Abstrakt
Trzyletnie, ścisłe dwuczynnikowe badania polowe, w których stosowano zróżnicowane technologie uprawy dwóch odmian soczewicy jadalnej, przeprowadzono w latach 2007–2009. Badania wykazały istotny wpływ przebiegu warunków pogodowych i zastosowanej technologii uprawy na zawartość białka ogółem w suchej masie nasion soczewicy jadalnej. Największą zawartość białka ogółem w nasionach obu odmian soczewicy zanotowano w drugim roku uprawy, który charakteryzował się niedoborem opadów i wyższą temperaturą powietrza od średniej sumy temperatur z wielolecia. Najwyższy plon białka ogółem z 1 ha uzyskano w uprawie technologią wysokonakładową w obiektach z odmianą Anita. Najniższy plon białka ogółem zanotowano w uprawie technologią niskonakładową u odmiany Tina. Badania nie wykazały istotnych różnic międzyodmianowych w zawartości białka ogółem w suchej masie nasion soczewicy jadalnej.
Bibliografia
Dziamba Sz., 1991. Wpływ terminu i gęstość siewu na produktywność soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.). Fragm. Agron., 1, 5-13.
Filek W., Piróg H., Stokłosa A., Kościelniak J., 2000. Wpływ suszy glebowej na wzrost i rozwój roślin odmiany drobnonasiennej i odmiany wielkonasiennej soczewicy jadalnej (Lens culinaris L.). Acta Agrar. Et Silv., ser. Agraria, 38 , 63-71.
Jasińska Z., Kotecki A., 1999. Rośliny strączkowe. PWN Warszawa.
Kowieska A., Petkov K., 2003. Ocena soczewicy (Lens culinaris Medic.) na podstawie zawartości makro i mikroelementów. Żyw. Człow. Met., 30, 3/4 , 1012-1014.
Lampart-Szczapa E., 1997. Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka. Wartość biolo-giczna i technologiczna. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 446, 61- 81.
Milczak M., 1992. O potrzebie hodowli soczewicy i lędźwianu siewnego jako roślin warzywnych. Mat. I Ogólnopolskiego Zjazdu Hodowców Roślin Ogrodniczych, Lublin, 67-70.
Pawłowski F., Bujak K., Wesołowski M., 1990. Plonowanie i zachwaszczenie roślin strączkowych uprawianych na nasiona na glebie piaskowej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 376 ,189-198.
Piróg H., 1995. Soczewica jadalna (Lens culinaris L.) cenną rośliną strączkową. Mat. Ogólnopol-skiej Konferencji Naukowej „Nauka praktyce ogrodniczej”, AR Lublin, 653-660.
PIRÓG I., PIRÓG H., 1998. Potrawy z soczewicy. Inst. Danone, Warszawa. Saxena M. C. 1980. Lentils, 8, ICARDA, Aleppo.
Piróg H., Błażej J., Kogut B., 1989. Soczewica jadalna (Lens culinaris M.), jej wartość bioche-miczna i zdrowotność. Fragm. Agron., 4 , 90-103.
Stępniak-Sołyga P., Wojtasik J., 2003. Zawartość składników pokarmowych i mineralnych w nasionach grochu (Pisum sativum), lędźwianu (Lathyrus sativus ), soczewicy jadalnej (Lens culinaris) i soi (Glicyne max ). Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica, 21, 2, 175-185.
Downloads
Download data is not yet available.