwowano podczas drugiego terminu siewu. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że w opisywanych warunkach środowiskowych drugi termin siewu (5 maja) oraz dolistne stosowanie 700 µM kwasu salicylowego zapewniają wysokie plony odpowiedniej jakości paszy z karczocha.

Bibliografia

Abdel-Hakim W.M., Moustafa Y.M., Gheeth R.H., 2012. Foliar application of some chemical treatments and planting date affecting snap bean (Phaseolus vulgaris L.) plants grown in Egypt. J. Hort. Sci. Ornam. Plants 4 (3), 307–317.

Abdel-Wahed M.S.A., Amin A.A., El-Rashad S.M., 2006. Physiological effect of some bioregulators on vegetative growth, yield and chemical constituents of yellow maize plants. World J. Agri. Sci. 2 (2), 149–155.

Abou El-Yazeid A., 2011. Effect of foliar application of salicylic acid and chelated zinc on growth and productivity of sweet pepper (Capsicum annuum L.) under autumn planting. Res. J. Agric. Biol. Sci. 7 (6), 423–433.

AOAC, 1990. Official methods of analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.

Ceccarelli N., Curadi M., Picciarelli P., Martelloni L., Sbrana C., Giovannetti M., 2010. Globe artichoke as functional food. Mediterr. J. Nutr. Metab. 3, 197–201.

Chen Z., Ricigllano J.W., Klessig D.F., 1993. Purification and characterization of a soluble salicylic acid binding protein from tobacco. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 90, 9533–9537.

De Boever J.L., Cottyn B.G., Vanacker J.M., Boucqué C.V., 1994. An improved enzymatic method by adding gammanase to determine digestibility and predict energy value of compound feeds and raw materials for cattle. Anim. Feed Sci. Technol. 47 (1–2), 1–18.

Diawara B., 2012. Effect of planting date on growth, development, and yield of grain sorghum hybrids. M.Sc. thesis, Kansas State University, Manhattan, Kansas, 75 pp.

Fariduddin Q., Hayat S., Ahmad A., 2003. Salicylic acid influences net photosynthetic rate, carboxylation efficiency, nitrate reductase activity and seed yield in Brassica juncea. Photosynthetica 41, 281–284.

Jing-Hua Y., Yuan G., Yan-Man L., Xiao-Hua Q., Ming-Fanga Z., 2008. Salicylic acid-induced enhancement of cold tolerance through activation of antioxidative capacity in watermelon. Sci. Hort. 118, 200–205.

Kang H.M., Saltveit M.E., 2002. Chilling tolerance of maize, cucumber and rice seedling leaves and roots are differentially affected by salicylic acid. Plant Physiol. 115, 571–576.

Khan W., Balakrishnan P., Smith D.L., 2003. Photosynthetic responses of corn and soybean to foliar application of salicylates. J. Plant Physiol. 160 (5), 485–492.

Khandaker L., Akond A.S., Oba S., 2011. Foliar application of salicylic acid improved the growth, yield and leaf’s bioactive compounds in red amaranth (Amaranthus tricolor L.). Veg. Crops Res. Bull. 74, 77–86.

Marten G.C., Shenk J.S., Barton F.G., 1985. Near infrared reflectance spectroscopy (NIRS): Analysis of forage quality. Agric. Hand. 643. U.S. Gov. Print. Office. Washington, DC.

Moharekar S.T., Lokhande S.D., Hara T., Tanaka R., Tanaka A., Chavan PD., 2003. Effect of salicylic acid on chlorophyll and carotenoid contents of wheat and moong seedlings. Photosynthetica 41 (2), 315–317.

Palmquist D.L., Jenkins T.C., 2003. Challenges with fats and fatty acid methods. J. Anim. Sci. 81, 3250–3254.

Pecaut P., 1993. Globe artichoke Cynara scolymus L. In: G. Kalloo, B.O. Bergh (eds), Genetic Improvement of Vegetable Crops, Pergamon Press, Oxford, 737–745.

Piatelli M., Denicola M., CastrogiovanniV., 1969. Photo-control of amaranthin synthesis in Amaranthus tricolor. Phytochemistry 8, 731–736.

Sangakkara H.R., Hartwig U.A., Nosberger J., 1996. Response of root branching and shoot water potential of Phaeseolus valgaris L. to soil moisture and fertilizer potassium. J Agron. Crop Sci. 177, 165–173.

Shakirova F.M., Sakhabutdinova A.R., Bezrukova M.V., Fathkutdinova R.A., Fatkhutdinova D.R., 2003. Changes in the hormonal status of wheat seedlings induced by salicylic acid and salinity. Plant Sci. 164, 317–322.

Zaghlool A.M., Mostafa M.A., Shehata S.A.M., 2006. Physiological studies on the effect of kinetin and salicylic acid on growth and yield of wheat plant. Annals Agric. Sci., Ain Shams University.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.