Abstrakt
Arnica chamissonis (Less.) to bylina z rodziny Asteraceae, dostarczająca surowca zielarskiego głównie w postaci koszyczków kwiatowych wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków. Ich skład chemiczny i właściwości zostały stosunkowo dobrze poznane, brakuje natomiast informacji o właściwościach ziela i części podziemnej. Celem badań była ocena zawartości flawonoidów i polifenoli oraz właściwości przeciwutleniających naparów arniki łąkowej w zależności od typu surowca (Arnicae anthodium, Arnicae herba, Arnicae rhizoma) i warunków glebowych w miejscu ich pozyskania. Surowiec do analiz chemicznych pozyskiwano z roślin
3-letnich uprawianych na glebie piaszczystej oraz pylastej. Uzyskane wyniki wskazują, że największą zawartość flawonoidów stwierdzono w wyciągach z koszyczków kwiatowych. Z kolei wyciągi z ziela zawierały najwięcej polifenoli oraz wykazywały największą zdolność do redukcji jonów Fe3+ oraz kationorodnika ABTS. Zawartość flawonoidów oraz wartość siły redukcji naparów z koszyczków kwiatowych i ziela była istotnie modyfikowana przez warunki glebowe. Arnika łąkowa pozyskana z gleby pylastej wykazywała większą zawartość flawonoidów i większą zdolność redukcji jonów Fe3+ niż ta pozyskana z gleby piaszczystej.
Bibliografia
- Benzie I.F.F., Strain I.J., 1996.The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of “Antioxidant Power”: The FRAP Assay. Analytical Biochemistry 239(1), 70–76.
- Farmakopea Polska VI, 2002. PTF, Warszawa.
- Garcia-Carrasco B., Fernandez-Dacosta R., Davalos A., Ordovas J.M., Rodriguez-Casado A., 2015. In vitro hypolipidemic and antioxidant effects of leaf and root extracts of Taraxacum officinale. Med. Sci. 3, 38–54. https://doi.org/10.3390/medsci3020038
- Gawlik-Dziki U., Świeca M., Sugier D., Cichocka J., 2009. Seeds of Arnica montana and Arnica chamissonis as a potential source of natural antioxidants. Herba Pol. 55, 1, 60–71.
- Gawlik-Dziki U., Świeca M., Sugier D., Cichocka J., 2010. Comparison of antioxidant properties of infusions from different parts of Arnica montana and Arnica chamissonis var. foliosa Less. Herba Pol. 56, 2, 59–68.
- Goggi A., Malpathak N., 2017. Antioxidant activities of root, stem and leaves of Vernonia cinerea (L.) Less. Free Radic. Antioxid. 7(2), 178–183. https://doi.org/10.5530/fra.2017.2.27
- Gruezo W.S.M., 1995. Foliar flavonoid variation in Arnica L. subgenus chamissonis Maguire (Asteraceae) in western North America. Asia Life Sci. 4, 151–170. https://danepubliczne.imgw.pl/ [access: 22.04.2020].
- Ivanova D., Deneva V., Zheleva-Dimitrova D., Balabanova-Bozushka V., Nedeltcheva D., Gevrenova R., Antonov L., 2019. Quantitative Characterization of Arnicae flos by RP-HPLC-UV and NIR Spectroscopy. Foods 8(1), 9, 1–12. https://doi.org/10.3390/foods8010009
- Jamuna S., Paulsamy S., Karthika. K., 2012. Screening of in vitro antioxidant activity of methanolic leaf and root extracts of Hypochaeris radicata L. (Asteraceae). JAPS 2 (07), 149–154. https://doi.org/10.7324/JAPS.2012.2722
- Karimi E., Jaafar H.Z., Ahmad S., 2011. Phytochemical Analysis and Antimicrobial Activities of Methanolic Extracts of Leaf, Stem and Root from Different Varieties of Labisa pumila Benth. Molecules 16(6), 4438–4450. https://doi.org/10.3390/molecules16064438
- Kaur G., Alam M.S., Jabbar Z., Javed K., Athar M., 2006. Evaluation of antioxidant activity of Cassia siamea flowers. J. Ethnopharmacol. 108(3), 340–8.
- Kowalski R., Sugier D., Sugier P., Kołodziej B., 2015. Evaluation of the chemical composition of essential oils with respectto the maturity of flower heads of Arnica montana L. and Arnica chamissonis Less. cultivated for industry. Ind. Crop. Prod. 76, 857–865. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.07.029
- Lamaison J.L.C., Carnet A., 1990. Teneurs en principaux flavonoids des fleurs de Crataegeus monogyna. Jacq et de Crataegeus laevigata (Poiret D.C.) en function de la vegetation. Pharm. Acta Helv. 65, 315–320.
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., 2007. Fitoterapia i leki roślinne. PZWL, Warszawa, 181–182.
- Leven W., Willuhn G., 1987. Sesquiterpene lactones from Arnica chamissonis less.: VI. Identification and quantitative determination by high-performance liquid and gas chromatography.
- J. Chromatogr. 410, 329–342. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(00)90063-3
- Maguire B., 1943. A monograph of the genus Arnica. Brittonia 4, 386–510.
