Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 79 Nr 4 (2024)

Artykuły

Wpływ warunków meteorologicznych i zabiegów agrotechnicznych na wynik produkcyjny i ekonomiczny uprawy maliny jesiennej – studium przypadku

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5410
Przesłane: 17 lipca 2024
Opublikowane: 18.03.2025

Abstrakt

Badania polowe przeprowadzono w latach 2021–2023 na plantacji produkcyjnej, założonej na glebie lekkiej. Materiał badawczy stanowiły dane dotyczące uprawy maliny jesiennej odmiany Polonez. Celem badań była ocena wpływu warunków meteorologicznych i wykonywanych zabiegów agrotechnicznych na wynik produkcyjny i ekonomiczny uprawy maliny jesiennej w warunkach gospodarstwa produkcyjnego, położonego w północno-wschodniej części województwa lubelskiego. Stwierdzono, że zróżnicowany przebieg warunków meteorologicznych w latach 2021–2023 (zwłaszcza długotrwała susza w 2023 r.) wpływał na wielkość i jakość plonów owoców maliny. W 2023 r. plon owoców był najmniejszy, również średnia cena sprzedaży owoców była najniższa w porównaniu z pozostałymi latami badań, co znacząco wpłynęło na wynik ekonomiczny uprawy maliny jesiennej. W strukturze kosztów uprawy maliny największy udział (53,6%) stanowił ręczny zbiór owoców. Jednak średnia wartość produkcji maliny w latach 2021–2023 była wyższa od poniesionych kosztów, o czym świadczy wartość nadwyżki bezpośredniej – średnio na poziomie 13 653,7 zł·ha–1 oraz dochodu rolniczego netto, który wynosił średnio 11 776,75 zł·ha–1

