Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

ONLINE FIRST

Artykuły

The assessment of production organization of farms conducting animal production in Lubelskie and Podlaskie voivodeships

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2025.5502
Przesłane: 25 lutego 2025
Opublikowane: 27.06.2025

Abstrakt

Organic system is a farming model based on the harmonious realization of ecological, economic and social objectives together. This system is defined as a farming system with sustainable crop and livestock production. Organic production should combine environmentally friendly management practices, support a high degree of biodiversity, use natural processes and ensure proper animal keeping. This article presents the organizational and production results of organic livestock farms: dairy and meat farms, located in two regions of Poland: in the Lubelskie and Podlaskie voivodeships. The results showed that the production and economic efficiency of the tested farms depended on the organization of plant and animal production. The tested farms differed slightly in the organization of crop production, including its basic determinant, as cropping pattern. Dairy farms were characterized by a higher crop productivity expressed in terms of grain units, which amounted to 688 units and was 53% higher than on farms with meat production. On the other hand, the crop productivity index per unit area was respectively: 20.7 and 22.3. cereal units·ha–1. Organic farms keeping beef cattle achieved lower levels of production performance than dairy farms. Greater economic efficiency in the management of land resources was achieved by farms with a dairy farms.

Bibliografia

  1. Bojarszczuk J., 2014. Efektywność ekonomiczno-produkcyjna gospodarstw mlecznych z województw lubelskiego i podlaskiego w aspekcie zrównoważonego rozwoju [The economic efficiency of dairy farms production in Lublin and Podlasie provinces in the context of sustainable development]. Rocz. Nauk. SERiA 16(5), 15–21.
  2. Bórawski P., Bórawski M.B., Parzonko A., Wicki L., Rokicki T., Perkowska A., Dunn J.W., 2021. Development of organic milk production in Poland on the background of the EU. Agriculture 11(4), 323. https://doi.org/10.3390/agriculture11040323
  3. Bórawski P., Pawlewicz A., Parzonko A., Harper J.K., Holden L., 2020. Factors shaping cow’s milk production in the EU. Sustainability 12(1), 420. https://doi.org/10.3390/su12010420
  4. Duer I., Fotyma M., Madej A. (red.)., 2002. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej [Code of Good Agricultural Practice]. MRiRW, MŚ, FAPA, Warszawa.
  5. EUROSTAT, 2024. https://ec.europa.eu/eurostat/staticticsexplained [access: 14.11.2024].
  6. European Commission, 2019. From Farm to Fork Strategy.
  7. Gołębiowska B., 2001. Poziom produkcji roślinnej i jej rozdysponowanie w Polsce i w krajach UE. 2001 [The level of crop production and its distribution in Poland and in the EU countries. 2001]. W: B. Klepacki (red.), Procesy dostosowawcze produkcji roślinnej w Polsce w kontekście integracji z UE [Adjustment processes of crop production in Poland in the context of integration with the EU]. Wyd. SGGW w Warszawie, Warszawa, 44–57.
  8. GUS, 2023. Rocznik statystyczny rolnictwa 2022 [Statistical yearbook of agriculture 2022]. War-szawa.
  9. Harasim A., Madej A., 2008. Ocena poziomu zrównoważonego rozwoju gospodarstw bydlęcych o różnym udziale trwałych użytków zielonych [Assessment of the level of sustainable deve-lopment of cattle farms with different shares of permanent grasslands]. Rocz. Nauk Rol., Seria G 95(2), 28–38.
  10. Harasim A., Włodarczyk B., 2008. Możliwości zrównoważonego rozwoju gospodarstw o różnych kierunkach produkcji na glebach lekkich [The possibilities of sustainable development of farms with different production directions on light soils]. Rocz. Nauk. SERiA 9(1), 167–171.
  11. IJHARS, 2019. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018 [Report on the state of ecological farming in Poland in 2017–2018], Warszawa.
  12. IJHARS 2021. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2019–2020 [Report on the state of ecological farming in Poland in 2019–2020], Warszawa.
  13. IJHARS, 2023. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w 2023 roku [Report on the state of ecological farming in Poland in 2023], Warszawa.
  14. Kisiel R., Grabowska N., 2014. Rola dopłat unijnych w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce na przykładzie województwa podlaskiego [The role of EU subsidies in the development of or-ganic farming in Poland on the example of the Podlaskie Voivodeship]. Woda Środ. Obsz. Wiej. 14(47), 61–73.
  15. Komorowska D., 2016. Efficiency of organic dairy farms compared to all individual dairy farms. Ann. Agric. Econ. Rural Dev. 103(1), 46–52.
  16. Komorowska D., 2017. Znaczenie rolnictwa ekologicznego w Polsce [The role of organic farming in Poland]. Rocz. Nauk. SERiA 17(2), 119–126.
  17. Kopeć B., 1987. Intensywność organizacji w rolnictwie polskim w latach 1960–1980 [The intensity of organization in Polish agriculture in the years 1960–1980]. Rocz. Nauk Rol. 84(1), 72–77.
  18. Krasowicz S., 2009. W Polsce powinno dominować rolnictwo zrównoważone [Sustainable agricul-ture should dominate in Poland]. W: A. Harasim (red.), Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich [The future of the agri-food sector and rural areas], IUNG-PIB, Puławy, 21–38.
  19. Matuszczak A., Kryszak Ł., Czyżewski B., Łopatka A., 2020. Environment and political economics: Left-wing liberalism or conservative leftism – Which is better for eco-efficiency. Evidence from Poland. Sci. Total Environ., 743, 140779. http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.140779
  20. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 marca 2015 r. w sprawie szcze-gółowych warunków i procedur przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Rolnic-two ekologiczne” zawartego w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 [Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development of 13 March 2015 on de-tailed conditions and procedures for granting financial assistance under the measure "Organic farming" included in the Rural Development Programme for 2014–2020].
  21. Runowski H., 2009. Ekonomiczne aspekty ekologicznej produkcji mleka [Economic aspects of organic milk production]. Rocz. Nauk Rol., Seria G 96(1), 36–51.
  22. Stalenga J., 2023. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle zmieniających się aktów praw-nych dotyczących tego sektora [The development of organic farming in Poland against the background of changing legal acts concerning this sector]. Stud. Rap. IUNG-PIB Puławy 70(24), 39–48. https://doi.org/10.26114/sir.iung.2023.70.02
  23. Willer H., Lernoud J., 2018. The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2018. FiBL and IFOAM, Frick and Bonn.
  24. Willer H., Trávníček J., Meier C., Schlatter B. (ed.), 2021. The World of Organic Agriculture Statistics and Emerging Trends 2021. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, and IFOAM – Organics International, Bonn.
  25. Zuba-Ciszewska M., Bojarszczuk J., 2017. Efektywność ekologicznych gospodarstw rolnych w zależności od ich typów rolniczych [Efficiency of organic farms depending on their agricultural types]. Agron. Sci. 72(4), 99–111.
  26. Zuba-Ciszewska M., Kowalska A., Brodziak A., Manning L., 2023. Organic milk production sector in Poland: Driving the potential to meet future market, societal and environmental challenges. Sustainability 15(13), 9903. https://doi.org/10.3390/su15139903
  27. Zuba-Ciszewska M., Zuba J., 2016. Miejsce ekologicznej produkcji rolniczej w polskim rolnictwie [The place of the organic farm output in the Polish agriculture]. Roczn. Nauk. SERiA 18(3), 411–418

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.