- Mamedov N., Gardner Z., Craker L.E., 2005. Medicinal plants used in Russia and Central Asia for the treatment of selected skin conditions. J. Herbs Spices Med. Plants 11, 1–2, 191–222. https://doi.org/10.1300/J044v11n01_07
- Olesińska K., 2018. Sesquiterpene lactones – occurrence and biological properties. A review. Agron. Sci. 73(3), 83–95.
- Oleszek M., Kazachok S., 2018. Antioxidant activity of plant extracts and their effect on methane fermentation in bioreactors. Int. Agrophys. 32, 395–401. https://doi.org/10.1515/intag-2017-0031
- Passreiter C.M., 2011. Arnica montana. http://www.storckverlag.de/wp-content/uploads/2012/05/Fortbildung-2011-01-02-Arnica-montana.pdf. [access: 30.03.2020].
- Patel K., Patel D.K., 2017. Medicinal importance, pharmacological activities, and analytical aspects of hispidulin: A concise report. J. Tradit. Complement. Med. 7(3), 360–366. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2016.11.003
- Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med. 26, 1231–7.
- Šibul F., Orčić D., Vasić M., Anačkov G., Nađpal J., Savić A., Mimica-Dukić, N., 2016. Phenolic profile, antioxidant and anti-inflammatory potential of herb and root extracts of seven selected legumes. Ind. Crop. Prod. 83, 641–653. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.12.057
- Singelton V.L., Rossi J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphoturgstic acid reagents. Am. J. Enol. Viticult. 1(16), 44−58.
- Stefanache C.P., Bujor O.C., Necula R., Grigoras V., Mardari C., Birsan C., Danila D., 2016. Sesquiterpene lactones and phenolic compounds content in Arnica montana flowers and leaves samples harvested from wild sites in North-East Romania. Planta Med. 82(S 01), S1–S381. https://doi.org/10.1055/s-0036-1596509
- Stojković M., Mitić S., Pavlović J., Stojanović B., Paunović D., 2014. Antioxidant potential of Tanacetum vulgare L. extract. Biol. Nyssana 5(1), 47–51.
- Stojkovic N., Stojkovic M., Marinkovic M., Chopra G., Kostic D., Zarubica A., 2014. Polyphenol content and antioxidant activity of Anthemis cretica L. (Asteraceae). Oxid Commun. 37, 1, 237–246.
- Sugier D., Sugier P., Kowalski R., Kołodziej B., Olesińska K., 2017. Foliar boron fertilization as factor affecting the essential oil content and yield of oil components from flower heads of Arnica montana L. and Arnica chamissonis Less. cultivated for industry. Ind. Crops Prod. 109, 587–597. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.09.014
- Wszelaki N., Kuciun A., Kiss A.K., 2010. Screening of traditional European herbal medicines for acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibitory activity. Acta Pharm. 60, 119–128. https://doi.org/10.2478/v10007-010-0006-y
Downloads
Download data is not yet available.
-
SEBASTIAN BALANT,
SEBASTIAN GÓRSKI,
AGNIESZKA NAJDA,
MAGDALENA WALASEK,
Ekstrakty roślinne zawierające związki fenolowe i ich aktywność antyoksydacyjna
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
EWA KWIECIŃSKA-POPPE,
PIOTR KRASKA,
EDWARD PAŁYS,
Energia i zdolność kiełkowania Triticum aestivum i Hordeum vulgare w zależności od potencjału allelopatycznego wodnych wyciągów z Galium aparine
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 2 (2007)
-
PIOTR KRASKA,
EWA KWIECIŃSKA-POPPE,
Wpływ wodnych wyciągów z Apera spica-venti na energię i zdolność kiełkowania Secale cereale i Triticosecale
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 2 (2007)
-
Marianna Warda,
Krystyna Ufniarz,
Wpływ sposobu użytkowania runi na zawartość azotu mineralnego w wodzie gruntowej
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 3 (2004)
-
HELENA ŁABUDA,
HALINA BUCZKOWSKA,
AGNIESZKA NAJDA,
Stan produkcji fasoli konsumpcyjnej w Polsce w latach 2004–2017 oraz właściwości prozdrowotne nasion (Phaseolus ssp.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
DANUTA SUGIER,
URSZULA GAWLIK-DZIKI,
Wpływ nawożenia dolistnego na plonowanie i jakość surowca Arnica montana L. i Arnica chamissonis var. foliosa
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 3 (2009)
-
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Agnieszka Jamiołkowska,
Ismet Yildirim ,
Anna Krzepiłko,
Marek Kopacki,
Elżbieta Patkowska,
Ocena aktywności katalazy i właściwości antyoksydacyjnych gleb położonych na terenie otuliny Roztoczańskiego Parku Narodowego w zależności od ich użytkowania
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
Urszula Gawlik-Dziki,
Wpływ gotowania na skład i aktywność antyoksydacyjną kwasów fenolowych wyizolowanych z brokułu
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
SYLWIA ANDRUSZCZAK,
EWA KWIECIŃSKA-POPPE,
EDWARD PAŁYS,
PIOTR KRASKA,
Wpływ wodnych wyciągów ze słomy pszenicy ozimej na energię i zdolność kiełkowania odmian pszenicy ozimej i orkiszu ozimego
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
Barbara Wiśniowska-Kielian,
Marcin Niemiec,
Ocena zawartości azotanów w wodach rzeki Dunajec
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.