Bibliografia

  1. Abramczuk Ł., Augustyńska-Grzymek I., Czułowska M., Idzik M., Jabłoński K., Skarżyńska A., Żekało M., 2013. Nadwyżka bezpośrednia z wybranych produktów rolniczych w 2012 roku oraz projekcja dochodów na 2015 rok. IERiGŻ–PIB, Warszawa.
  2. Apáti F., 2014. Farm economic evaluation of raspberry production. Int. J. Hortic. Sci. 20(3–4), 53–56. https://doi.org/10.31421/IJHS/20/3-4/1135
  3. Babović J., Lazić B., Malešević M., Gajić Ž., 2005. Agrobiznis u ekološkoj proizvodnji hrane. Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, University of Novi Sad [in Serbian].
  4. Baldassi C., Lee C., Dossett M., Castellarin S.D., 2024. High-throughput color determination of red raspberry puree and correlation of color parameters with total anthocyanins. Plant Methods 20, 78. https://doi.org/10.1186/s13007-024-01197-0
  5. Baranowska A., Skowera B., Węgrzyn A., 2023. Niedobory i nadmiary opadów atmosferycznych
  6. w uprawie pszenicy ozimej na Lubelszczyźnie w latach 1971–2020. Agron. Sci. 78(4), 15–25. https://doi.org/10.24326/as.2023.5237
  7. Bartoszek K., Baranowska A., Kukla Ł., Skowera B., Węgrzyn A., 2021. Spatiotemporal assess-ment and meteorological determinants of atmospheric drought in agricultural areas of East-Central Poland. Agronomy 11, 2405. https://doi.org/10.3390/agronomy11122405
  8. Beba P., Poczta W., 2014. Miejsce sektora rolno-spożywczego w gospodarce polskich regionów. J. Agric. Rural Dev. 2(32), 5–16. https://doi.org/10.17306/JARD.2015.2
  9. Bobinaitė R., Viškelis P., Petras R. Venskutonis P.R., 2016. Chemical composition of raspberry (Rubus spp.) cultivars, W: M.S.J. Simmonds, V.R. Preedy (red.), Nutritional Composition of fruit cultivars. Academic Press, 713–731.
  10. Bulatović L.M., 2020. The state and forecast of fruit production and processing in Serbia. Faculty of Agriculture, University of Novi Sad.
  11. Ciebień M., Rachoń L., 2023. Ocena plonowania malin odmian powtarzających owocowanie w zależności od zagęszczenia pędów w rzędach w warunkach Padołu Zamojskiego. Agron. Sci. 78(2), 55–67. https://doi.org/10.24326/as.2023.4600
  12. Danek J., 2014. Uprawa maliny i jeżyny. Hortpress, Warszawa.
  13. GUS, 2023. Rocznik statystyczny rolnictwa. https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5509/9/22/1/produkcja_upraw_rolnych_i_ogrodniczych_w_2023.xlsx [dostęp: 21.05.2024].
  14. Hamulczuk M., Stańko S., 2011. Prognozowanie cen surowców rolnych – uwarunkowania i meto-dy. Komun. Rap. Ekspert. 547. IERiGŻ–PIB, Warszawa.
  15. Industry Reports, 2024. Fresh berries market size. Mordor Intelligence™. https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/fresh-berries-market/market-size [dostęp: 21.06.2024].
  16. IPCC [Intergovernmental Panel on Climate Change], 2014. Summary for policymakers. In climate change 2013 – the physical science basis: Working Group I contribution to the Fifth Assess-ment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge , 1–30.
  17. Kim M., Sutton K., Harris G., 2016. Raspberries and related fruits. Academic Press, Oxford. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00586-9
  18. Kondracki J., 2002. Geografia regionalna Polski. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  19. Kowalczyk Z., 2006. Poziom i struktura nakładów pracy w wybranych gospodarstwach sadowni-czych. Inż. Rol. 11, 209–214.
  20. Kozyra J., Górski T., 2004. Wpływ zmian klimatu na uprawę roślin w Polsce. W: Klimat – Środo-wisko – Człowiek. Polski Klub Ekologiczny, Okręg Dolnośląski, Wrocław.
  21. Krauze-Baranowska M., Majdan M., Kula M., 2014. Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych. Post. Fitoter. 1, 32–39.
  22. Krawiec P., 2020. Warzywa i owoce miękkie. Naturalne rozwiązanie w ochronie malin. Większy plon i mniej pozostałości. https://www.warzywaiowoce.pl/articles/gatunki-owocow/naturalne-rozwiazanie-w-ochronie-malin-wiekszy-plon-i-mniej-pozostalosci-2351566#google_vignette [dostęp: 16.11.2024]
  23. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 2020. Kalkulacje rolnicze 2020 – wersja uaktualniona. https://ekonomika.kpodr.pl/wp-content/uploads/2021/01/Kalkulacje-rolnicze-2020-wersja-uaktualniona.pdf [dostęp: 21.04.2024].
  24. Marković T., Kokot Z., Makaš M., 2017. Ekonomski efekti primenemehanizacije u berbi maline. Works Fac. Agric. Food Sci. 62, 568–575 [ in Serbian].
  25. Mika A., Buler Z., Rabcewicz J., Białkowski P., Konopacka D., 2016. Horizontal canopy for plums mechanically harvested in continuous motion. Acta Sci. Pol. Hort. Cult. 15(6), 49–59.
  26. Nedeljković M., Ćosić M., Marin F.M., 2024. Raspberry production trends in Serbia. Sciendo. Proceedings of the 18th International Conference on Business Excellence 2024, https://intapi.sciendo.com/pdf/10.2478/picbe-2024-0263 [dostęp: 5.06.2024].
  27. Nosecka B. (red.), 2023. Rynek Owoców i Warzyw. Stan i Perspektywy 63. Analizy Rynkowe. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
  28. Paszko D., 2008. Wpływ zmienności kosztów siły roboczej na opłacalność produkcji owoców jagodowych. Zesz. Nauk. Inst. Sadow. Kwiac. Skiern. 16, 223–234.
  29. Paszko D., Pawlak J., Wróblewska W., 2016. Wahania koniunktury w produkcji owoców jagodo-wych w Polsce i na świecie. Probl. Rol. Świat. 16(31), 301–312.
  30. Sadowniczy Zakład Doświadczalny w Brzeznej, 2024. www.brzezna.pl [dostęp: 21.06.2024].
  31. Siwiec E. (red.), 2022. Atlas skutków zjawisk ekstremalnych w Polsce. Instytut Ochrony Środowi-ska – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, https://klimada2.ios.gov.pl/files/2023/Atlas_skutkow_zjawisk_ekstremalnych_w_Polsce.pdf [dostęp: 10.06.2024].
  32. Skarżyńska A., Jabłoński K., 2016. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2014 roku – wyniki badań w systemie agrokosztów. Wyd. Państwowy Instytut Badawczy, Warsza-wa. https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/10336 [dostęp: 04.05.2024].
  33. Skowera B., Baranowska A., Pokrývková J., 2023. Variability of thermal and precipitation condi-tions in the area north-eastern Lublin region in the aspect of atmospheric drought risk in the pe-riod from 1971 to 2020. Acta Sci. Pol., Formatio Circumiectus 22(4), 5–21. https://doi.org/10.15576/ASP.FC/2023.22.4.15
  34. Zagrożenie suszą na poziomie gminy, 2023. System Monitoringu Suszy Rolniczej IUNG-PIB. https://susza.iung.pulawy.pl/wykazy/2023,0601032/ [dostęp: 10.05.2024].
  35. Urošević M., Radojević R., Petrović D., Bižić M., 2011. Opravdanost uvođenjamehanizovane berbe maline u Srbiji. Poljopr. 3, 79–86 [in Serbian].
  36. Witek T., Górski T., 1977. Przyrodnicza bonitacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce. Wyd. Geodezyjne, Warszawa.
  37. World Data Atlas Agriculture, 2024. The production of raspberries in the World. Knoema, https://knoema.com/data/agriculture-indicators-production+raspberries [dostęp: 06.05.2024].
  38. Wróblewska W., Pawlak J., Paszko D., 2019. Economic aspects in the raspberry productionon the example of farms from Poland, Serbia and Ukraine. J. Hortic Res. 27(2), 71–80. https://doi.org/10.2478/johr-2019-0019
  39. Yang J., Cui, J., Chen J., Yao J., Hao Y., Fan Y., Liu, Y. 2020. Evaluation of physicochemical prop-erties in three raspberries (Rubus idaeus) at five ripening stages in northern China. Sci. Hortic. 263(109146), 1–9. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.109146
  40. Zaremba Ł., 2014. Polski i światowy rynek malin i ich przetworów. Probl. Rol. Świat. 14(1), 148–156. https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.1.15
  41. Zbancă A., Negritu G., Stratan D., 2018. Benchmarking of investment and their recoverability in the berries sector. Sci. Papers, Ser. Manag. Econom. Eng. Agric. Rural Dev. 18, 529–536.
  42. Zhang S., Liu Z., Li X., Abubaker M., Liu X., Li Z., Wang X., Zhu X., Zhang J., Chen X., 2022. Comparative study of three raspberry cultivar (Rubus idaeus L.) leaves metabolites: metabo-lome profiling and antioxidant activities. Appl. Sci. 12(3/990). https://doi.org/10.3390/app120309904

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.