Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Arnica chamissonis (Less.) to bylina z rodziny Asteraceae, dostarczająca surowca zielarskiego głównie w postaci koszyczków kwiatowych wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków. Ich skład chemiczny i właściwości zostały stosunkowo dobrze poznane, brakuje natomiast informacji o właściwościach ziela i części podziemnej. Celem badań była ocena zawartości flawonoidów i polifenoli oraz właściwości przeciwutleniających naparów arniki łąkowej w zależności od typu surowca (Arnicae anthodium, Arnicae herba, Arnicae rhizoma) i warunków glebowych w miejscu ich pozyskania. Surowiec do analiz chemicznych pozyskiwano z roślin
3-letnich uprawianych na glebie piaszczystej oraz pylastej. Uzyskane wyniki wskazują, że największą zawartość flawonoidów stwierdzono w wyciągach z koszyczków kwiatowych. Z kolei wyciągi z ziela zawierały najwięcej polifenoli oraz wykazywały największą zdolność do redukcji jonów Fe3+ oraz kationorodnika ABTS. Zawartość flawonoidów oraz wartość siły redukcji naparów z koszyczków kwiatowych i ziela była istotnie modyfikowana przez warunki glebowe. Arnika łąkowa pozyskana z gleby pylastej wykazywała większą zawartość flawonoidów i większą zdolność redukcji jonów Fe3+ niż ta pozyskana z gleby piaszczystej.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.