Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 67 Nr 1 (2012)

Artykuły

Ekonomiczna efektywność produkcji nasion soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.)

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2012.1.4
Przesłane: 12 czerwca 2019
Opublikowane: 05-03-2012

Abstrakt

Badaniami objęto dwie odmiany soczewicy jadalnej Tina i Anita, uprawiane w zróżnicowanych technologiach: nisko-, średnio- i wysokonakładowej. Zwiększenie intensywności technologii produkcji soczewicy powodowało wzrost wielkości i wartości plonu, kosztów bezpośrednich produkcji, nadwyżki bezpośredniej, wskaźnika efektywności ekonomicznej, a obniżenie jednostkowego kosztu produkcji nasion. Największy przyrost nadwyżki bezpośredniej, wynoszący średnio dla odmian 101%, uzyskano po zwiększeniu intensywności produkcji z poziomu technologii nisko- do średnionakładowej. Odmiana Anita charakteryzowała się korzystniejszymi wskaźnikami oceny ekonomicznej w porównaniu z odmianą Tina.

Bibliografia

Borówczak F., Rębarz K., 2007. Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy grochu siewnego odmiany Agra. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 522, 167–176.

Dobek T., 2006. Efektywność ekonomiczna i energetyczna technologii produkcji soi w warunkach Polski. Inż. Rol., 12, 109–116.

Dobek T., Dobek M., Wojciechowska J., 2009. Ekonomiczne i energetyczne aspekty produkcji soi w warunkach polskiego rolnictwa. Inż. Rol., 6 (115), 37–43.

Goć E., Muzalewski A., 1997. Koszty eksploatacji maszyn. IBMER, Warszawa.

Klepacki B., 1990. Organizacyjne i ekonomiczne uwarunkowania postępu technologicznego w gospodarstwach indywidualnych (na przykładzie produkcji roślinnej). Rozpr. Nauk. Monogr. SGGW–AR Warszawa.

Księżak J., Kuś J., 2005. Plonowanie bobiku w różnych systemach produkcji roślinnej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 60, 195–204.

Księżak J., Lenartowicz W., Ufnowska J., 1998. Efektywność ekonomiczna wybranych technologii produkcji nasion grochu. Rocz. AR w Poznaniu, Rolnictwo, 52, 5–11.

Prusiński J., 2006. Plonowanie fasoli zwykłej (Phasoleus vulgaris L.) w zależności od intensywności technologii uprawy. Cz. II. Rolnicza i ekonomiczna ocena zastosowanych technologii. Acta Sci. Pol., Agricultura, 5 (2), 77–88.

Starck Z., Chołuj D., Niemyska B., 1993. Fizjologiczne reakcje roślin na niekorzystne czynniki środowiska. Wyd. SGGW, Warszawa.

Szwejkowska B., 2004. Wpływ sposobu uprawy na plonowanie grochu siewnego. Fragm. Agron., 3, 120–126.

Szwejkowska B., Bielski S. 2007. Comparison of energetical and economical effectiveness of different technologies of pea production. Pol. J. Natur. Sci., (3), 373–382.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.