Abstract
The aim of the study was assess the profitability of growing Italian broccoli on an individual farm. The research methods used included profitability analysis, and the results were presented using a tabular-descriptive method. The profitability analysis was based on data from an individual farm for the years 2021–2023. Factors influencing profitability, such as production value and production costs incurred, were taken into account. The analysis also included economic outcomes, measured by income categories, both excluding and including subsidies, such as gross margin and farm income. The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. The challenges for Italian broccoli producers include not only ensuring high quality and quantity of crops, but also the issue of profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. Contemporary challenges for broccoli producers involve not only ensuring high yields and quality but also addressing profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
References
- Augustyńska I., Czułowska M., 2021. Efektywność produkcji wybranych zbóż w Polsce w latach 2018-2020. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 103(1), 5–22.
- Brzozowski P., Zmarlicki K., 2015. Koszty i opłacalność produkcji warzyw polowych w latach 2012–2015. Zesz. Nauk. Inst. Ogrod. 23, 5–16.
- Fereniec J., 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Key Text, Warszawa.
- Filipiak T., 2010. Przetwórstwo warzyw w Polsce iw wybranych krajach UE. Rocz. Nauk. SERiA 12(1), 53–59.
- Fosińska M., Nowicki A., Czart A., 2015. Analiza produkcji wybranych gatunków warzyw w Polsce oraz grupy produkcyjnej Daukus w latach 2011–2014. Infr. Ekol. Ter. Wiej. 3(1), 691–699. http://dx.medra.org/10.14597/infraeco.2015.3.1.055
- Gajewski M., 2005. Przechowalnictwo warzyw. Wyd. SGGW, Warszawa.
- Hajduga E., 2015. Klasyfikacja kosztów na potrzeby rachunkowości rolnej. Pr. Nauk. WSZiP 32(4), 95–107.
- Kapusta F., 2011. Zmiany produkcji warzyw i owoców oraz ich przetwórstwa w Polsce. Nauki Inż. Technol. 3, 97–113.
- Metodyka i zakres danych, 2023. www.agrokoszty.pl/metodyka-i-zakres-danych/ [dostęp: 2.10.2024].
- Orłowski M. (red.), 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin, 5–75.
- Pawlak J., 2016. Wartość produkcji a nakłady i koszty energii w rolnictwie. Zag. Ekon. Rol. 1(346)), 80–96. https://doi.org/10.5604/00441600.1196365
- Sikorska-Zimny K., 2010. Składniki prozdrowotne w warzywach kapustnych. Now. Warzyw. 51, 51–63.
- Skarżyńska A., 2017. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 178–203. https://doi.org/10.5604/00441600.1240801
- Skarzyńska A., 2019a. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2017 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. (2) 359, 100–120. https://doi.org/10.30858/zer/109928
- Skarżyńska A., 2019b. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw specjalizujących się w uprawach polo-wych w Polsce na tle wybranych krajów UE. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie, Probl. Rol. Świat. 19(2), 162–173. https://doi.org/10.22630/PRS.2019.19.2.32
- Ściubeł A., 2021. Produktywność czynników produkcji w rolnictwie Polski i w wybranych krajach Unii Europejskiej z uwzględnieniem płatności Wspólnej Polityki Rolnej. Zag. Ekon. Rol. 1(366), 46–58. https://doi.org/10.30858/zer/134229
Downloads
Download data is not yet available.
-
Kamil Gwóźdź,
Marek Kołodziejczyk,
The effect of fertilization and irrigation on potato yield in organic production system
,
Agronomy Science: Vol. 80 No. 3 (2025)
-
Kazimierz Klima,
Joanna Puła,
Angelika Kliszcz,
Effect of conventional and organic farming on crop yielding and water erosion intensity on sloping farmland
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Anna Nowak,
Patrycja Magdalena Klimek,
Comparative assessment of the agricultural production potential and its efficient use in Poland and Norway
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 3 (2024)
-
Magdalena Serafin-Andrzejewska,
Waldemar Helios,
Anna Jama-Rodzeńska,
Andrzej Kotecki,
Marcin Kozak,
Piotr Zarzycki,
Beata Kaliska,
Effect of the depth and rate of sowing on the yield and yield components of determinate and indeterminate faba beans (Vicia faba var. minor L.) cultivars under conditions of Southwestern Poland
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Paweł Drozd,
Jacek Kapica,
Anna Stankiewicz,
Zbigniew Kobus,
Rafał Kliza,
AHP-based site suitability for agrivoltaics in Lublin Voivodeship, Poland
,
Agronomy Science: Vol. 80 No. 3 (2025)
-
ZDZISŁAW WYSZYŃSKI,
BEATA MICHALSKA-KLIMCZAK,
SONIA KAMIŃSKA,
JOANNA LEŚNIEWSKA,
Evaluation of winter triticale cultivation technology in production plantations in Łódź Voivodship
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 1 (2017)
-
BEATA KRÓL,
ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ,
Efektywność stosowania nawozów dolistnych w integrowanej uprawie tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.)
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 2 (2019)
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
ANETA BOBRYK-MAMCZARZ,
Susceptibility of selected winter wheat genotypes to fungal diseases in relation to the level of cultivation technology
,
Agronomy Science: Vol. 73 No. 1 (2018)
-
ROMAN KRAWCZYK,
Biomass production of Chenopodium album L. in spring barley sprayed with different herbicides at the recommended and at the reduced doses
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 2 (2007)
-
Hanna Klikocka,
Aneta Jarosz-Angowska,
Anna Nowak,
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Assessment of Poland food security in the context of agricultural production in 2010–2020
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.