Abstract
The aim of the study was assess the profitability of growing Italian broccoli on an individual farm. The research methods used included profitability analysis, and the results were presented using a tabular-descriptive method. The profitability analysis was based on data from an individual farm for the years 2021–2023. Factors influencing profitability, such as production value and production costs incurred, were taken into account. The analysis also included economic outcomes, measured by income categories, both excluding and including subsidies, such as gross margin and farm income. The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. The challenges for Italian broccoli producers include not only ensuring high quality and quantity of crops, but also the issue of profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. Contemporary challenges for broccoli producers involve not only ensuring high yields and quality but also addressing profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
References
- Augustyńska I., Czułowska M., 2021. Efektywność produkcji wybranych zbóż w Polsce w latach 2018-2020. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 103(1), 5–22.
- Brzozowski P., Zmarlicki K., 2015. Koszty i opłacalność produkcji warzyw polowych w latach 2012–2015. Zesz. Nauk. Inst. Ogrod. 23, 5–16.
- Fereniec J., 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Key Text, Warszawa.
- Filipiak T., 2010. Przetwórstwo warzyw w Polsce iw wybranych krajach UE. Rocz. Nauk. SERiA 12(1), 53–59.
- Fosińska M., Nowicki A., Czart A., 2015. Analiza produkcji wybranych gatunków warzyw w Polsce oraz grupy produkcyjnej Daukus w latach 2011–2014. Infr. Ekol. Ter. Wiej. 3(1), 691–699. http://dx.medra.org/10.14597/infraeco.2015.3.1.055
- Gajewski M., 2005. Przechowalnictwo warzyw. Wyd. SGGW, Warszawa.
- Hajduga E., 2015. Klasyfikacja kosztów na potrzeby rachunkowości rolnej. Pr. Nauk. WSZiP 32(4), 95–107.
- Kapusta F., 2011. Zmiany produkcji warzyw i owoców oraz ich przetwórstwa w Polsce. Nauki Inż. Technol. 3, 97–113.
- Metodyka i zakres danych, 2023. www.agrokoszty.pl/metodyka-i-zakres-danych/ [dostęp: 2.10.2024].
- Orłowski M. (red.), 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin, 5–75.
- Pawlak J., 2016. Wartość produkcji a nakłady i koszty energii w rolnictwie. Zag. Ekon. Rol. 1(346)), 80–96. https://doi.org/10.5604/00441600.1196365
- Sikorska-Zimny K., 2010. Składniki prozdrowotne w warzywach kapustnych. Now. Warzyw. 51, 51–63.
- Skarżyńska A., 2017. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 178–203. https://doi.org/10.5604/00441600.1240801
- Skarzyńska A., 2019a. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2017 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. (2) 359, 100–120. https://doi.org/10.30858/zer/109928
- Skarżyńska A., 2019b. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw specjalizujących się w uprawach polo-wych w Polsce na tle wybranych krajów UE. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie, Probl. Rol. Świat. 19(2), 162–173. https://doi.org/10.22630/PRS.2019.19.2.32
- Ściubeł A., 2021. Produktywność czynników produkcji w rolnictwie Polski i w wybranych krajach Unii Europejskiej z uwzględnieniem płatności Wspólnej Polityki Rolnej. Zag. Ekon. Rol. 1(366), 46–58. https://doi.org/10.30858/zer/134229
Downloads
Download data is not yet available.
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Influence of cultivation technology on the color of raw potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 4 (2019)
-
Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
Prof. dr hab. Marcin Kozak,
Anna Wondołowska-Grabowska,
The effect of different row spacing and sowing amount on the development and yielding of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Part III. Economic aspects of seed production
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 1 (2024)
-
Jarosław Stalenga,
Krzysztof Jończyk,
Jan Kuś,
Nutrient balance in the organic and conventional crop production systems
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
JAN BUCZEK,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
The influence of intensity of the production technology on weed infestation of population and hybrid winter wheat canopy
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 2 (2015)
-
Elżbieta Harasim,
Cezary A. Kwiatkowski,
Jan Buczek,
Olimpia Klikocka-Wiśniewska,
Agrobiofortification of spring wheat with nitrogen and sulfur in terms of improving yield and grain quality
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 4 (2024)
-
Bernadetta Bienia,
Barbara Helena Sawicka,
Barbara Krochmal-Marczak,
Effect of foliar fertilization using micronutrient fertilizers on the content of nitrates(V), nitrites(III) in potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 3 (2021)
-
BEATA SZWEJKOWSKA,
STANISŁAW BIELSKI,
Evaluation of energetic effectiveness of seed lentil (Lens culinaris Medic.) production
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 3 (2012)
-
HALINA LIPIŃSKA,
RAFAŁ KORNAS,
EWA STAMIROWSKA-KRZACZEK,
WOJCIECH LIPIŃSKI,
Analysis of the changes in forage area components and methods for fodder preservation against the background of dairy production
,
Agronomy Science: Vol. 68 No. 4 (2013)
-
BOGUSŁAWA JAŚKIEWICZ,
KATARZYNA PANASIEWICZ,
Nutrients in the grain of winter triticale depending on crop rotation and production technology
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 2 (2020)
-
BEATA SZWEJKOWSKA,
Effect of tillage technology on lentil (Lens culinaris Medic.) yielding
,
Agronomy Science: Vol. 65 No. 4 (2010)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.