Abstract
The aim of the study was assess the profitability of growing Italian broccoli on an individual farm. The research methods used included profitability analysis, and the results were presented using a tabular-descriptive method. The profitability analysis was based on data from an individual farm for the years 2021–2023. Factors influencing profitability, such as production value and production costs incurred, were taken into account. The analysis also included economic outcomes, measured by income categories, both excluding and including subsidies, such as gross margin and farm income. The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. The challenges for Italian broccoli producers include not only ensuring high quality and quantity of crops, but also the issue of profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. Contemporary challenges for broccoli producers involve not only ensuring high yields and quality but also addressing profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
References
- Augustyńska I., Czułowska M., 2021. Efektywność produkcji wybranych zbóż w Polsce w latach 2018-2020. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 103(1), 5–22.
- Brzozowski P., Zmarlicki K., 2015. Koszty i opłacalność produkcji warzyw polowych w latach 2012–2015. Zesz. Nauk. Inst. Ogrod. 23, 5–16.
- Fereniec J., 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Key Text, Warszawa.
- Filipiak T., 2010. Przetwórstwo warzyw w Polsce iw wybranych krajach UE. Rocz. Nauk. SERiA 12(1), 53–59.
- Fosińska M., Nowicki A., Czart A., 2015. Analiza produkcji wybranych gatunków warzyw w Polsce oraz grupy produkcyjnej Daukus w latach 2011–2014. Infr. Ekol. Ter. Wiej. 3(1), 691–699. http://dx.medra.org/10.14597/infraeco.2015.3.1.055
- Gajewski M., 2005. Przechowalnictwo warzyw. Wyd. SGGW, Warszawa.
- Hajduga E., 2015. Klasyfikacja kosztów na potrzeby rachunkowości rolnej. Pr. Nauk. WSZiP 32(4), 95–107.
- Kapusta F., 2011. Zmiany produkcji warzyw i owoców oraz ich przetwórstwa w Polsce. Nauki Inż. Technol. 3, 97–113.
- Metodyka i zakres danych, 2023. www.agrokoszty.pl/metodyka-i-zakres-danych/ [dostęp: 2.10.2024].
- Orłowski M. (red.), 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin, 5–75.
- Pawlak J., 2016. Wartość produkcji a nakłady i koszty energii w rolnictwie. Zag. Ekon. Rol. 1(346)), 80–96. https://doi.org/10.5604/00441600.1196365
- Sikorska-Zimny K., 2010. Składniki prozdrowotne w warzywach kapustnych. Now. Warzyw. 51, 51–63.
- Skarżyńska A., 2017. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 178–203. https://doi.org/10.5604/00441600.1240801
- Skarzyńska A., 2019a. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2017 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. (2) 359, 100–120. https://doi.org/10.30858/zer/109928
- Skarżyńska A., 2019b. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw specjalizujących się w uprawach polo-wych w Polsce na tle wybranych krajów UE. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie, Probl. Rol. Świat. 19(2), 162–173. https://doi.org/10.22630/PRS.2019.19.2.32
- Ściubeł A., 2021. Produktywność czynników produkcji w rolnictwie Polski i w wybranych krajach Unii Europejskiej z uwzględnieniem płatności Wspólnej Polityki Rolnej. Zag. Ekon. Rol. 1(366), 46–58. https://doi.org/10.30858/zer/134229
Downloads
Download data is not yet available.
-
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
BARBARA MISZTAL-MAJEWSKA,
Effect of stubble crops and tillage system on spring wheat grain quality in short-lived monoculture
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 2 (2014)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Yielding and quality of selected species and cultivars of pasta wheat. Part I. Yielding
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
KRYSTYNA ZARZECKA,
MAREK GUGAŁA,
HONORATA DOŁĘGA,
ANNA SIKORSKA,
The occurrence of tuber defect in potato yield after the application of soil fertilizer UGmax
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 2 (2014)
-
Stanisław Deryło,
Kazimierz Szymankiewicz,
Plonowanie i zachwaszczenie ziemniaka w warunkach zróżnicowanego poziomu agrotechniki na glebie lekkiej
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
Piotr Kraska,
Edward Pałys,
Wpływ systemu uprawy roli oraz nawożenia i ochrony roślin na zachwaszczenie ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej
,
Agronomy Science: Vol. 57 (2002)
-
Elżbieta Wielgosz,
Adam Szember,
Dorota Tokarzewska,
Wpływ wybranych roślin na liczebność niektórych zespołów drobnoustrojów glebowych oraz aktywność różnych grup morfologicznych bakterii amonifikujących
,
Agronomy Science: Vol. 57 (2002)
-
Robert Vucans,
Janis Livmanis,
Soil agrochemical parameters and grain quality indices change in crop rotation
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
WACŁAW TADEUSZ KRAJEWSKI,
WŁADYSŁAW SZEMPLIŃSKI,
STANISŁAW BIELSKI,
Yielding of naked and hulled varieties of spring barley in variable nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Vol. 68 No. 1 (2013)
-
JÓZEF SOWIŃSKI,
EWELINA SZYDEŁKO-RABSKA,
Comparison of sorghum type yielding in Polish conditions
,
Agronomy Science: Vol. 68 No. 1 (2013)
-
STANISŁAW DERYŁO,
ŁUKASZ CHUDZIK,
The effect of pre-sowing tillage and management practices on weed infestation of amaranth canopy (Amanarthus hypochondriacus L. Thell.)
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 4 (2012)
<< < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.